Even geleden vroeg onze hoofdredacteur of ik hardware wou testen. Gigantisch enthousiast werd ik toen. Jullie weten tegen nu waarschijnlijk wel dat ik een PC-poweruser ben.

[tabgroup][tab title=”HyperX 3K 240GB SSD”]

 Mijn built is redelijk standaard, voor een poweruser. Momenteel heb ik het volgende zitten:

 • Operating System:  Windows 8 Pro 64-bit
 • CPU:  AMD FX-8350    20 °C
 • RAM:  16.0GB Dual-Channel DDR3 @ 798MHz (10-10-10-27)
 • Motherboard:  ASRock 990FX Extreme4 (CPUSocket)   44 °C
 • Graphics: 3072MB ATI AMD Radeon HD 7970 Series (XFX Pine Group)       52 °C
 • Hard Drives
  •                149GB Seagate ST3160023AS ATA Device (SATA) 29 °C
  •                699GB Western Digital WDC WD7500AACS-00D6B0 ATA Device (SATA) 26 °C
  •                932GB Western Digital WDC WD10EADS-11M2B1 ATA Device (SATA) 27 °C
 • Audio: Realtek High Definition Audio

Voor wie nu het lijstje heeft afgelopen, ziet dat er nog één iets mist om effectief fier te kunnen zijn op het systeem. Jawel, ik heb nog altijd geen SSD. Ik dacht altijd dat het systeem op zich snel genoeg draaide, maar ik begin duidelijk te merken dat mijn harde schijven, en voornamelijk mijn primaire harde schijf een bottleneck begint te vormen.

Met dank aan Kingston, die ons een HyperX 3K SSD opstuurde, gaan we zien hoe mijn systeem verbetert met realworld tests. Vele sites gebruiken synthetische tests die op zich goed cijfermateriaal leveren, maar wij gaan het anders aanpakken. We gaan mijn hardeschijf volledig mirroren, zodat je kunt zien hoe de SSD draait op een wat meer bloated systeem.

Ik heb enkele tests verzonnen die een poweruser zou kunnen overkomen, en deze gaan we volautomatisch met behulp van scripts in het opstarten laten uitvoeren. Hierdoor ben je zeker dat het niet door menselijke fout is vertraagd.

De tests die ik ga uitvoeren zijn:

De migratie: Deze test is de schrijfsnelheidstest. We gaan kijken hoe lang het duurt om mijn volledige systeem te migreren. Zo kunnen we de gemiddelde snelheid bepalen, in plaats van een synthestische benchmark te gebruiken.

De boot: We kijken hoe snel het systeem opstart met de meest standaardapps in opstart. De apps die gaan mee opstarten:

 • Dropbox
 • AVG
 • AMD Catalyst
 • Realtek HD Audio
 • The software tests: Om de snelheid van software net na boot te testen, gaan we enkele apps starten met een opstartscript.
  • Chrome
  • Word
  • Een VMWare Machine met de grootte van 16GB

Dit zijn kleine tests, die wel een erg tastbaar resultaat geven, zeker voor gewoon thuisgebruik.

[/tab]

[tab title=”Testresultaten”]

De testresultaten

De testresultaten zijn verbazend. Enorm verbazend. Voor het kopiëren van mijn gehele primaire harde schijf, die een grootte had van 121,41 GB deed de HyperX 3K er 40:37 minuten over. Dit betekent +- 50Mb/S. Dit is redelijk snel, al lijkt dit niet zo. Mocht dit de kopieersnelheid zijn van een groot individueel bestand zijn, zou dit een mindere score zijn, maar door de aard van de files (omdat het veel verschillende types zijn en een groot aantal files zijn) is deze eigenlijk een goede score.

Mechanical Drive Kingston HyperX 3K
// 00:40:37,00 @ 121,41 GB

Boot times

Op dit moment begon ik me te schamen, dat ik nog altijd een mechanische schijf gebruik. Het opstarten duurde net geen 2 minuten en een half. Op zich nog niet zo erg, maar de SSD gaat er *snap* over, iets minder dan een minuut. Toch is de grootste gain niet hier te vinden.

Mechanical Drive Kingston HyperX 3K
00:02:30,69 00:00:57,23

Chrome time

Deze score heeft me echt verkocht. Hoe het komt dat Chrome er zo lang over doet op de mechanische drive is me onduidelijk, maar Chrome start pas na 01:27 minuten op. Hier ergerde ik al mateloos aan, en was de reden dat ik een SSD wou aanschaffen. I wasn’t wrong.

Mechanical Drive Kingston HyperX 3K
00:01:27,71 00:00:03,21

Word time

Chrome is echter niet de enige app die geniet van de speed van een SSD, want de Office suite is nog iets die naar mijn gevoel iets te traag opstart. Voor wie wil productief zijn, brengt een SSD eigenlijk ook op.

Mechanical Drive Kingston HyperX 3K
00:00:49,88 00:00:01,62

VM Times

Voor mensen die zich net als ik moeten bezig houden met virtualisatie, weten dat virtualisatie fantastisch is, maar wanneer je iets op hibernate hebt gezet, kan het even duren voor hij terug up and running is.  Met een SSD heb je dat probleem totaal niet. Het kopieren van een VM van mechanisch naar SSD is net zoals de migratie een werkje van +-50Mb/S, maar het opstarten is fantastisch.

Nu wil ik wel even een kanttekening hierbij zetten. SSD’s met een grote capaciteit zijn nog redelijk duur, maar de prijs zakt gigantisch snel, met een 500 GB SSD onder de 300 euro. Normaliter ga je geen Virtual Machines zetten op een schijfje van 240GB, maar om mee te gaan, en in de toekomst te denken, voeren we deze test uit.

Mechanical Drive >> Kingston HyperX 3K Kingston HyperX 3K >> Mechanical Drive
00:05:24,82 00:04:31,83

We zien duidelijk dat van de SSD lezen veel sneller gaat dan erop schrijven. Een minuut sneller ongeveer. Alweer vind ik dit fantastisch, want wanneer we 1TB SSD zullen hebben die betaalbaar zijn, kan ik grote datapakketten versluizen aan een aanzienlijke snelheid. Ik heb het al meegemaakt dat ik virtual machines voor school moest kopiëren, en daar zat ik dan twee uur te wachten. Het zal waarschijnlijk nog altijd lang duren, maar relatief gezien gaat het een enorm voordeel worden.

De tijd dat een virtual machine geopend wordt, is gehalveerd ten opzichte van een mechanische drive.

Mechanical drive Kingston HyperX 3K
00:00:32,78 00:00:14,85

GameSnackBE-HyperX-3K-240GB-Screenshot-01

[/tab]

[tab title=”Conclusie”]

De HyperX 3K

Het nut van een SSD is zeker en vast al bewezen, maar waarom zou je nu kiezen voor een HyperX 3K? Te  beginnen bij het uiterlijk van de unit, het ding ziet er echt gelikt uit. Een strak en wat afgebrushed enclosure zorgt ervoor dat zelfs een dergelijk saai stuk een stuk sexier wordt.

Als je van Open Window cases houdt, dan is de glans die je vangt van de opvallende Kingston letters al een reden om vragen van geïnteresseerden te kunnen verwachten. De unit zelf is iets zwaarder dan andere SSD’s die ik al mocht vasthouden. Waar de Samsung EVO 840 iets goedkoper aanvoelt door een tekort aan gewicht, is de Kingston perfect qua gewicht.

Je gaat je rug er niet op breken als je de case of laptop verplaatst, maar hij voelt niet alsof hij uit een kauwgomautomaat komt. Dat de Kingston ook een hogere kwaliteit heeft, merk je niet alleen aan de enclosure. Ook de Nand’s, waar alles wordt opgeslagen, is van hogere kwaliteit. Waar bv. Goedkopere SSD’s gebruik maken van TLC of Triple Level Cell, gebruikt de Kingston HyperX 3K MLC of Multi Level Cell.

GameSnackBE-HyperX-3K-240GB-Featured-01

Dit betekent dat er per cel op de Nand maar twee bits worden opgeslagen, terwijl dit bij goedkopere SSD’s drie bits per cel zijn. Dit betekent een lager stroomverbruik, snellere lees- en schrijfsnelheden en een grotere veiligheid op dataverlies.

Verder gebruikt de HyperX 3K een Sandforce controller, en dit blijkt zeker niet nefast voor de snelheden. Sequentiële lees- en schrijf-tests tonen aan dat deze beter presteren dan de Intel controllers bijvoorbeeld.

Als we enkele tests vergelijken met online data, dan kunnen we zien dat de Kingston HyperX in synthethische benchmarks bijna overal de bovenhand heeft. Vooral in Workstation en Gaming opstellingen blijkt de 3K erg goed te werken. Voor wie dus zich waagt aan Lightroom of Photoshop, of hier en daar eens gamet, zit je solid bij de HyperX 3K. Enkel bij Home & Office heeft de HyperX 3K niet de hoogste cijfers, maar hij moet zich niet laten knechten, want met een marginaal verschil van 2 punten op 1266, kunnen we dit eigenlijk achter ons laten.

Conclusie

Het is de eerste keer dat ik echt gebruik mag maken van een SSD in mijn rig, en het blijkt dat ik een fan-tas-tische eerste encounter had. Uit licht vergelijkingsmateriaal uit mijn eigen leven, kan ik zeker al stellen dat de HyperX 3K een immens verschil maakt in vergelijking met mechanische harde schijf. Niet alleen door de gigantische snelheid, maar ook door het feit dat een SSD gewoon minder verbruikt, en dus ook koeler blijft.  Om nog even over de snelheid te praten. Keer even met ons terug naar het verleden, en haal je dit fragment voor de geest. Het verschil tussen een gewone televisie en een 1080p televisie.

Dat groot verschil. Die wauw-factor, maak je gewoon opnieuw mee. Voor wie al een SSD gebruikt, dan kan de HyperX 3K waarschijnlijk niet zo’n groot verschil maken, maar wanneer je de testresultaten bekijkt, dan weet je gewoon dat Kingston terecht de koning van SSD’s mag genoemd worden. U leest het goed. Ik roep Kingston uit tot Koning van de SSD, en al wie wil, mag de koning uitdagen. Ik hou het cijfermateriaal bij, maar ik betwijfel dat een SSD uit dezelfde generatie en uit dezelfde prijsklasse een verbetering zal teweegbrengen.

[/tab][/tabgroup]

No more articles