De Sonuz Cooler Master gaming headset is de tweede headset uitgebracht door Cooler Master onder de CM Storm naam. Deze is de meest volwassen bedrade headset uit hun gamma en zou met zijn grote speakers een vol geluid leveren en groot bereik hebben. Nadeel hiervan zijn de grote afmetingen en het hoge gewicht. Deze headset kan zo de eerste stap in je Cyborg transformatie betekenen!

Inhoud en verpakking

Een degelijk grote verpakking waarin alles netjes opgeborgen zit, zodat transport je nieuwste aanwinst alvast niet kan beschadigen. Zoals we gewend zijn van Cooler Master zijn de belangrijkste kenmerken en specificaties duidelijk vermeld op de verpakking. Binnenin treffen we een kleine startersgids aan zonder meer. Net zoals bij de CM Storm Ceres-400 heeft ook deze speaker geen ingebouwde geluidskaart, waardoor deze simpelweg aangesloten kunnen worden met een traditionele 3,5 mm jack. Handig dat wel, maar het zorgt er wel voor dat de geluidskwaliteit grotendeels afhangt van je ingebouwde geluidskaart.

Cooler Master Storm Sonuz

Cooler Master Storm Sonuz

Kenmerken en specificaties

Met 97 mm grote schelpen en 53 mm grote speakers levert de Sonuz een prima geluid, maar werden we tegelijkertijd niet met verstomming omver geblazen. De serieuze afmetingen zorgen er wel voor dat de schelpen comfortabel over je oren passen. Het open design zorgt ervoor dat er veel geluid lekt en ook het geluid van buitenaf zoals een ventilator, sterk hoorbaar is. Voor de veeleisende gamer volstaat deze headset zeker en zullen de diepe bassen bij explosies en dergelijke je meermaals omver blazen.

De headset is volledig opgetrokken uit harde kunststof en voorzien van een matte finish. Deze zorgt ervoor dat de Sonuz zeer stevig en degelijk aanvoelt. De schelpen zijn niet individueel of gelijktijdig draaibaar, maar een ijzeren mechanisme zorgt ervoor dat de hoofdband verstelbaar is in hoogte.

Cooler Master Storm Sonuz is in hoogte verstelbaar

Cooler Master Storm Sonuz is in hoogte verstelbaar

De microfoon verbaasde ons in de positieve zin van het woord. Enkele testopnames en game sessies later merkten we op dat de microfoon een duidelijke, volle en warme opname maakt. Ook is er weinig omgevingsgeluid hoorbaar, wat natuurlijk steeds positief is. Tot slot is de microfoon volledig afneembaar, zodat je de headset als een gewone hoofdtelefoon voor onderweg kan gebruiken. Cooler Master heeft zelfs aan elke kant een aansluiting voorzien, zodat de microfoon zowel links als rechts gedragen kan worden, top!

[show_hide title=”Volledige specificaties”]

Model Number
 • SGH-4010-KGTA1
Headphone
 • Driver diameter: φ53mm
 • Frequency range: 10 – 20,000 Hz
 • Impedance: 45 Ω
 • Sensitivities(@1kHz): 98 dB ± 3 dB
 • Connector: 3.5 mm gold-plated headphone jack
 • Inner Ear Cup Diameter: 97.0 mm
 • Cable Length: 2.0m
 • Max Output: 200mW
Microphone
 • Frequency range: 100–10,000 Hz
 • Sensitivities(@1kHz): -47 dB ± 3 dB
 • Signal-to-Noise Ratio: 58dB
 • Pick Up pattern: Omni-Directional
 • Diameter: 4×1.5mm
Hardware Requirements
 • Audio Usage: Devices with 3.5mm audio jack and microphone jack
 • Audio + Microphone Usage: Devices with 3.5mm audio + microphone combined jack(Compatible with Apple iPhone®, HTC®, BlackBerry®)

[/show_hide]

Gebruik en comfort

De Sonuz weegt in totaal een duizelingwekkende 420 gram en dat voel je. Dit gewicht stop je niet zomaar weg, maar is merkbaar vanaf de eerste minuut dat je de headset gebruikt. Hoewel alle contactpunten voorzien zijn van een zacht materiaal, kregen wij na een lange gamesessie toch af te rekenen met enkele pijnlijke drukpunten. Ook de afmetingen van deze headset zijn niet min, waardoor deze een zware en logge indruk nalaat. De look zelf zorgt ervoor dat je zo in de nieuwste Terminator film kan figureren.

Tot slot is de snoer van de Sonuz iets korter dan die van de Ceres-400, maar de snoerbediening is wel van betere kwaliteit. Deze bediening is gemaakt van stevig plastic en heeft verstevigingen aan beiden aansluitingen, waardoor slijtage minder kans krijgt. Met deze bediening kan je, zoals verwacht, het volume aanpassen en de microfoon muten.

Cooler Master Storm Sonuz

Cooler Master Storm Sonuz

Conclusie

De CM Storm Sonuz levert een vol en helder geluid perfect voor gamen, films en muziek. Ook de microfoon is van degelijke kwaliteit, waardoor je gaming partner geen moeite zal hebben om je te verstaan. De microfoon is volledig afneembaar en eventueel verwisselbaar van kant, waardoor de headset ook dienst kan doen als een gewone hoofdtelefoon. Het blijft natuurlijk de vraag in hoeverre je met deze gigantische headset over straat wilt lopen. De Sonuz is betrekkelijk zwaar en ook het design oogt wat lomp. Ondanks de serieuze afmeting blijft de headset ook na lang gebruik comfortabel aanvoelen. Een perfecte keuze voor je vaste PC thuis, voor onderweg kies je beter voor de Ceres-400.

No more articles