Heb je je PlayStation 4 al een tijdje in huis? Dan is de kans groot dat je wel eens tegen de limiet van je Hard Disk Drive bent gelopen. De console is met zijn 500GB niet bepaald riant van opslagruimte voorzien. Zeker als je zoals ons met meerdere games tegelijk bezig bent, zijn deze gigabytes snel opgegeten door games, save files, apps, DLC en updates.

Gelukkig kan je de opslagcapaciteit van de PlayStation 4 relatief eenvoudig uitbreiden. De HDD is immers makkelijk toegankelijk en in principe past elke 2,5 inch schijf die je kan vinden. Nu ja, “elke” is misschien wat ruim. Je keuze moet namelijk toch aan een paar voorwaarden voldoen. De belangrijkste is die 2,5″ afmeting. Maar zelfs binnen die categorie blijft het opletten, want de behuizing mag niet dikker zijn dan 11mm. Een bijkomende moeilijkheid is dat niet elke webshop alle dimensies van zo’n schijf vermeldt. Eens uitvoerig googlen loont dus zeker de moeite!

Destiny Bundle

Wij kochten indertijd de Destiny Bundle. Top aankoop, maar ondertussen is de 500GB HDD te klein geworden

Tegenwoordig is een harde schijf trouwens ook niet zomaar een harde schijf meer. Je zal eerst een keuze moeten maken tussen een Solid State Drive (SSD), Hard Disk Drive (HDD) of een Hybride harde schijf (HSSD).

Zoals de naam al doet vermoeden bevat een Solid State Drive geen bewegende componenten. Ze is daardoor stiller, wordt minder warm, gaat langer mee en is vooral sneller. Niks dat voordelen dus? Nee, helaas zijn SSD’s nog altijd peperduur in verhouding tot de bytes aan opslag die je krijgt. Een betaalbare en passende SSD vinden van meer dan 1TB bleek dus al snel een hele uitdaging. Verder blijkt uit testen dat de snelheidswinst bij het gebruik van dergelijke schijven eerder klein is in een PS4. De voordelen wogen voor ons daarom niet op tegen de hogere prijs. Maar uiteraard is dat een keuze die je voor jezelf moet maken.

Een klassieke Hard Disk Drive daarentegen biedt je iets meer mogelijkheden tegen lagere prijzen. Onze Seagate Back Up Plus bijvoorbeeld kostte nog geen €100 voor 2TerraByte aan opslag!

Wil je nog groter gaan dan 2TB? In principe kan dat, maar voorzichtigheid is wel geboden. Het moederbord en de firmware van de PS4 zijn namelijk maar voorzien op een maximum van 2TB. Wij hoorden verhalen van pioniers die voor 4 of zelfs 8TB gingen, maar daardoor toch in de problemen kwamen. Je console wil dan niet meer starten of weigert sommige games te lanceren. Wij zouden dit dus zeker niet aanraden!

Ook wanneer je de 2,5″ regel aan je laars wil lappen en toch een 3,5″ wil inbouwen, kan dat via een third party peripheral. Maar het esthetische resultaat van die oplossing vonden wij minder geslaagd.

NYKO Data Bank

De Nyko Data Bank laat toe om ook 3,5″ schijven te gebruiken, maar wij liepen niet warm voor het design

Tenslotte zijn HSSD of “Hybride” Solid States Drives de gulden middenweg tussen SSD en HDD. Het vormt dus een prima alternatief voor je PS4 console. Je krijgt een kleine snelheidswinst, zonder daarbij failliet te gaan aan de hoge prijs. Wij vonden echter alleen 1TB-varianten en hadden onze zinnen ondertussen reeds op 2TB gezet, waardoor ook deze optie niet voldeed voor ons.

Onze aankoop dan: de Seagate Back Up Plus Slim 2TB. “Maar wacht! Dat is een externe HDD, dat werkt toch helemaal niet?“, horen we jullie al denken. Dat klopt! In tegenstelling tot de Xbox One ondersteunt de PS4 geen externe schijven voor het lanceren van games! Maar geen nood, daar valt iets aan toe doen!

