Met een goed toetsenbord en een goeie muis kom je al een heel eind als het op gaming aankomt. Maar wil je het onderste uit de kan wil halen, heb je natuurlijk ook een goeie surroundheadset nodig. Bijvoorbeeld deze Kingston HyperX Cloud II? Wij zoeken het uit…

Box-in-a-box

Eerste indrukken zijn belangrijk en wat dat betreft scoort deze HyperX Cloud II meteen punten. De buitenste verpakking is namelijk slechts een sleeve die een veel smaakvollere, knalrode doos verhult waarop trots in gitzwart “HyperX” prijkt. Eens deze open gedaan vinden we uiteraard de headset zelf met gevlochten USB-kabel, een USB-dongle, een hoesje voor je headset mee naar LAN party’s te nemen, de verwijderbare, buigzame microfoon en stoffen earpads mocht je die verkiezen boven de lederen. De oorstukken wisselen is wel een beetje lastig, maar het is ook niet de bedoeling dat je dat twee keer per dag gaat doen, dus op zich is dit niet echt een minpunt.

HyperX_cloud2_box

Kijk zo doe je een verpakking!

De headset voelt heel erg licht aan (vandaar de naam “cloud” misschien want hij is zo licht als een wolkje?), maar toch duurzaam. Opvallend zijn vooral de leerachtige oorstukken alsook de leren afwerking van de hoofdband. In dik stiksel is ook hier het HyperX logo aangebracht. Erg smaakvol allemaal. Je kan hem in 3 kleurvariaties bestellen, namelijk zwart, wit/roze, of zoals onze zwart/rood.

Like I am wearing nothing at all

Voor die langere gamesessies is het draagcomfort van een headset natuurlijk een van de belangrijkste aspecten en voor deze HyperX is dit zonder meer fenomenaal. Door het lichte ontwerp kan je er uren mee gamen zonder pijn aan je nek te krijgen, je voelt hem nauwelijks! Het leerachtige materiaal van de earcups is supercomfortabel en ze omsluiten prima je oren. Actieve noise cancelling is er niet, maar door de goede pasvorm wordt er toch veel omgevingsgeluid gefilterd zodat je optimaal in de game kan gezogen worden. Brildragende gamers hoeven zich trouwens ook geen zorgen te maken, de headset doet niet moeilijk over je bril.

Nog een pluspunt is dat de kabel ruim lang genoeg is (vaker dan je zou denken een issue bij gaming peripherals) en de USB-dongle geeft je de nodige volume- en mute-controls binnen handbereik. Handig!

hyperx_cloudii_dongle

De USB-dongle brengt alles wat je nodig hebt binnen handbereik

Plug into all the things!

Het laatste puntje dat we moeten vermelden alvorens we het over het geluid gaan hebben, is dat deze headset met een standaard 3,5mm jack is uitgerust en dus ook kan ingeplugd worden in zowat alles met deze IO-poort. Je telefoon, tablet, laptop, je PlayStation4 controller en je Xbox controller (mits je Microsoft eerst nog wat geld geeft voor een adapter). Voor telefoons gebruiken wij liever iets discretere in-ear plugs, maar als dit soort koptelefoons je ding zijn en je wil ‘m on-the-go gebruiken dan kan dat dus zonder problemen.

Toch moeten we onderstrepen dat dit in eerste instantie een PC-headset is. Wanneer je de HyperX Cloud II immers voor je Xbox One of PlayStation 4 gebruikt is het slechts een stereo headset. Dat is zonde van het geld want stereo headsets voor je console kan je al voor veel minder aanschaffen. Ook voor surround alternatieven hoef je niet altijd meer te betalen, de wireless PlayStation Premium Gold met zijn (virtuele) 7.1 surround of de Afterglow AG 9 voor Xbox One zijn prima surround headsets voor je console.

Balance over power

Niet tegenstaande geluidskwaliteit en de beleving daarvan subjectief zijn, waren wij versteld over het feit dat deze headset, anders dan bij de meeste gaming koptelefoons en ondanks de gigantische 53mm drivers, niet de bassen door het plafond boost. Dat zorgt voor een meer gebalanceerd geluid en meer heldere klanken in de mids en highs. Dit maakt de koptelefoon een betere all-around koptelefoon voor het luisteren van muziek of het spelen van niet-FPS games dan de meeste andere gaming headsets.

Pink-HyperX-Cloud-2-Gaming-Headset-11

Girl gamer? Dan zijn deze sexy wit/roze Cloud II’s misschien iets voor jou?

Maar daarin ligt misschien ook de zwakte van deze headset. De geluidskaart van je PC wordt omzeild door de USB-dongle en eventuele equalizers die je zou willen gebruiken werken bijgevolg niet meer. Met andere woorden wil je toch de bass boosten omdat je vindt dat een beetje doof worden nu eenmaal bij de Battlefield 4-ervaring hoort, ben je eraan voor de moeite. Je zal moeten leren leven met de soundsettings die de Cloud II uit de doos meekrijgt.

Say what!?

Je betaalt 99,99 euro voor deze Kingston HyperX Cloud II en dat is absoluut niet te veel. Maar om dat prijskaartje te halen moest er blijkbaar toch een compromis gesloten worden en helaas is dat hier de microfoon geworden. Geen nood, je zal duidelijk en verstaanbaar zijn voor je teammates, maar ze gaan je stem aanvankelijk niet herkennen. Hoopte je dus ook opnames te doen met deze microfoon voor je YouTube en Twitch kanalen dan moeten we je teleurstellen, dit is niet de microfoon om dat mee te doen. Maar we begrijpen dat we voor 100 euro niet alles kunnen hebben en als we dan toch moeten inleveren is de microfoon nog niet de slechtste plaats om dat te doen.

Conclusie

Tuurlijk, we hadden graag een betere microfoon gehad en de mogelijkheid om het geluid nog wat meer aan onze voorkeuren aan te passen, maar voor 99,99 euro kan en mag je niet alles verwachten. Ben je op zoek naar een degelijke surroundheadset voor je PC zonder dat je daarbij een tweede hypotheek op je huis moet nemen, doe je met de Kingston HyperX Cloud II geen slechte zaak. Het uitstekende draagcomfort is wellicht zijn grootste pluspunt, maar de geluidskwaliteit moet daar niet voor onderdoen. De koptelefoon produceert een helder, gebalanceerd sound en zorgt dankzij de 7.1 surround voor een prima lokalisatie van de geluidsbron zodat je toch nog tijdelijk die vijand kan opmerking die je probeert te flanken. In een woord: goedgekeurd!

Kingston HyperX Cloud II Review
Draagcomfort is uitstekendHelder en gebalanceerd geluid
Microfoon is maar matigGeen equalizer-settings mogelijk
82%Niet zonder compromissen maar voor dit prijskaartje een prima surround headset voor je PC
Comfort94%
Uiterlijk87%
Prestaties82%
Extra's65%
Prijs/kwaliteit82%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles