AOC is natuurlijk al lang geen onbekende meer in ons gameswereldje. Al sinds jaar en dag zijn ze gekend voor kwalitatieve, scherp geprijsde PC-monitoren. Ook op eSports-toernooien kan je ze ondertussen niet meer wegdenken en ze gaan er prat op hun schermen steeds samen met pro-spelers te ontwikkelen. Sinds een tijdje is er echter een nieuwe trend te spotten in de gaming monitoren: de ultrawides. Met hun C3583FQ (rolt zo van de tong) waagt AOC zijn kans in deze opkomende markt. Treedt er daarmee een waardige concurrent voor onder andere ASUS en Acer in de arena? Gamesnack zoekt het uit.

Slipped a spinal disc

Schrik alvast niet als je je bestelling door de post geleverd krijgt, de doos is friggin’ gigantisch! Maar dat moet ook wel want met zijn 35 inch (89 centimeter) is dit niet bepaald een kleine monitor. Bovendien is een ultrawide opvallend breder dan elk ander scherm vanwege de 21:9 beeldverhouding.

AOC C3583FQ

Friggin’ huge die doos! Maar het scherm dat er in zit is ook niet min natuurlijk. (bicycle for scale)

Gelukkig is de monitor niet al te zwaar en heb je hem zo uitgepakt. Over de bouwkwaliteit mogen we alvast niet klagen. Hoewel de meeste onderdelen van kunststof zijn, weet AOC dit prima te verbergen door met verschillende glanzende en matte texturen te werken. De gewichtige voet heeft een geborstelde aluminium-look en het beeldpaneel zweeft daar als het ware boven, steunend op een glimmende metalen arm. Het scherm is kantelbaar maar helaas niet in hoogte verstelbaar. Spijtig ook dat het beeldscherm van een dikke rand is voorzien. Dat is wellicht gedaan om de kosten wat te drukken, maar het ondermijnt de look van het anders zo mooie elegant gebogen paneel. Achterop de voet vinden we de verschillende aansluitingen, onder andere 2x DisplayPort en 2x HDMI, en dat is een goed gekozen plaats, want het houdt netjes alle bekabeling uit het zicht. Extra punten trouwens ook voor AOC om een assortiment kabels te voorzien in de doos! Hoe je ook je PC wil aansluiten, de juiste kabel is meegeleverd.

AOC C3583FQ

Alle aansluitingen zitten op de voet wat ze makkelijk toegankelijk maakt en toch uit het zicht onttrekt. Clever!

Gimme them specs

Je kan geen scherm reviewen zonder over de specs te praten. Voor we dat doen, moeten we het eerst over het prijskaartje hebben. Met een adviesprijs van niet minder dan…*slik*…799 euro is dat namelijk niet mals! Maar daar krijg je natuurlijk wel wat voor in de plaats: een prachtig 35inch, 2000mm curved, AMVA-paneel met een grote kijkhoek en een resolutie van 2560 x 1080 pixels, 2000:1 contrast, flicker-free 160Hz, 4ms responstijd en Adaptive Sync. Heel wat buzzwords maar in mensentaal: alles wat je gamerhartje verlangt! Op ons review-exemplaar kunnen we bovendien geen dode pixels detecteren en is backlight-bleed quasi onbestaande. Dat is een lovenswaardige verwezenlijking van AOC voor zulk een groot beeld, chapeau!

AOC C3583FQ

Met zijn prachtig curved ultrawide beeldscherm wordt de AOC C3583FQ gegarandeerd een eyecatcher op je bureau.

Eyecatching beauty

Maar genoeg droge cijfertjes, hoe vertaalt dit alles zich in je gebruikerservaring? Wel, in eerste instantie is een extra breed scherm als dit de droom van elke zware multitasker. Je kan hier namelijk probleemloos 2, 3 of 4 windows openen en alles blijft voldoende groot om het werkbaar te houden. Dat kan je natuurlijk ook op een double- of triple-monitor set-up maar in tegenstelling tot die opstellingen heb je hier geen storende schermranden in het midden van je beeld.

AOC C3583FQ

Het beeld laat zich makkelijk indelen in 2 tot 4 sub-schermen en is daarmee de natte droom van elke zware multi-tasker

Maar uiteraard komt een monitor als deze pas helemaal tot zijn recht bij het gamen. Het grote scherm-oppervlak, de curve, de prachtige kleuren, het scherpe contrast, de bliksemsnelle responstijd en de enorm hoge refreshrate zorgen voor een game-beleving als geen ander! De enige manier om nog dieper in een game gezogen te worden, is een VR-bril kopen volgens ons.

