Electronic Arts blijft zoete broodjes bakken voor hun gamers, deze  keer door de afschaffing van de controversiële “online pass”.

Een maatregel om de verkoop van tweedehandsmarkt terug te dringen, dwingt de online pass spelers met tweedehands games om te betalen voor online content, zoals multiplayer gaming.

Het nieuws, gemeld door VentureBeat, is de tweede aankondiging in evenveel weken die gericht is om de spelers te sussen die een tweedehands game aankochten en niet online konden spelen.  Op 7 mei verzekerde EA dat The Sims een “offline ervaring” zou zijn.

Na de catastrofe die er was omtrent SimCity, heeft EA  een hoop werk te doen om hun gehavende reputatie weer op te bouwen. In april werd het bedrijf  tijdens een online opiniepeiling door de Consumerist blog voor het tweede jaar op rij verkozen tot “Worst Company in Amerika”.

Tweedehands games zijn al lang een doorn in het oog van game-ontwikkelaars en console makers. Elke tweedehandse verkoop genereert geld voor retailers, maar brengt geen inkomsten op voor de makers van het spel.

Hoewel EA niet de enige firma is die online passes gebruikt (Activision en Sony beperken het gebruik van tweedehands games ook) komt de beslissing van EA er niet zomaar. EA denkt dat de potentiële goodwill de controverse van hun online passes overstemt.

Er is een gerucht dat hardware controles op tweedehands games software maatregelen zoals de online pass overbodig zou maken.

De volgende generatie Xbox console is daardoor het onderwerp geworden van koortsachtige speculatie in de afgelopen maanden. De eerste berichten dat de console een “always-on” verbinding zou vereisen, waren enigszins op 6 mei getemperd door een gelekte interne Microsoft e-mail die zei dat offline singleplayer gaming nog mogelijk zou zijn.

Maar suggesties dat games alleen worden afgespeeld vanaf de harde schijf van de console, het openen van de deur voor schijven tot een gebruik alleen, moeten nog worden vernietigd.

De overgang naar een Steam-achtig model voor consoles, waar spelletjes online activering zouden vereisen, maar nog steeds de mogelijkheid om offline te spelen zou bezitten, kan structurele ketenen zetten op tweedehands games.

No more articles