In september vorig jaar verscheen de zwarte versie van de CM Storm Ceres-400. Nu komt Cooler Master met een elegante witte versie van deze headset op de proppen. Tijd dus om deze eens van dichterbij te bekijken en te beoordelen of de Ceres-400 nog steeds stand kan houden tussen zijn concurrenten.

Inhoud en verpakking

Zoals we gewoon zijn van Cooler Master is het product degelijk verpakt en voorzien van een aantrekkelijke print. Aan de buitenkant zijn de belangrijkste kenmerken en verdere specificaties te lezen. Binnenin treffen we de headset en een korte snelstartgids aan. Geen driver cd of dergelijke, want de Ceres-400 wordt voor het geluid en de microfoon simpelweg aangesloten met elk een 3,5mm jack.

Wit en "sexy as hell!"

Wit en “sexy as hell!”

Kenmerken en specificaties

De Ceres-400 is een eenvoudige 2.0 headset en plaatst zich naast de eerder vrijgegeven CM Sonoz. Het grootste verschil zijn de kleinere speakers van 40 mm voor de Ceres tegenover 58 mm voor de Sonoz. Het gebruikte materiaal is grotendeels plastic, waardoor het gewicht binnen de perken blijft en het geheel zeer draagbaar is. Cooler Master wil met deze headset een volledige ervaring leveren maar toch draagbaar blijven. Hierin is de Ceres-400 wonderwel geslaagd, want hoewel de headset niet plooibaar is, is deze zeer makkelijk om mee te nemen. Tot slot zijn de schelpen met 90 mm voldoende groot om volledig over je oor te sluiten.

Ondanks de relatief geringe afmetingen, produceren de speakers een warm en zeer vol geluid. Af en toe nemen de bassen misschien de overhand, maar deze kunnen makkelijk naar eigen voorkeur met een equalizer teruggeschroefd worden. De headset volstaat ruimschoots voor een sessie gamen, muziek luisteren of film kijken.

De microfoon is licht plooibaar waardoor je deze naar wens kan positioneren. Een geluidsopname toont aan dat de opnamekwaliteit niet tot de top behoort, maar voor een eenvoudige gamesessie volstaat dit perfect. Tot slot is de microfoon spijtig genoeg niet afneembaar, waardoor de Ceres-400 niet bruikbaar is als hoofdtelefoon voor onderweg.

Model SGH-2010-KKTA1
Headphone Driver diameter: 40mm drivers
Frequency range: 20 – 20,000 Hz
Impedance: 32 Ω
Sensitivities(@1kHz): 112dB ± 4dB
Connector: 3.5 mm headphone jack
Cable Length: 2.5m
Microphone Frequency range: 100–10,000 Hz
Sensitivities(@1kHz): -54 ± 3dB
Pick Up pattern: Omni-Directional
MIC/In-line remote: Removable Mic; Volume control; Mic on/off
Warranty 2 years
UPC Code 884102024771
Ceres-400 in hoogte verstelbaar, maar niet kantelbaar

Ceres-400 in hoogte verstelbaar, maar niet kantelbaar

Gebruik en comfort

De Ceres-400 is voorzien van zacht materiaal in zowel de oorschelpen als de hoofdband bovenaan. Hierdoor zit de headset comfortabel en ook na een langere gamesessie ondervonden wij geen ongemakken of pijnlijke drukpunten. De band is in hoogte verstelbaar, maar de schelpen draaien niet mee. Je kan deze natuurlijk wel draaien door de hoofdband lager of hoger op je hoofd te plaatsen.

Zoals eerder aangehaald weegt deze headset zeer weinig. Cooler Master profileert deze dan ook als een headset voor onderweg of om snel mee te nemen wanneer je op verplaatsing gaat gamen. Dit verhaal klopt volledig, maar de keerzijde van de medaille is dat de Ceres-400 hierdoor zeer fragiel is. Alle onderdelen bestaan uit plastic, waardoor de betrouwbaarheid toch wel een pak daalt.

Tot slot is er een compacte snoerbediening toegevoegd waarmee je het geluidsvolume regelt of de microfoon snel af of aan zet. Dergelijke toevoeging is zeer handig om het geluid te regelen zonder tussen je game en je bureaublad hoeven te switchen. Wel jammer is de kleine klik die hoorbaar is bij het verschuiven van de mute schuifknop.

Handige bediening, maar met een vervelende 'klik'

Handige bediening, maar met een vervelende ‘klik’

Conclusie

De Ceres-400 produceert een warm en vol geluid, maar gaat soms wat hard in de bassen. De bediening aan het snoer is handig, maar is hoorbaar via een klikgeluid. De headset is zeer licht, maar tegelijk frachiel. Tegenover elk pluspunt staat schijnbaar ook een klein puntje van kritiek. Ondanks deze kleinere minpunten behoort de Ceres-400 zeker tot de betere middenmoot. Wanneer we ook de adviesprijs van 44 euro in ons achterhoofd houden, kunnen we de Ceres-400 aanbevelen voor elke budget gamer of als tweede headset voor op verplaatsing.

No more articles