Toch vinden we dat een 2560 x 1080 resolutie eerder op een 29 inch monitor thuishoort en we hadden daarom liever 3440 x 1440 gezien op dit 35 inch beeldscherm. Anderzijds is dit wel een te begrijpen compromis van AOC. Immers niet alleen zijn schermen met die hoge resolutie nog een stuk duurder, het zou haast onmogelijk zijn om dergelijke refreshrates en responstijden te behalen. Zoek je echter een zo snel en groot mogelijke ultrawide gaming monitor en ben je daarbij bereidt om wat beeldscherpte in te leveren, zit je hier aan het juiste adres!

AOC C3583FQ

Team Fortress 2 mag dan al wat ouder zijn, de game draait als een zonnetje in deze ultrawide resolutie

Merk ook nog op dat de AOC C3583FQ Adaptive Sync aan boord heeft om screentearing tegen te gaan. Deze technologie is echter enkel compatibel met AMD GPU’s en niet met Nvidia. Daarvoor heb je de (duurdere) tegenhanger G-Sync nodig. Onze rig is van een GeForce GTX 960 voorzien waardoor we deze Adaptive Sync helaas niet kunnen testen. Maar zelfs zonder die technologie was screentearing eigenlijk nauwelijks een issue.

The screen for you

De AOC C3583FQ is niet zonder zijn beperkingen, maar na een tweetal weken intensief gebruik zijn we behoorlijk onder de indruk van wat AOC hier verwezenlijkt heeft. Die vraagprijs van 799 euro mag dan wel exuberant duur klinken, niemand kan ontkennen dat je waar voor je geld krijgt. Vergeet ook niet dat je voor bijvoorbeeld de Acer Predator Z35 bijna het dubbele zal moeten neertellen. En dan zouden we haast nog vergeten te vertellen dat deze monitor ook nog eens van adequate stereo-speakers is voorzien! Al maakt dat voor een gamer misschien niet uit, want die heeft toch altijd de trouwe koptelefoon op, niet? Maar value for money zit hier dus wel snor.

AOC C3583FQ

Trine 2 is een lust voor de zintuigen en dat komt hier in 21:9 nog beter tot zijn recht

Los van dit beeldscherm nog een klein slotwoord van waarschuwing: niet elke content laat zich even makkelijk in een ultrawide resolutie gieten. YouTube of Twitch bijvoorbeeld zal je moeten ondergaan met zwarte balken aan weerskanten van je beeld. Zonde! Ook bij het surfen en het kijken van films ondervonden we wisselvallige resultaten. Maar games zijn nog het moeilijkste in te schatten van allemaal. We waren soms verrast over oude games als Team Fortress 2 die zich via het optie-menu probleemloos in 21:9 lieten zetten, terwijl recentere games als Wolfenstein The New Order dan weer onverwacht moeilijk deden. Daardoor blijf je na zo een dure aankoop toch altijd een beetje met een dubbel gevoel achter. Maar dat neemt niet weg dat dit volgens ons de toekomst is en als je momenteel op zoek bent naar een upgrade van je rig, is ultrawide zonder twijfel the way to go!

AOC C3583FQ

Retro-gaming op een ultrawide…dat is niet meteen aan te bevelen

Of je jezelf in die toekomst moet lanceren door middel van dit AOC scherm is dan weer een andere vraag. Heb je een monster PC dan zouden wij persoonlijk voor onze monitor de portefeuille nog breder opentrekken en voor scherm met 3440 x 1440 resolutie opteren. Zit je rig eerder in de middencategorie dan kan, afhankelijk van je set-up, een 29 inch scherm ook voldoende groot zijn en die bieden met 2560 x 1080 resoluties een superieure pixeldichtheid. Toch heeft een belachelijk groot scherm ook een zekere aantrekkingskracht, ongeacht de pixels. Vooral als je je PC ook voor een belangrijk deel voor (school)werk gebruikt en er niet enkel op gamed. In dat geval hoef je niet langer te twijfelen want dan is deze AOC C3583FQ voor jou gemaakt!

AOC C3583FQ Ultrawide monitor Review
Hoge refreshrate en lage responstijdCompetitieve prijsLevendige kleuren en grote kijkhoekIngebouwde speakers zijn best oké
Pixeldichtheid is wat laagNiet in hoogte verstelbaarNiet alle content geschikt voor 21:9Wat goedkopere materialen in de afwerking
82%Prachtig scherm dat je game-ervaring naar nieuwe hoogten zal tillen op voorwaarde dat je voorbij enkele kleine gebreken kan kijken
Uiterlijk77%
Prestaties84%
Extra's86%
Prijs / kwaliteit81%
Reader Rating 1 Vote
80%
No more articles