Ok, ok, die titel is wat misleidend want in deze episode heb ik niet écht iets gebouwd. Maar het is bedoeld als een vervolg op mijn vorige artikel (Special: Als ik nu eens een PC bouw?) en gaat een beetje verder op hetzelfde DIY-sfeertje.

Rainbows and lollipops

Mensen die mij kennen weten dat ik al langer fan ben van Google’s producten. Dat betekent niet dat Apple-aanhangers mij nu naar de keel moeten vliegen in de comments. Ik erken absoluut de sterke punten van hun platform, maar om een of andere reden heb ik altijd meer voor Google gevoeld. Ik rock nog altijd de 2013 Nexus5 als mijn daily driver bijvorbeeld. Die heeft al aardig wat jaren maar met Android 6.1 aan boord geeft die recentere telefoons nog vaak het nakijken. Verder heb ik nog een Android tablet rondslingeren en maak ik gretig gebruik van mijn Google Chromecast. Ik kijk ook al een tijdje uit om iets met ChromeOS te gaan doen, hetzij via een Chromebook, Chromebox of Chromebit.

chromebook pixel

Google’s eigen Chromebook: de PIXEL. Heel duur, maar hij is dan ook eerder bedoeld voor developers.

Shiny and chrome

Maar voor de niet ingewijden: Wat is ChromeOS eigenlijk? ChromeOS is een open source besturingssysteem van Google dat volledig gebaseerd is op hun Chrome webbrowser en dus uitermate focust op het web- en cloud gebeuren. Het bestaat al enkele jaren en heeft al verschillende iteraties ondergaan, maar het was tot voor kort zijn tijd misschien wat te ver vooruit.

Immers op een ChromeOS gestuurd systeem kan je geen programma’s installeren. Het besturingssysteem weet namelijk niet wat doen met “.exe” extensies. Nog ergens een CD-ROM liggen met een virusscanner? Pech, kan je niet installeren. Een foto-bewerkprogramma installer op een USB staan? Pech, kan je niet installeren. Steam? Pech, kan je niet installeren. Je printer thuis op je bureau, die drivers…je raadt het al: Pech, kan je niet installeren.

Wat doe je dan in vredesnaam op zo een ChromeOS? Wel, gelijkaardig aan iOS en Android werkt alles met apps die je kan downloaden en installeren vanuit de webshop. Hier lag tot voor kort het probleem want het ontbrak deze shop aan fatsoenlijke apps die voorzagen in de functionaliteit die je van een computer toch mag verwachten. Vandaag ligt dat echter anders. Er zijn veel apps en er komen er nog elke dag nieuwe bij. Ze zijn nog niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar dankzij het ratingsysteem kan je wel een beetje jezelf naar de goeie laten sturen. Bovendien zijn de meeste gewoon 100% gratis!

Asus-chromebit

Met de ASUS Chromebit verander je elk beeldscherm met een HDMI-poort in een ChromeOS apparaat. Het toestelletje is niet veel groter dan een USB en kost nog geen 100 euro.

But does it run Crysis?

Euh nee, it doesn’t run Crysis. Verwacht ook niet dat een foto-editor app hier een volwaardige photoshop installatie op je desktop PC gaat vervangen, of dat Google Docs even uitgebreid is als Microsoft Office. Maar voor wat lichte editing van foto’s, tekst, bijhouden van to-do-lijsten, eenvoudige games, muziek, en zoveel meer, vind je in deze shop ondertussen makkelijk wat je nodig hebt. Heb je een van deze dingen werkelijk professioneel nodig zou ik niet richting ChromeOS kijken, maar voor dagelijks huis-, tuin- en keukengebruik vind je hier echt wel alles wat je nodig kan hebben.

Verder werkt alles wat op vandaag in je Chrome browser ook zonder problemen op je Chomebook. De Spotify client zal je niet kunnen installeren bijvoorbeeld, maar via de webversie krijg je eigenlijk een identieke ervaring. Ook streamen van Netflix, Twitch, Hulu en dergelijke is geen enkel probleem.

UBI-might-and-magic-heroes-online-001

Neen, Crysis zal je niet kunnen spelen. Maar dat betekent niet dat je je game-fix helemaal niet kan krijgen op Chrome OS (foto: Might and Magic Heroes)

Maar waarom zou ik dan ChromeOS gebruiken als ik nu net hetzelfde én meer kan doen met mijn Windows laptop en de Chrome browser? Chrome is open source, hetgeen betekent dat er geen licentiekosten aan vasthangen en een chromebook of chromebox dus erg goedkoop is. Je betaalt uiteindelijk enkel de hardware. Vandaar ben je voor +/-250 euro gesteld en in dat opzicht vormt het een perfect alternatief voor laptops of desktops waar je toch al snel het dubbel aan het betalen bent (enkel al een Windows licentie kost snel 120 euro). Er bestaan ook Windows-notebooks rond die prijscategorie, daar ben ik mij van bewust. Maar waar je met een 250€ Windows notebook op het uiterste minimum van specs zal zitten om zelfs maar Windows zélf te draaien, zit je voor datzelfde geld met een oerdegelijk Chromebookje.

