6 September 2016. De vooravond voor Sony’s grote persvoorstelling morgen in New York. Ze zullen er niet één, maar twee gloednieuwe consoles voorstellen. Nu ja, nieuw? Eentje ervan is namelijk de PS4 Slim die ondertussen al in voldoende foto-materiaal gelekt is en letsplayvideogames.com wist er zelfs een review van te publiceren.

ps4-slim-screenshot

Morgen wordt de PS4 Slim pas officieel aangekondigd maar foto’s vind je al overal op het net

Er is weinig mis met dit soort afgeslankte consoles. Naarmate de technologie aan boord ouder wordt, kan de producent dit vervaardigen in kleinere vormen tegen lagere kosten. Een opgefrist model uitbrengen is wellicht dus goed voor de winstmarges. Voor de consument is de impact eerder beperkt want wie een oudere console heeft kan die gewoon blijven gebruiken. Wie nu pas in de 8ste generatie consoles stapt daarentegen, kan meteen een mooi stukje hardware oppikken en krijgt in ruil voor het wachten misschien zelfs enkele kleine features extra (HDR en 4K streaming bijvoorbeeld in het geval van de Xbox One S).

xbox-one-s

De sexy Xbox One S

Maar we wijken af. Het is eigenlijk die tweede console, voorlopig “Neo” gedoopt, waar alle ogen op gericht zullen zijn morgen en waar we het willen over hebben. Voor het eerst in onze geschiedenis gaan we immers een “mid-cycle upgrade” krijgen en hoe dat precies gaat uitpakken heeft iedereen het raden naar. Vooral nu er voor zowel Sony’s PS4 Neo als Microsoft’s Xbox Scorpio (een gelijkaardige mid-cycle upgrade van Microsoft die in 2017 zal verschijnen) nog maar weinig details bekend zijn.

Toch zijn beide partijen niet schuchter om de term 4K gaming in hun interviews rond te strooien alsof het niks is. Hoewel fanboys maar al te graag met dit soort marketingpraat aan de haal gaan, geven wij graag een iets nuchtere blik op de feiten. Bijvoorbeeld de 6 TFLOPS waar Phil Spencer over doordramt in dit interview heeft geen enkele relatie met 4K gaming. Er is geen vergelijking in de industrie die je laat uitrekenen hoeveel TFLOPS nodig zijn om 4K te behalen want dit hangt van véél maar factoren af dan enkel TFLOPS. Dat Phil hier zegt dat 6TFLOPS nodig zijn voor 4K gaming en dat de Xbox Scorpio daarom ook 6TFLOPS zal hebben, verzint hij dus gewoon ter plekke. Laat ons daarom, met de info die we nu hebben, aangevuld met een beetje gezond verstand en ten alle tijden beide voetjes op de grond houdend, toch al eens kijken naar de PS4 Neo.

Gears of War 4

Gears of War 4 zal gebruik maken van de High Dynamic Range (HDR) van de Xbox One S

Volgens de speculatie gaat Sony ook voor de Neo, net als voor de standaardconsole, opnieuw in zee met AMD voor het aanleveren van hun rekenkracht. Daarom zal de PS4 Neo waarschijnlijk van een nieuwe AMD CPU gebruik maken met een clockspeed van 2,1GHz (versus 1,6GHz nu). Daarnaast zal de AMD GPU een upgrade krijgen van 18 naar 36 compute units, met een hogere kloksnelheid van 911MHz (versus 800MHz nu) en net als de standaard PS4 zal er 8GB GDDR5 geheugen zijn maar ook hier gaat de snelheid omhoog van 176GB/s naar 218GB/s.

Maar is dat genoeg voor native 4K gaming? Wel, enkele slimmeriken bij Eurogamer.net hebben een PC gebouwd die heel erg nauw aansluit bij de specs van deze PS4 Neo om dat te testen. Het antwoord is helaas maar niet geheel onverwacht: nee!

Maar dat betekent niet dat de PS4 Neo helemaal geen nut heeft. Ten eerste blijkt uit de testen dat we wel degelijk betere prestaties mogen verwachten van de bestaande PS4 games. Eindelijk wordt die illustere native 1080p aan 60fps dan toch haalbaar zonder dat ontwikkelaars slimme trucjes uit de mouw moeten toveren om 540p of 900p te schalen naar hogere resoluties. Sterker nog indien je op een PC-monitor speelt laat Sony misschien toe om op 1440p te gamen? De hardware zou het alvast kunnen toelaten.

GoW PS4

Ziet God of War 4 er volgend jaar beter uit op een PS4 Neo dan op een gewone?

Daarnaast wil Sony deze PS4 Neo ook vooral naar voren schuiven voor gebruik met hun Sony VR die later dit jaar in de rekken komt. Voor ontwikkelaars zal een stabiele framerate halen (en die heb je echt nodig in VR wil je niet motion sick worden) veel makkelijker gaan op de technologie van de Neo. Maar mogelijk schiet Sony zichzelf in de voet doordat, per hun instructies, alle games, nieuw en oud, zowel op de PS4 als de PS4 Neo moeten werken. Dit wordt een ingewikkelde puzzel voor ontwikkelaars die er nu moeten voor gaan zorgen dat hun fonkelnieuwe game gaat werken op de standaard PS4, de PS4 Neo, de standaard PS4 uitgerust met een VR-bril en de PS4 Neo uitgerust met een VR-bril. Als we zien in welke toestanden sommige games vandaag de dag launchen voor één enkele hardwareconfiguratie, houden wij ons hart vast als dat er tegen het einde van het jaar vier worden!

Toch is 4K nog niet helemaal out of the picture! Mits ontwikkelaars creatief uit de hoek komen met hun upscaling technieken kan de PS4 Neo misschien wel goede 4K resultaten produceren. Native is uiteraard altijd te verkiezen, maar net zoals een 900p beeld eenvoudig kan geupscaled worden naar 1080p (zie Star Wars Battlefront dat wij nog complimenteerden met zijn mooie grafics), is ook 3800 x 1800p eenvoudig te upscalen naar 3840 x 2160p. Op die manier is 4K 30fps misschien toch haalbaar, althans met een bevredigend resultaat voor de gemiddelde consument. Het zou tenminste voldoende moeten zijn om toch eens te pronken met die peperdure 4K TV die in je living hangt en tot nog toe niets beters te doen had dan de armzalige 720p vanuit je digicorder tot 4K om te toveren.

PS VR

We gaan geen PS4 Neo nodig hebben voor VR, maar volgens ons gaat Sony dat wel aanbevelen

Tenslotte, of Sony en Microsoft hun upgrade consoles gaan kunnen verkopen, zal voor een groot stuk afhangen van de prijs. De Sony VR maakt je immer als 400 euro lichter wil je later dit jaar in Virtual Reality stappen. Indien je dit ook nog moet gaan koppelen aan een 700 of 800 euro (gokje!) console, wordt het al een stevig prijskaartje voor de gemiddelde consument. Niet meteen een haalbaar budget voor de kerstcadeautjes lijkt ons. Desalniettemin, wij wachten alvast met ingehouden adem Sony’s voorstelling van morgen af!

 

No more articles