Er is geen twijfel mogelijk over het feit dat Haswell Intels stokpaardje wordt op de Computex beurs dit jaar, maar ze hebben meer te tonen aan de massa. De firma kondigde een thumb drive aan die gebruik maakt van Thunderbolt-connectiviteit om volgens Intel de snelst beschikbare technologie te produceren om gegevens tussen een computer en een randapparaat te dragen.

De 128GB schijf in kwestie ziet en voelt net aan als een traditionele USB flash drive. Binnenin zit echter een SanDisk solid state drive gebruikt om gegevens op te slaan. Het apparaat wordt aangesloten op een computer met een standaard Thunderbolt-poort en in tegenstelling tot de meeste randapparatuur die de interface gebruiken, heeft het geen dure datakabels nodig.

Thunderbolt-technologie heeft een nominale snelheid van 10Gbps, dit is ongeveer twee keer zo snel als de USB 3.0 en werelden sneller dan de standaard UBS 2.0. Ondanks dat de  snelheid enorm toeneemt, heeft de technologie nog niet veel bekijks gehad. Slechts een handvol PC’s zijn uitgerust met Thunderbolt-poorten, Apples Macs maken hier ook gebruik van, en er is een beperkt aantal randapparatuur die gebruik maken van de technologie. Het zijn vooral monitoren en een aantal externe opslag schijven.

Het prototype zal dus voorlopig ook enkel een prototype blijven. Thunderbolt ingenieur Oren Huber zei dat er enige interesse in het bouwen van producten op basis van het ontwerp is, maar het is onduidelijk of deze interesse ook tot bloei zal komen.

Gisteren kondigde Intel Thunderbolt 2 als een follow-up van de huidige generatie aan. De nieuwe interface zal data transfer snelheden tot 20Gbps toestaan door het combineren van twee onafhankelijke 10Gbps drives tot een 20Gbps bi-directioneel kanaal.

GameSnackBE-Intel-Thunderbolt-Screenshots-01

No more articles