Deadlight is helemaal zo oud nog niet. Het spelletje maakte immers in 2012 deel uit van Xbox’s jaarlijkse Summer of Arcade deal. Toen al werd de game geprezen voor zijn artistieke looks, maar door de beperkte hoeveelheid content was het €14,99 prijskaartje overdreven. Tequila Works en Deep Silver komen die kritiek tegemoet door niet zomaar een remaster te voorzien van de Deadlight, maar een heuse Director’s Cut inclusief wat extra content. Is dit dan de ultieme editie?

Batman returns

In Deadlight speel je Randall Wayne. Maar de weinige stervelingen die je zal tegenkomen in het spel spreken hem aan als Mr. Wayne. Ondanks zijn eerder teruggetrokken bestaan als parkwachter, is deze dertiger die klinkt als een zestigjarige kettingroker er toch in geslaagd een vrouwtje te vinden en een gezinnetje te starten. In 1986 slaat helaas het noodlot toe in Seattle en in de zombie apocalyps raakt Randy zijn vrouwtje en dochtertje kwijt. Het spel is dus zijn wanhopige zoektocht naar het enige wat nog de moeite waard is in deze verdorven wereld: vrouw en kroost. Maar Randy heeft ook meer onmiddellijke doelstellingen. Naast overleven natuurlijk, is hij ook op zoek naar enkele overlevenden van zijn groepje. Toen hun schuilplaats overrompeld werd, raakten zij namelijk van elkaar gescheiden. En nog eens mensen kwijtraken, dat zal Randy niet laten gebeuren.

deadlight_cutscene

Het verhaal wordt verteld aan de hand van comicbook-achtige panelen.

Lurking in the shadows

Al van in de openings-cutscene springt de visuele stijl van het spel in het oog. Deze 2,5D (de gameplay is 2D, maar de achtergrond is 3D, dus samenvattend 2,5D) is overladen met sfeer dankzij de in schaduw gehulde voorgrond tegen een lichtere achtergrond. Voor deze gelegenheid zijn de grafics ook nog eens van 720p naar 1080p gerefreshed, maar ook in de oude versie was dit al een geslaagd visueel opzet. Op audiovlak is het spel eerder stil, met slechts een sporadische soundtrack die de stilte doorbreekt. Deze sluit echter prachtig aan met de desolate toon van het spel en de actie op je scherm. Top!

Deadlight

Alleen al de visuele stijl maakt de game de moeite

Sluggish Randy

De gameplay echter hebben we iets minder lof over. Niet dat het slecht is, maar Deadlight speelt wat stroef. Tequila Works beweert voor deze DC-editie wat extra animatie-frames te hebben toegevoegd om alles wat soepeler te maken. Maar als ons leven er van af hing… zouden we nog geen verschil met de originele versie kunnen aanwijzen. Het geheel wordt ook niet geholpen doordat er heel wat cheap deaths in de game zitten. Doordat de camera immers steeds van links naar recht met je mee moet scrollen, is er niet altijd voldoende tijd om op hindernissen net buiten beeld te anticiperen. Dit wordt vooral pijnlijk duidelijk wanneer Randy zich moet haasten omdat hij achtervolgd wordt door Shadows (de zombies in dit spel). Te vaak gingen we dood omdat we een valkuil pas te laat opmerkten. Maar vaker nog doet de game je denken dat je bijvoorbeeld aan een laddertje onderaan het beeld naar beneden kan klimmen. Maar “nope!” dat laddertje leidt nergens anders naartoe dan een Game Over scherm. Gelukkig zijn de checkpoints wel vergevingsgezind waardoor je nooit te grote stukken moet overdoen.

deadlight_puzzel

De omgevingspuzzels zijn wel leuk, maar echte hersenkrakers zijn het nu ook weer niet

Puzzle’d

Toch is Deadlight een unieke game. De focus ligt duidelijk niet op combat, daarvoor heb je te weinig ammo, health en stamina. Nee, in de plaats daarvan ligt de focus op het omzeilen van hindernissen en vijanden. Een verfrissende aanpak als je het ons vraagt. Op zeldzame momenten doet deze Deadlight ons zelfs een beetje terugdenken aan klassiekers als Abe’s Oddysee. Ook daarin speelde je ook een underdog met weinig (of geen) wapens en weinig hitpoints en moest je je een weg banen door een vijandelijke wereld. Toch benadert Deadlight nooit dit niveau en dat is erg jammer.

deadlight_ratsden

Een dreigende, lugubere sfeer overheerst het hele spel…

Grab my gun out back

Ondanks alles zouden we Deadlight Director’s Cut niet aanbevelen aan de huidige prijs van 19,99 euro. Ten eerste zijn wij van mening dat een remaster enkele jaren later minder moet kosten dan het origineel en niet meer! Ten tweede speel je Deadlight op 2 tot 3 uur uit. En ten derde de toevoegingen die Tequila Works doet om in de plaats van HD Remaster de subtitel “Director’s Cut” onderaan te mogen bijplakken, zijn wat ons betreft onvoldoende om de prijs omhoog te drijven. Zo voegen ze een digitaal artbook toe en een survival mode die in elkaar gebokst werd met assets uit de game die ze toch al ontwikkeld hadden. Geen van beiden 5 euro extra waard dus. Dus Gamesnack’s tip: kopen die handel…maar wacht op een sale van minstens 50%!


Deadlight Director’s Cut verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Wij reviewden de PlayStation 4 versie.

Een review-exemplaar werd ons door de uitgever bezorgd.


 

Deadlight Director's Cut Review
Visuele stijlFlee or Fight - gameplaySound-design
Véél te kort!.......en daarom ook te duurCheap deaths
73%Succelvolle remaster van een sfeervolle 2,5D game, maar te kort om het 20 euro prijskaartje te verantwoorden
Grafisch77%
Geluid80%
Gameplay74%
Herspeelbaarheid / fun62%
Reader Rating 1 Vote
95%
No more articles