We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is duidelijk dat Microsoft zich in een gigantische PR-storm heeft gewerkt. Wanneer je zegt dat mensen zonder internetverbinding dan maar bij de huidige generatieconsoles moet blijven, dan weet je zelf toch dat de shitstorm gaat beginnen, maar…

Iedereen is tegen de Xbox One, en het model tegen tweedehandsgames en het feit dat je om de 24 uur moet inchecken. Eerst en vooral, voor de gewone gebruiker kan ik me niet voorstellen dat één keer in 24 uur inchecken een echt groot probleem zal vormen. Om het uur inchecken bij games in je family-library, daar kunnen we dus ook nog rond, vast en zeker. Waar het schoentje wringt is bij de tweedehands verkoop van games.

Ikzelf kocht, voordat ik naar een PC overschakelde, ook altijd mijn games tweedehands. Het is goedkoper en zorgt ervoor dat de verkoper terug cash heeft om in de circle-of-sale te steken. Uiteindelijk is dit goed voor de verkoop van games, toch?

Nee, want er komt wat meer geld in het laatje, maar het probleem is dat developers geen enkele euro van die sale zien, en het geld naar de winkel gaat. Dat bijvoorbeeld Game Mania een tweedehands game voor € 40 kan verkopen, en daar niets van aan de developers moet geven, is toch erg jammer. Zeker als je weet hoe weinig van die € 40 gaat naar de verkoper van de game.

Toch zou dit zelfs nog niet zo erg zijn, mocht de tweedehands game verkopen een marginaal gedeelte zijn van de markt, maar we zijn op een punt gekomen dat de tweedehands markt de nieuwe markt volledig kapot maakt. Dit is niet de fout van de mensen die hun games willen verkopen, maar van de stores. Als Game Mania een nieuwe game verkoopt, verdienen ze een klein percentage. Als ze een USED versie verkopen, een gigantisch percentage, dus wat gaat Game Mania doen? USED games promoten, ten koste van de nieuwe sale.

Je ziet het duidelijk op hun website. De second hand game staat duidelijker ten opzichte van de nieuwe game. Het klinkt stom, maar het goud valt op en trekt aandacht. De sales van nieuwe games worden duidelijk geschaad hierdoor. Dit lijkt klein, maar in de Gamestop-winkel worden de werknemers verplicht om te zeggen of er een tweedehands versie is van de game en hem te verkopen aan de klant. Het gaat zelfs zo ver dat ze de tweedehands games naast de nieuwe games zetten in de winkel.

GameSnackBE-Game-Mania-Gears-of-War-USED-Screenshot-01

De reden dat Microsoft dus zo ingaat tegen de tweedehands markt, is niet omdat de gebruiker in de fout gaat, maar omdat de grote gamestores een pervers systeem in acht genomen hebben. Mochten de gamestores een fractie hiervan terugstorten aan de developers, dan zou dit probleem er zelfs niet zijn.

Ook moeten we beseffen dat een softwarelicentie, wat we eigenlijk kopen als we een disc kopen, aan één gebruiker gebonden is. Uiteindelijk mag je Photoshop ook maar X aantal keer installeren, en je verwacht ook niet dat je naar de Apple Store kunt gaan om je Photoshop te verkopen. Toch is het systeem van tweedehands games nu al zo oud, dat deze theorie (misschien) niet toegepast kan worden. Onderhandelen misschien?

Deze onderhandelingen zijn al gebeurd in het VK en de VS, maar de gamestores hebben alle redelijke voorstellen van de tafel gegooid. We zijn dus het slachtoffer van een strijd tussen twee partijen: de grote gamestores en Microsoft. Microsoft probeert dan ook het systeem aantrekkelijker te maken, met features als game traden (wat je één keer kan doen), maar uiteindelijk mogen we niet vergeten dat je dit zelfs op Steam niet kunt.

Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat de Xbox One even goed gaat verkopen als de Xbox 360, gewoon omdat mensen kijken naar titels. Als de Xbox One genoeg goede exclusives heeft, moet dat zeker lukken. Microsoft gaat toch enkele dingen moeten doen om dit te verzekeren. Eerst en vooral dus de goede games, maar ook cheap games en serieuze sales. Dit is wat Steam doet, er ervoor zorgen dat tweedehands er niet meer toe doet. Verder is het redelijk goed van hen om de concurrentie tussen Xbox Live en SEN te verscherpen, door bijvoorbeeld ook gratis games weg te geven.

Ben jij het eens met Niels’ mening, of niet? Laat een reactie achter met jouw bevindingen!
  • jef

    Het klopt dat een laks tweedehands beleid enkel nadelig is voor de ontwikkelaars. De retail passeert tweemaal langs de kassa en ontwikkelaars zien geen cent van het verkochte exemplaar.

No more articles
Meer in Specials, Xbox One
Assassin’s Creed IV Black Flag gameplay demo

Sluiten