In mijn ogen is het zelfs een alternatief voor een tablet, waar je misschien een beetje op het praktische moet inbinden (tablets zijn kleiner en lichter), maar daarvoor nét iets meer functionaliteit in de plaats krijgt door bijvoorbeeld al het toetsenbord. Alles hangt uiteraard af van wat je ermee wil doen, maar als je net als ik tot de conclusie komt dat 95% van wat je op je laptop doet internet-gerelateerd is en je van de overige 5% nog 4% kan opvangen met de beschikbare apps, dan ben ik bereid die laatste 1% te laten vallen voor het goedkopere prijskaartje!

The…euh…build

Terug naar mijn eigen Dell Studio17 laptop nu. Zoals ik in het vorige artikel al zei is dat toestel compleet verouderd. Dit jaar wordt hij 8 acht jaar (hetgeen in technologiejaren ongeveer 264 jaar is) en hij loopt nog op het niet langer ondersteunde Windows Vista. Dankzij CloudReady kon ik echter ChromiumOS installeren en hem veranderen in een Chromebook. Omdat ChromeOS zo licht is als besturingssysteem (het is namelijk maar een veredelde browser) kan mijn oude laptop dit zonder problemen vlotjes draaien. Opstarten duurt nog altijd even (geen SSD aan boord), maar het verschil is wel enorm. Zo’n 3 minuten met Chrome OS versus makkelijk 10 minuten op Windows. Wisselen van venster, verschillende vensters gelijktijdig openzetten,… het werkt allemaal snel en zonder haperingen. Een enorm verschil vergeleken met de Windows ervaring die ik eerder had op dit toestel.

Dell-Studio17-ChromeOS

Het resultaat: Mijn oude DELL laptop op ChromeOS! (sorry voor de matige fotokwaliteit)

Chromebooks zijn ook gekend voor hun lange batterijduur van zo’n 10 à 13 uur, maar dat kon ik helaas niet evenaren met mijn oude laptop. Toch, op Windows Vista kon ik hem niet meer uit het stopcontact halen want dan was hij na 10 minuten dood, op deze OS kan ik er 1,5 tot 2u uithalen alvorens ik hem moet bijladen. Een ware verademing.

Not a Chromebook yet

Toch zijn er ook nadelen. ChromeOS is niet bedoeld om op een 17″ 1680×1050 scherm te draaien, maar maakt eerder gebruik van kleinere 4:3 schermen. De resolutie op mijn laptop wordt nu dus ingesteld op 1440×900 en is dus niet optimaal. Voor webbrowsen merk je daar gelukkig weinig van maar als je een film wil kijken valt het wel op. Ook hebben Chromebooks een eigen toetsenbord-indeling (je hebt niks aan een Windows-toets op een ChromeOS bijvoorbeeld) en dat mis ik nu op mijn ex-Windows laptop.

Maar al bij al kan ik dit aanraden om eens te proberen als je thuis nog ergens een oude laptop (of desktop) hebt rondslingeren. Het is een eenvoudige installatie die niet langer dan 20 minuten in beslag neemt, volledig gratis is, en niet alleen geeft het je oude toestel een beetje extra levensduur, meer nog geeft het je wat hands-on ervaring met ChromeOS. De voordelen -maar ook beperkingen- die dit OS te bieden heeft, worden op die manier meteen duidelijk. Ik ben alvast verkocht aan het concept en hoewel mijn spaarcenten ondertussen ver op zijn na de game-PC build heb ik mezelf al voorgenomen om ooit mijn tablet en laptop weg te doen en te vervangen door 1 toestel: een kleine goedkope Chromebook.

Vervolgens ga ik als een echte hipster in de plaatselijke koffiebar zitten om, slurpend aan een café macchiato, de volgende Gamesnack-tekst neer te pennen! In realiteit echter ga ik eerder in mijn stamcafé zitten typen met een schitterende Sint Bernardus Abt12 van het vat naast me, maar mondje dicht tegen de eindredacteur…

Hebben jullie al ervaring met Chromebooks? Of zijn jullie net als ik nog een beetje langs de zijlijn aan het toekijken? Laat het me weten in de comments.

No more articles