We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als newbie in de DOA-reeks hadden we het genoegen om Dead or Alive 5 Ultimate te mogen reviewen. Onze indruk en uiteindelijk ook conclusie: DOA heeft als vermakelijke en intuïtieve fighter veel te bieden. Als je met de eindeloze hoeveelheid zwoegende borsten geen problemen hebt tenminste.

Maar daar komen we later op terug. Eerste indruk van DOA: Ultimate? Interessant, makkelijk te spelen. Je begint met een tutorial, die ook voor de veteranen handig is. Je leert er namelijk niet alleen de basis mee, je kunt ook reeds bestaande vaardigheden nog even oppoetsen. En je leert dat je met button-mashing ook nog een heel eind komt.

Tutorial

‘Story’? Zeker, laat maar komen. Als je klaar zit om de basics te leren, valt meteen iets op: het verschil in detail tussen de personages en de omgeving. De omgevingen zijn leuk, maar ‘mager’  gepresenteerd. Het lijkt er dan ook op dat er meer focus ligt op het vechten zelf dan op de omgeving waarin je dat gaat doen. En dat is voor een fighter helemaal prima. Het gaat per slot van rekening om het vechten. En daar zijn de afgeleverde arena’s adequaat voor.

Terwijl je dunne verhaallijntjes voorgeschoteld krijgt, neemt de tutorial je ook meteen mee in de fijnere kneepjes van het vechten. Overigens gingen we zelf maar twee keer K.O. gedurende de hele tutorial. Die zit dus prima in elkaar, en de moeilijkheidsgraad wordt stapsgewijs verhoogd. Elk gevecht biedt weer wat nieuwe uitdaging, en dat is prima te overbruggen. Ook voor een nieuweling.

Hoe dan ook, als je de totale tutorial serieus volgt, dan ken je het complete assortiment aan kicks, slaan, gooien, aanvallen, maar ook counteren en andere verdedigingsmanoeuvres.

GameSnackBE-Dead-Or-Alive-5-Ultimate-Screenshots-01

De vechters

Met wie mag je de arena in? De vechters waarmee je tijdens de tutorial speelt, zijn daarna ook direct beschikbaar. In DOA: Ultimate heb je in totaal keuze uit 29 vechters, allemaal beschikbaar vanaf het begin. In Ultimate zijn overigens vijf deelnemers toegevoegd, waaronder veteranen Leon en Ein.

Hoewel de fans natuurlijk blij zijn met zoveel keus, kan de hoeveelheid personages voor een nieuweling juist een manco zijn. De verhaallijntjes hebben net iets te weinig ‘vlees’ om het echt tot leven te laten komen. En als je niet echt een band opbouwt met de vechter waarmee je speelt, dan doet het je ook niet zoveel als ze neergaan. Wat betreft emotionele diepgang is de game dus soms echt te ontoereikend.

Waar je overigens wel je lol mee op kunt is het customizen van je prijsvechters. In totaal zijn 231 verschillende outfits beschikbaar in de game. Daar kun je even mee vooruit.

Graphics

Hoe ziet Ultimate eruit? Omgevingen komen dus sober over. Veel aandacht gaat naar het vechten en de personages zelf. Hoe hun haar glanst en heen en weer zwiept, de emoties in de ogen.  Soms jammer, want het oog wil qua omgeving ook wel wat. Wanneer je door een grote ruimte loopt, en je ziet verder niets behalve een verdwaalde stoel, dan kan de wereld van DOA een beetje armoedig aanvoelen.

GameSnackBE-Dead-Or-Alive-5-Ultimate-Screenshots-03

Qua graphics valt Ultimate tussen twee uitersten in: wat betreft de vechters helemaal top, wat betreft de achtergronden echt te karig.

De vechtscènes zijn naast intuïtief overigens ook erg vloeiend in de uitvoering. Overige scènes kunnen hakkelend overkomen, wat soms de vaart uit de game haalt. Maar dat is maar zelden, en zoals al eerder gezegd: de nadruk ligt op het vechten zelf. En dat zit goed in elkaar.

Muziek

De soundtrack is een beetje als de game zelf: er zit niet al te veel vlees aan, maar het heeft zijn zeer krachtige momenten. De audio in het algemeen is prima te pruimen. Er is ruime keus, waaronder muziek van de soundtracks van DOA 3, 4 en 5. Verwacht geen symfonie of iets dergelijks, maar de muziek past prima bij de game.

Vrouwelijk schoon

DOA staat natuurlijk bekend om de aandacht en precisie waarmee de vrouwen (en hun jetsers) worden neergezet. En dat is grafisch gezien mooi gedaan, niets op aan te merken.

Behalve dan dat de vrouwen zó compleet onrealistisch zijn, dat het de lol er een beetje vanaf haalt. Maar dat is misschien dan ook een typisch vrouwelijk point of view. Al die naaktheid is een enorme afleiding in een verder hele toffe game. En het is helaas zo over the top dat het ons niet meer kan bekoren. De game legt zoveel nadruk op seksualiteit en sensualiteit, dat het soms moeilijk serieus te nemen is.

GameSnackBE-Dead-Or-Alive-5-Ultimate-Screenshots-02

Het jammere is dat DOA al dat naakte vel helemaal niet nodig heeft. Het kan echt een dijk van een game zijn, die op momenten perfect in elkaar zit. Het vechten zelf biedt genoeg uitdaging om heel wat uurtjes in te steken.

Maar goed, wat er ook gezegd wordt over de physics van de vrouwen in de DOA-franchise: er is natuurlijk een enorme fanbase die juist vanwege de visuele schoonheden zo van DOA geniet. En het is ook wel traditie dat games met zulke uitgesproken elementen niet iedereen zullen plezieren.

Verdict

Eerlijk is eerlijk: onder al die zwoegende borsten zit écht een competente fightergame. Die ondanks de magere verhaallijnen veel te bieden heeft. Maar of we nog vaak terug zullen keren naar de wereld van DOA? We vrezen van niet. Daarvoor is het net iets teveel een hitsige jongensfantasie.

No more articles
Meer in PS3 Reviews, Reviews, Xbox 360, Xbox 360 Reviews
De achievements voor Burial at Sea

Sluiten