Hoe gaat dit alles in z’n werk? We lichten het graag toe, maar eerst even dit: Noch Gamesnack.be, noch zijn auteurs zijn aansprakelijk voor verlies van data, schade of technische problemen met je HDD, SSD, HSSD of je PlayStation 4 console voor, tijdens of na het uitvoeren van een storage-upgrade. Hoewel er in principe niks kan mislopen wanneer je de stappen nauwkeurig volgt, doe je dit geheel op eigen risico en verantwoordelijkheid!

PS4 2TB Seagate

De verpakking, de HDD en een controller for scale

Bon, met onze disclaimer uit de weg, here goes:

Stap 1: Maak een back-up van je savefiles. Hetzij naar de Cloud als je een PSN+ member bent, hetzij naar een andere externe HDD of USB. Ben je niet zeker van bepaalde instellingen, zoals je netwerksettings, noteer die dan ergens of maak een foto van dat scherm. We raden ook aan je trophies even te laten synchroniseren met de PSN-servers (gewoon op je dashboard even op trophies klikken en dan doet die dat automatisch).

Usernames en paswoorden voor je profiel hou je ook best bij de hand want die heb je straks nodig om alles terug te halen. Zorg er ook voor dat je werkt in een propere omgeving en liefst op een tafel of bureau die niet gevoel is voor statische ladingen. Een houten bureau bijvoorbeeld is te verkiezen boven de glazen keukentafel en sluit veiligheidshalve de kat misschien even op in een andere kamer.

Stap 2: Aangezien wij voor deze Seagate Back-Up Plus 2TB kozen en die in een externe behuizing zit, gaan we die moeten openmaken. Helaas zal hierdoor onze garantie komen te vervallen! Alvorens dat te doen, gaan we dus eerst even controleren of deze schijf werkt door hem aan onze PC te koppelen. Er staat hier ook een pdf-handleiding op, maar handleidingen zijn voor watjes dus die deleten we. (PS: ja we zijn ons bewust van de ironie want dit is ook een handleiding)

Stap 3: Haal eens diep adem want het volgende stukje vergt een beetje moed. Neem een scherp mesje en ga voorzichtig langs de randen van de behuizing. Je zal merken dat er her en der punten zijn waar de bovenkant aan de onderkant zit vastgeklikt. Door even met je mes te duwen op die punten, kan je de behuizing open klikken en de HDD bloot leggen. Hoe omzichtig je te werk gaat hier is jouw keuze, maar wij probeerden de schade aan de buitenkant toch tot een minimum te beperken. Immers deze behuizing kan je nadien nog recupereren om de oude 500GB schijf van je PS4 in te stoppen. Zo maak je er nog een handig extern schijfje van voor andere doeleinden!

Seagate open

Zo ziet de HDD er uit eens de behuizing verwijderd is

Eens de HDD uit de behuizing plooi je langzaam en voorzichtig het zilverpapier weg. Je kan dan de USB-stekker bovenaan unpluggen (dit zou zonder krachtinspanning moeten lukken, als je moet breken ben je iets fout aan het doen!).

Seagate zilverpapier

Je nieuwe HDD is nu klaar om in je PS4 een nieuwe thuis te vinden

Stap 4: Leg de HDD even veilig aan de kant en neem je PS4 console erbij. Nodeloos te zeggen dat je best eerst alle stekkers uittrekt. We gaan wat in het binnenwerk rommelen, dus safety first! Klik de bovenkant er af. Dat lijkt een beetje eng de eerste keer, maar vertrouw ons die zou er gewoon moeten af schuiven (zie foto).

PS4 klik open

De bovenkant van je PS4 console zou er zo moeten af klikken door gewoon naar boven te schuiven

Nu de bovenkant van je console is, zal je een schroef zien met de gekende PlayStation-symbolen er op (vierkantje, cirkel, kruisje en driehoek). Deze houdt de HDD op zijn plaats, dus die zal je moeten losschroeven. Een standaard kruiskopschroevendraaier zou dat klusje zo moeten klaren.

