Gamer van kindsbeen af

Een stukje geschiedenis: Ik ben altijd een gamer geweest, maar hoofdzakelijk op consoles. Gewoon omdat dat “makkelijker” was. Die apparaten zijn steeds eenvoudig aan te sluiten op de familie-TV en zolang je games koopt die op het doosje dezelfde naam hebben staan als je console hoef je je geen zorgen te maken over compatibiliteit. Bovendien zijn ze in aanschaf goedkoper dan een PC. Ik was met andere woorden “a dirty console gaming peasant” om het in Yathzee’s woorden te zeggen.

Toch was het PC-gamen mij niet helemaal vreemd en heb ik gelukkig bepaalde classics als Unreal Tournament, Half-Life, Command & Conquer en Counter Strike kunnen meepikken op een PC (ja, ik ben al zou oud dat ik mij de gloriedagen van deze games herinner). Wegens geldgebrek was dat evenwel steeds op een afdankertje van iemand die zijn rig had ge-upgrade of in voorkomend geval met de geïntegreerde grafische capaciteiten van goedkopere PC’s die natuurlijk sterk moesten onderdoen voor die van een grafische kaart.

Special_PC_Build1

Nu klagen ze al als een game niet 1080p haalt. Ik ben groot geworden op dit soort beelden!

Tijd voor verandering!

Het toeval wou nu echter dat mijn huidige laptop, een haast prehistorische 8 jaar oude DELL, aan dringende vervanging toe was en ik begon meer en meer warm te lopen voor het idee om eens echt een fatsoenlijke PC te kopen. Wat zeg ik kopen? What the hell, laat ons meteen zot doen en zo een ding gewoon zelf in elkaar steken. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en mij eigenlijk nog nooit verdiept hierin, maar how hard can it be, right?

Het eerste wat ik daarvoor moest vastleggen was natuurlijk mijn budget. Zo een richtlijn is immers belangrijk want wanneer je losse componenten aan het kopen bent is de upgrade naar de volgende stap vaak maar een paar tientallen euro’s meer. Een 2TB schijf kost maar 40 euro meer vergeleken met een 1TB, de Intel i7 is maar 85 euro duurder dan de i5, enzovoorts. Maar als je dat doortrekt over de hele build kom je zo snel enkele honderden euro’s duurder uit en dat was zeker niet de bedoeling!

Belangrijk is vooral dat je een getal voor ogen houdt dat overeenkomt met je noden. Je koopt al een eenvoudige gamePC voor zo’n 600 euro, maar je kan makkelijk net zoveel uitgeven aan de grafische kaart alleen al! Aangezien ik niet meteen de ambitie had om de allernieuwste games tegen 200Hz op 4K te draaien, besloot ik om het budget vast te leggen op 1250€. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om een degelijke game PC te bouwen en mij tezelfdertijd wat marge geven zodat ik niet over 6 maanden opnieuw moet uitbreiden of upgraden.

Special_PC_Build4

Foto van de winkel waar ik mijn huidige laptop kocht

Klein maar stoer

De build zelf dan. Ik had van een vriend van me de site alternate.be doorgekregen en ik was daar al eens op gaan neuzen. Waar ik wat bang voor had bleek echter waarheid, als complete n00b loop je al snel verloren. Zo zijn er bijvoorbeeld al snel 3 soorten fans om je systeem te koelen. Heb ik die alle drie nodig? Waar komen die terecht in die kast? Zitten die al niet standaard in de case trouwens? Wacht…waterkoeling…wat?! Om nog maar te zwijgen over types van moederborden “ITX”, “Mini-ITX”, “ATX”,…? Het feit dat alles wordt uitgedrukt in cryptische afkortingen helpt ook al niet! Je kan her en der wel wat googlen natuurlijk en op de site van alternate vond ik eveneens een klein beetje uitleg. Ook hebben zij een PC-builder die je als een soort wizard doorheen alle onderdelen gids. Maar toch, het was allemaal wat overweldigend als beginner.

