We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Spire heeft onlangs een nieuwe Notebook-koeler uitgebracht: de Spire Odyssey, voor een gigantisch aantrekkelijke prijs. Maar is hij wel goed voor die prijs?

Ergonomie en afwerking

De notebook-koeler is gemaakt van plastic en metaal en heeft een geïntegreerde USB-hub. De koeler zorgt ervoor dat de notebook in een comfortabele hoek komt te staan, waarbij je gewoon kunt blijven typen, en die beter is voor je nek en rug.

Dit klinkt allemaal redelijk zakelijk, maar het kan effectief erg handig zijn voor de laptopgamer. Het verhoogje zorgt ervoor dat je geen boek onder het einde van je laptop moet leggen, om die aangename hoek te bereiken. Enerzijds om koeling te verbeteren, anderzijds voor de hoogte.

De unit wordt aangedreven door een USB-poort, maar trekt daar enkel stroom van. Daarom kan je de USB-Hub gebruiken (met één usb 2.0 poort) met bijna geen snelheidsverlies.

GameSnackBE-Spire-Odyssy-342-Screenshot-01

Prestaties

De prestaties van een laptopkoeler kunnen wonderen doen, op lange termijn. We hebben cijfers getrokken, maar het verschil komt uiteindelijk maar op een 3 à 4-tal graden. Het is echter wel zo dat  een notebook-koeler kan zorgen dat je systeem veel langer meegaat.

Enerzijds omdat er minder stof wordt ingeblazen in de laptop. Doordat het systeem frisser draait, hoeft de interne fan niet zo hard te draaien. Dus het wordt aan de ene kant stiller, en aan de andere kant komt er minder stof binnen, de grootste boosdoener voor laptops.

Er kan veel lucht worden aangezogen door de Odyssey, door het oppervlak van de fan en de hoeveelheid ademopeningen. Je zal dus geen hot-zone hebben bij de koeler, wat ook positief is. Is de fan dan toch iets te luid, dan kan je hem nog tweaken met de draaiknop, of je kan hem ook volledig uitzetten door de powerswitch.

GameSnackBE-Spire-Odyssy-342-Screenshot-02

De Odyssey is dermate stil omdat hij gebruik maakt van die 200mm fan. Vele andere notebook-koelers, maken gebruik van één of meerdere kleinere koelers, waardoor die dus veel sneller moeten draaien voor dezelfde kubieke luchtverplaatsing. Iets wat je ook in je achterhoofd houdt als je een eigen in elkaar steekt.

3D MarkNormaal   gebruikMinecraftXS Bench
Core 1Core 2Core 1Core 2Core 1Core 2Core 1Core 2
Zonder6363565465665149
Met6260484658614745

Conclusie

Veel valt er meestal niet over een notebook-koeler te zeggen. De bouwkwaliteit is goed voor het doel van de koeler, de ergonomie is goed en de prestaties zijn matig tot goed, al is dit product meer bedoeld om de houdbaarheidsdatum van je laptop te verhogen. Hij is ook uitermate stil, en zal daarom ook geen last zijn. Als je net een nieuwe laptop hebt gekocht, kun je hem zo verzekeren om langer mee te gaan. Heb je een laptop die 80 graden draait, dan kun je hem wat extra ademruimte geven. Voor beide gevallen is het een goede notebook-koeler.

No more articles
Meer in Hardware, Hardware Reviews
Logitech logo
Logitech lanceert PowerShell Controller voor iPhone 5s, iPhone 5 en iPod touch

Sluiten