HORI kan in deze contreien niet meteen op een grote naamsbekendheid rekenen. Nochtans maakt het Japanse bedrijfje al sinds mensenheugenis accessoires voor consoles waaronder controllers, steering wheels en fighting sticks. Met hun gloednieuwe Edge reeks, die naast dit 201 Mechanical Gaming Keyboard ook de 101 Optical Gaming Mouse bevat, hebben ze nu de PC-gamer in het vizier. Zijn deze producten meteen een schot in de roos of heeft HORI nog veel te leren?

Heavy Metal

Eens het toetsenbord uit de doos gehaald, valt meteen op dat dit rigide apparatuur is. De bovenkant is bekleed met een dikke, glimmende metalen plaat en daarop staan mooi contrasterende zwarte toetsen. Deze staan trouwens letterlijk “op” het toetsenbord en creëren daarmee een erg futuristisch, zwevend effect dat nog extra versterkt wordt door het slanke profiel van de toetsen.

hori_edge_201_1

De zwevende, LED-verlichte toetsen dragen bij tot het strakke design van dit keyboard

Aan de onderkant vinden we voetjes terug die zijwaarts openklappen en die je dus nooit per ongeluk zal inklappen tijdens het stevigere klavierwerk. Simpel, maar efficiënt. Zowel in de platte opstelling, als verhoogd door middel van de voetjes, vonden we het keyboard prima comfortabel in gebruik.

Le AZERTY

Dit is een AZERTY-bord, maar uiteraard kunnen onze Nederlandse vrienden ook een QWERTY-layout bestellen. Al snel blijkt echter dat dit niet de opstelling is die we in België gewoon zijn. Een kleine sticker op de doos en de Franse woorden als entrée en impr écran waar je respectievelijk enter en prt scrn zou verwachten, verraden dat we hier met een Franse AZERTY te maken hebben. Dat betekent dat de letters wel terug te vinden zijn waar je ze zou verwachten. Maar hetzelfde kan helaas niet over de leestekens en symbolen gezegd worden.

Hori_edge_201_2

Door de Franse AZERTY lay-out staat niet alles waar je het verwacht, maar dat went al bij al nog snel.

Wij zijn geen typisten en voor die keer dat we een symbool of accent nodig hebben, stoort het ons niet dat we even moeten zoeken. Maar voor gamers die dit toetsenbord ook voor werk- of schooldoeleinden willen gebruiken, vergt dit toch een kleine aanpassing. Een Belgische AZERTY-variant is vooralsnog niet beschikbaar.

Light Emitting Diode

Maar genoeg gezeverd over hoe het toetsenbord er uitziet. Laten we deze bad boy aansluiten en eens testen! Plug and play in je USB-poort en het klavier komt met een rustgevende blauwe LED-gloed tot leven. De verlichting van het toetsenbord is in de eerste plaats een backlight en niet zozeer een heuse lichtshow, maar dankzij de Edge Gaming Software kan je er toch leuke dingen mee doen. Een breathing effect instellen of een reactieve mode kiezen waarbij aangeslagen toetsen kortstondig oplichten bijvoorbeeld. Of je kan ook kiezen om selectief enkele toetsen te verlichten zoals ZQSD voor je FPS-games. Gimmick? Jazeker! Maar wij houden er wel van.

hori_edge_201_led

De LED’s zijn bovenaan ingebouwd waardoor toetsen met meerdere symbolen niet optimaal verlicht worden.

Spijtig wel dat de LED-lampjes bovenaan de schakelaars zijn ingebouwd. Hierdoor blijven toetsen met meerdere symbolen zoals de nummertoetsen deels in het duister. Tenzij je blindelings je weg op dit toetsenbord kent, zal je dus niet snel in het donker dat werkstuk gaan typen.

Over kersen en kleuren

Het typen zelf kunnen we weinig op aanmerken. Vele gaming toetsenborden zweren bij de Duitse Cherry MX toetsen, maar HORI pakt het anders aan en gebruikt eigengemaakte “Mechanical Micro Switches”. Deze hebben een lineaire werking en lijken daarin nog het meeste op de gekende rode MX switches. Met hun 55g actuation force zijn ze weliswaar een stuk stroever en dat voel je. Tijdens het typen van langere teksten kan dit op den duur vermoeiend worden. Veel hangt echter af van je persoonlijke voorkeur want bijvoorbeeld de zwarte Cherry MX-schakelaars zijn nog 5g zwaarder.

hori_edge_vs_ducky_legend

Deze Hori Edge 201 (onder) heeft aardig wat gemeen met onze Ducky Legend (boven), maar deze laatste geeft dankzij de rode Cherry MX toetsen toch een heel andere typervaring.

All fun, no work

Meer dan in typen echter schittert dit klavier in gamen. De stugge toetsen zijn daarbij veel minder een issue en dankzij het lage profiel van het klavier kunnen je handen moeiteloos over het bord heen glijden. HORI beweert ook dat de toetsen 15% sneller reageren, maar dat soort claims zijn moeilijk te onderzoeken. We willen het alleszins wel geloven want we weten moeiteloos doorheen onze games te navigeren met de Edge 201.

Under the hood heeft dit keyboard ook alles wat je zou verwachten: Anti-ghosting, een polling rate tot 1000Hz, keylocks en macro’s. Via de software heb je trouwens alle mogelijkheden om hier nog aan te tweaken of custom profiles op te slaan. De interface is niet de meest sexy die we ooit gezien hebben, maar over de functionaliteit mogen we niet klagen.

edge_gaming_software

Niet de meest sexy interface maar de software doet wel alles wat je ervan verwacht

Conclusie

HORI levert met de Edge 201 een meer dan degelijk gaming toetsenbord af. Het enige wat je hen kan verwijten is dat ze met hun vraagprijs van 169,99 euro wat dicht bij de concurrentie komen. We denken aan bijvoorbeeld Ducky, Razer, Corsair, Steelseries of Logitech die in deze prijsklasse eveneens interessante keyboards verkopen. In dat opzicht doet HORI met de Edge 201 te weinig om zich te onderscheiden. Ook deze fabrikanten voorzien hun klavieren immers van een degelijke afwerking, (RGB-)backlighting, anti-ghosting, macro’s en mechanische switchen.

Op voorwaarde dat je niet wakker ligt van de Franse lay-out (of QWERTY verkiest), je geen bedenkingen hebt bij de stugge toetsen en je als een blok voor het strakke design van deze HORI Edge 201 Mechanical Gaming Keyboard valt, doe je hiermee zeker geen miskoop. Maar in het andere geval raden we je aan om toch andere fabrikanten hun gamma ook eens te raadplegen.

Over de prijs hoef je je echter geen zorgen te maken als je ‘m voor niks kan krijgen en daar kan Gamesnack voor zorgen! Neem deel aan onze wedstrijd en win dit eigenste keyboard bij jouw in de bus!

 

Hori Edge 201 Mechanical Gaming Keyboard Review
Strak designResponsief en comfortabelDegelijke afwerking
Stugge toetsenWeinig of geen extra'sWennen aan Franse lay-out (Tenzij je QWERTY verkiest)
75%Goed toetsenbord maar in deze prijscategorie is de concurrentie groot
Comfort79%
Uiterlijk82%
Prestaties83%
Extra's50%
Prijs/Kwaliteit79%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles