Tot voor kort kenden we hem enkel onder zijn voorlopige prototype-naam “NX”, maar vorige donderdag werd de nieuwe Nintendo gameconsole eindelijk officieel aangekondigd: de Nintendo Switch. Wij keken nieuwsgierig naar de trailer en dit zijn 10 dingen die ons daarbij opvielen:

#1 vanuit de zetel!

Nintendo opent de trailer met een gewone gast, zoals u en ik, die vanuit de zetel op een normale controller een videogame aan het spelen is! Geen gimmicky motion controls, geen dual-screen onzin met een TV en een tablet? Nope! Nintendo lijkt voor het eerst in 10 jaar nog eens een normale videogameconsole te maken. Hoera!

switch_skyrim-0-0

#2 volwassen

Maar er valt ons nog iets op aan die eerste scene. Dit is een adolescent die aan het spelen is. Sterker nog: de hele trailer is geacteerd door jonge volwassenen! Heeft Nintendo eindelijk begrepen dat je misschien wel kinderen en bejaarden aan het gamen kan krijgen, maar dat de ernstige gamer diegene is die je product in de eerste plaats zal kopen en de installbase zal verzekeren?

#3 gimmick

Pas nadat Nintendo ons verzekerd heeft dat de Switch voor echte gamer is, komt het gadget aspect aan bod en dat is dat dit een hybride is tussen een vaste console en een handheld. Dat hadden geruchten al wel voorspeld en toegegeven is Nintendo’s sterkste markt nog steeds die van de handheld consoles met hun 3DS, dus dit is weinig verrassend.

nintendo-switch-dock-photo_1920

#4 naadloos

Maar de manier waarop dit kan, vinden we wel verrassend! Het hele proces lijkt uitzonderlijk naadloos en we hopen dat het in realiteit even smooth gaat als in dit promo-filmpje. In essentie neem je gewoon de Switch uit zijn dock en onmiddellijk neemt dit scherm het over als handheld. Niet eerst uitloggen of synchroniseren of iets dergelijks, gewoon uitklikken en gaan!

#5 sociaal

Nintendo heeft steeds een focus gehad op het sociale aspect van gamen. Samen met vrienden of familie rond je console en plezier maken is de boodschap. Bij de Nintendo Switch is dit niet anders want eigenlijk krijg je bij 1 Nintendo Switch 2 controllers waardoor je makkelijk samen kan spelen!

switch-mulitplayer

#6 zucht…Karen

Maar dan slaat Nintendo toch de bal een beetje mis met de mooie dame die ondertussen de naam “Karen” heeft gekregen op het internet. Zij klikt namelijk de Switch uit zijn dock om naar een gezellige Martini rooftop party te gaan en daar de hele boel te storen met videogames. Dat doen volwassen toch niet Nintendo!

nintendo switch Karen

#7 eSports

Voor we het weten belanden we in de trailer in een eSports-scene waar Splatoon gespeeld wordt. Dat maakt ons sceptisch. We hopen dat dit Nintendo is die zich engageert om meer naar voren te treden in de wereld van de digitale sport. Maar we vrezen dat dit er gewoon is geplakt in een of andere marketingvergadering omdat iemand “it’s what kids do these days” zei. We hopen alleszins dat we ongelijk gaan krijgen.

#8 Wat zit er in de doos?

Wat voor ons mankeerde in dit filmpje was een shot van de retail-unit. Want er kwamen heel wat gadgets voorbij (een controller-dockje, een schermhouder voor in de wagen, een pro-controller, oortjes), maar wat er standaard in de doos zit en wat ons Apple-gewijs apart gaat aangesmeerd worden voor een premium prijs is maar de vraag.

switch_stand3_feature

#9 batterijen

Eens de trailer voorbij laten we alles wat bezinken en dan beginnen er toch aardig wat vragen te rijzen bij deze nieuwe console. De eerste daarvan is de batterijduur voor de “tablet”. Geruchten gaan al de ronde dat dit slechts 3 tot 4 uur zou zijn. Wij hopen alleszins op veel meer, maar Nintendo lost voorlopig niks. Hoeveel batterijen gaan we trouwens nodig hebben? Volgens ons moeten zowel de tablet als de aparte controllertjes van batterijen voorzien worden. Dat zou al snel een heel gedoe kunnen worden!

3145726-nintendoswitch2

#10 kracht

Standaard wanneer er een nieuwe console uitkomt van Sony of Microsoft ligt de focus op kracht. Hoeveel BIT’s het ding aan boord heeft, hoeveel CPU-cores, hoeveel TeraFLOPS en hoe face-melting awesome de grafics wel gaan zijn in games die op dit nieuwe toestel draaien! Niks van dat alles bij de Nintendo Switch. We zien beelden van de HD-remaster van Skyrim, hetgeen ons samen met de aankondiging van Nvidia doet vermoeden dat de Switch ongeveer even krachtig is als de huidige Xbox One en PlayStation 4. Dat zou wel eens een probleem kunnen zijn op termijn. Gamers en ontwikkelaars zijn namelijk altijd hongerig naar meer rekenkracht. Nu Sony de PS4 Pro aankondigde en Microsoft zich opmaakt om de Scorpio op de wereld los te laten, gaat de focus al snel weer op die consoles liggen vrezen we. Voor zover er third party support blijft op de Switch, zullen dat alweer snel in de knieschijf geschoten ports zijn van titels die beter draaien elders. Maar ook hier hopen we dat we ongelijk hebben!

Al bij dus een geslaagde reveal voor de Nintendo Switch, maar volgens ons had het Japanse bedrijf die mooie trailer moeten opvolgen met een uitgebreid persbericht. Nu begint immers de geruchtenmolen het over te nemen en zolang we het raden hebben naar batterijen, specs en launchgames, vinden wij het voorlopig moeilijk om echt enthousiast te worden voor deze in maart 2017 uitkomende Nintendo console.

 

No more articles