PS4-schroef

De juiste schroef is makkelijk te herkennen aan de PlayStation-symbooltjes

Schuif de HDD er uit en je zal zien dat die nog in een soort van lade ligt. Ook daar moet je HDD nog uit, dus de schroeven aan de zijkanten zal je moeten losdraaien ( dat zou met dezelfde schroevendraaier moeten lukken). Als alles goed is, heb je nu de losse HDD in je handen.

PS4 HDD

De “lade” die de HDD op zijn plaats houdt. Deze oude 500GB mag er uit en vervangen worden door je nieuwe schijf

Stap 5: Nu is het slechts een kwestie van de oude met de nieuwe schijf  te wisselen en de voorgaande stappen achterstevoren te herhalen met je nieuwe HDD. De Seagate BUP er in (let op de onder- en bovenkant en de voor- en achterkant), schroefjes aandraaien en lade terug in de PS4 schuiven. Je hoort geen klik, maar je zal vanzelf voelen dat ze op zijn plaats zit. Schroef nog even de PlayStation-symbooltjes-schroef terug vast en schuif de bovenkant van je console er terug op. Ziezo, het technische werk zit er op!

Stap 5B: Wil je de oude 500GB-schijf in de behuizing van de Seagate stoppen moet je ook daar achterstevoren tewerk gaan: USB-plug er in, zilverpapier er rond en in het doosje klikken. Let op dat je deze schijf wel zal moeten formatteren om hem terug te gebruiken. Indien je hem compatibel wil maken met je PlayStation 4 doe je dat best als exFAT of FAT32 (en niet als NTFS).

Stap 6: Voila, je hebt nu 2TB ter beschikking in je PlayStation 4 om al die gamin’ goodness op te slaan! Maar we zijn er nog niet helemaal. Zonder firmware gaat je console immers niks doen. Neem daarom een USB-stick erbij met minstens 1GB aan vrije ruimte. Maak op die USB een mapje met de naam “PS4” en daarin een nieuwe map “UPDATE” (beiden in hoofdletters). Surf dan naar HIER om de laatste versie van de firmware te downloaden en sla die op in de map UPDATE met de naam PS4UPDATE.PUP. Stop tenslotte je stick in de USB-poort van je PS4, sluit alle kabels weer aan, kruis je vingers en start hem op.

Stap 7: Als alles goed is gaat je console in “safe mode” opstarten en je waarschuwen dat firmware versie 1.72 of hoger nodig is om de boot te voltooien. Gelukkig heb je die zonet op je USB-stick gezet, dus klik op “YES”. Je zal nog een waarschuwing krijgen: “The PS4 will be initialized. All users and all data will be deleted. Are you sure you want to continue?”. Ook hier mag je “YES” op antwoorden.

De console start met het formatteren van zijn nieuwe HDD en installeert de firmare. Eens dat klaar is, zal hij herstarten en je prompten om de initialisatie te beginnen. Dit ken je vast nog wel, want deze stappen heb je ook doorlopen toen je je fonkelnieuwe PS4 voor het eerst opstartte (kiezen van je taal, username, netwerk instellen, enzovoorts). Vergeet tenslotte niet om je save files terug te zetten vanuit het opslagmedium dat je gekozen hebt (Settings > Application Saved Data Management > Saved data on USB drive of Saved data in online storage).

Stap 8: Haal opgelucht adem! You did it!

2TB Storage screen

There’s so much room for activities!

Ziezo, terug een frisse PS4 met een massa aan leeg geheugen ter beschikking om vol te proppen met games! Hebben jullie ook al eens games moeten wissen waar jullie nog niet klaar mee waren, gewoon om plaats te maken voor nieuw spelplezier? Of hebben jullie ook al de stap gezet voor een upgrade? Welke HDD of SSD kozen jullie hiervoor? Of hebben jullie vragen hierover? Laat het ons weten in de comments!

No more articles