We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De PlayStation 4 is officieel aangekondigd door Sony op de Playstation Meeting! Maar jammer genoeg weten we nog steeds niet hoe de PS4 er gaat uitzien. Het enige nieuws dat Sony meedeelde, ging over de hardware specs en  een paar nieuwe software features die de nieuwe console zal hebben.

PS4: Hardware specs

AMD, zoals velen van jullie al vermoedden zal de basis zijn van de nieuwe console. Voor het evenement had Sony al megedeeld dat het systeem op een single chip custom processor zal lopen en gebruik zal maken van acht x86-64 AMD Jaguar CPU cores, met een next-gen AMD Radeon based graphics engine.

De “enorm verbeterde PC GPU” bevat 18 GCN eenheden, wat wil zeggen dat de GPU 18 processing clusters bevat, die dan nog eens elk 64 cores bevatten. Dit voorziet de PS4 van een geweldige kracht op het gebied van parallel processing, en zal zodaning de meerderheid van de PS4’s brute kracht op zich nemen.

Zo kondigde Sony in het New Yorkse event al aan dat de console de GPU compute features zal gebruiken om deze componenten hun ruwe kracht tot hun voordeel uit te doen werken. Het zal zowel voor algemene taken als voor het opbouwen van graphics gebruikt worden.

Geheugen

De PS4 zal 8GB van GDDR5 memory bevatten. Dat is zeer snel en zou garant moeten staan voor een bliksemsnelle performance. Sony heeft onthuld dat je de PS4 mid-game  zou kunnen uitzetten en wanneer je hem terug aanzet binnen de seconde terug zou kunnen starten waar je was gebleven.

PlayStation 4 Eye

Dit is een nieuw ontwikkeld camera systeem dat gebruik maakt van twee hoge-gevoeligheids camera’s uitgerust met brede-hoekslenzen en 85-graden diagonale angle views. Sony zei dat de camera’s (1280 x 800 pixels) de gameplay serieus zullen verbeteren, er is ook sprake van inloggen met gezichtsherkenning, en stem en lichaamsbeweging om gamen meer intuïtief te maken.

Backwards compatibility

De Ps4 zal geen mogelijkheid hebben om native support te bieden voor PS3 gamers. Toch zal er op een bepaald punt een service bestaan van het SEN dat het streamen en emuleren van games van de PS One klasiekers door de PS3 Platinum Edities.

PS4 controller: DualShock 4

De PS4 controller zal in de vorm van de DualShock 4 bestaan. Het vertrouwde design van de PlayStation controller wordt over de boeg gegooid, maar biedt wel upgegrade vibraties, verbeterde motion sensors en een Vita-lijke touchpad op de voorkant.

PS4 release date

De PS4 release date is “de vakantie van 2013”. Vager konden ze volgens ons niet zijn. Zeker in de VS, bijna zeker in Japan. Het vermoeden dat Europa iets langer zal moeten wachten heerst bij velen, misschien zelfs tot 2014, aangezien dit bij Sony’s vorige consoles ook het geval was. Kijk maar naar de PS3, deze kwam in de EU pas in maart uit.

PlayStation Move

Sony heeft bevestigd dat de PlayStation Move een groot deel zal spelen in de PS4 zijn ecosysteem.

Synergy met PlayStation Vita

Sony zei dat de PS4 de mogelijkheid zal hebben om games rechtstreeks over te streamen naar de PS Vita. Er zullen gelijkaardige synergy mogelijkheden zijn tussen “alle Sony apparaten” bv. de Xperia handsets en tablets.

PS4 Instant On

De PS4 zal een vernuftig staaltje techniek zijn, als je Sony mag geloven. Je zal kunnen afsluiten mid-game en terug opstarten waar je gebleven was, de dagen om 60 seconden te wachten voor je kon beginnen zijn geteld.

PS4 prijs: quanta costa?

Er zijn geen details vrijgegeven in verband met de kostprijs. Waarschijnlijk zal de prijs rond de 400 dollar hangen dus ongeveer 300 euro.

Tweedehands games de deur uit?

Sony moet over dit gebied nog in debat gaan, maar je zou kunnen denken dat het de geruchten wel zou ontkrachten als deze niet waar zijn.

De geruchten suggereren dat Sony in de zelfde richting wil gaan als Microsoft op de manier dat ze de tweedehands game markt wil bannen. De huidige industrie suggereert dat de toekomstige PS4 games verbonden zijn met je SEN account en dusdanig geen doorverkoopwaarde zal hebben. Dit zagen we al eerder terug bij PC ontwikkelaars die gebruik maakten van Steam, dus het zou een normale ontwikkeling zijn. Dit wil wel niet zeggen dat we er gelukkig mee zijn.

Media

We kijken ook  tegenover Blu-ray- en DVD-ondersteuning en HDMI output support  samen met Analog-AV en een optische digitale output. En zal de PS4 4K-capable zijn? Jazeker, deze functie werd bevestigd voor films, helaas niet voor gamen.

No more articles
Meer in Hardware, Nieuws, PS4, PSVita
Resident Evil 6 multiplayer DLC nu ook beschikbaar op PS3

Sluiten