Gelukkig kon ik een hulplijn inroepen en mij laten bijstaan door een vriend met kennis ter zake. Na wat brainstormen kwam ik tot de conclusie dat ik een eerder kleine “mini-ITX” toren wilde bouwen. Die zou immers bovenop mijn bureau komen te staan en vandaar zag ik zo’n grote “klassieke” kast niet echt zitten. Het oog wil ook wel wat en een clean desk is belangrijk voor mij. Eens tot dat besluit gekomen, wisten we vlotjes de benodigde onderdelen bij elkaar te sprokkelen. Daarbij kwam het totaal van ons winkelmandje op 1.212,37€! Netjes binnen budget!

Tetris

Vroeger duurde het 4 dagen om een eenvoudige brief naar de andere kant van het land te sturen, maar tegenwoordig heb je zelfs een groot pakket de dag nadien op je stoep staan. Hoera! Ook voor het in elkaar zetten liet ik me bijstaan. Dat bleek echter goed mee te vallen. De onderdelen zijn redelijk foolproof en laten meestal maar toe om ze op één manier in elkaar te passen. Je kan dus niet heel veel mis doen. Ik waardeerde wel dat ik iemand nabij had die op zijn minst al wist wat waar in de case hoorde. Cablemanagement bleek wat lastig soms in deze kleinere mini-ITX case, temeer omdat de kabels vaak veel te lang zijn en veel te stug om vlotjes weg te plooien. Maar mits wat klungelen kwamen we ook hier tot een best bevredigend resultaat.

Restte ons nog de software erop te zetten. Om te beginnen Windows 10 in dit geval, gevolgd door een hele resem aan drivers. Maar ook dat ging allemaal verrassend vlot en zonder onrustwekkende foutmeldingen. De Windows updates downloaden duurde het langste van de hele build, maar uiteindelijk hoef je daar weinig voor te doen, gewoon je PC rustig bezig laten is de boodschap.

Special_PC_Build5

Foto van mezelf, druk in de weer met het bouwen van een PC

That feeling

Samenvattend is het een voldoening gevend project geweest en het resultaat mag er gerust zijn volgens mij. De kost van een PC ligt beduidend hoger dan van een console, maar als hardcore gamer valt dit zeker te verantwoorden. Daarbij komt dat je gloednieuwe games al snel 10 tot 20€ minder betaalt op je PC. Dankzij vele sales op zowel Origin, Steam, GoG als Humble Bundle kan je bovendien topgames oppikken voor enkele luttele euro’s. Ik kocht Wolfenstein The New Order voor amper 7,49€ op Humble Bundle en ik kwam in de verleiding om nog veel meer te kopen! Die hogere prijs win je dus ergens wel (deels) terug. Daarbuiten blijft een rig als deze natuurlijk ook in alles een volwaardige PC met alle functionaliteit en voordelen van dien.

Set-up show off

De PC bouwen is één ding, wil je echt de man (of vrouw) zijn moet je natuurlijk ook je hele set-up daarrond afwerken. Zo kocht ik ondertussen al een mechanisch toetsenbord (de Ducky Legend MX Red) en een extended mousemat (de Corsair MM300). Verder ging ik ook nog aan de slag met een LED-strip uit den Action, een IKEA kabelgoot, en een zelf in elkaar gestoken monitor riser (een IKEAhack  die ik op YouTube wist te vinden) om wat functionaliteit en sfeer te brengen.

Special_PC_Build6

Het afgewerkt resultaat!

Dit project is dan wel achter de rug, het is lastig om niet verder vooruit te kijken. Eens mijn bankrekening terug wat gespekt is, zou ik ook durven dromen van misschien eens een nieuwe monitor. Die van mij heeft immers ook al zijn leeftijd en is ocharme nog 1680×1050 in resolutie waardoor ik nauwelijks kan profiteren van de capaciteiten van mijn GPU. Zo een sexy UltraWide curved monitor bijvoorbeeld. Ook op audiogebied is er nog ruimte voor verbetering. Achja, een mens mag dromen, toch?

En jullie? Allemaal volleerde PC-bouwers? Hebben jullie nog tips & tricks voor een n00b als ik? Plaatsen waar mensen als ik leuke deals kan scoren op hardware of software? Of hebben jullie een superslick set-up? Laat het zien of horen in de comments!

No more articles