De G430 is een nieuwe headset die introduceert onder de G-rebranding die Logitech doorvoert. Onder het motto ‘Science Wins’ zijn ze ervan overtuigd dat hun producten de competitie zullen overtreffen. In de headset-scène gaan ze vooral op tegen merken zoals Razer, en dat merk je. Wat er allemaal gebeurd is met deze headset, lees je verder.

Het uiterlijk en ergonomie

Het uiterlijk is eigenlijk in één woord te beschrijven: strak. De blauwe finish van de reviewunit deed me wat denken aan films zoals Tron, of games zoals Battlefield. Hels of hemels blauw, het hangt er vanaf hoe je het wil interpreteren. De audioconnectors voor het geluid en de hoofdtelefoon zitten verweven in een nette, blauwe stoffen braided-kabel, die onderbroken wordt door een audiocontroller met de mogelijkheid om de microfoon uit te zetten. De kabel is ook lekker lang, dus niet zoals de Razer Elektra, waar je telkens blijft hangen. Hij is echter niet verwijderbaar: knak je de kabel, dan moet je een volledig nieuwe headset kopen.

De unit zelf is ook erg comfortabel, zeker omdat de clamp (de druk die de headset op je hoofd zet) erg beperkt is. Ik had er geen last van tijdens de week dat ik hem gebruikt heb, en normaliter ben ik iemand die daar echt last van heeft. Standaard kun je de headset verbinden met de twee 3.5-jacks, maar Logitech levert een USB-dongle mee. Die dongle zorgt ervoor dat de speciale Logitech-software de headset herkent, en daardoor kan je 7.1 Dolby gebruiken. De microfoon is een fijn omklapbaar stuk, die je kunt wegsteken als je hem niet nodig hebt. Net als de rest van de headset, ziet de microfoon er ook een stuk beter uit dan bij de concurrentie.

GameSnackBE-Logitech-G430-Screenshot-02

De ergonomie van de headset is waarschijnlijk het beste van het uiterlijk. Door een speciaal ontwerp van de ear-cups, die rond je oor zitten met een fijn, ademend kussen, heb je geen last van warme oren na even te gamen. Dit is echt een dikke pro, en ik kan me voorstellen dat enkele eSporters  deze headset zullen verkiezen. De ear-cups zijn tenslotte ook draaibaar, dus wil je even praten met iemand naast je, dan kan je één ophouden, en één wegdraaien van je oor. Dat is ook belangrijk, want de headset laat weinig tot geen omgevingsgeluid door.

Het geluid en de microfoon

Het geluid zelf is voor standaardgebruik matig: er is doorgaans wat weinig bas en weinig “volheid”, maar dat kan je wel wat bijpassen in die Logitech-software. Als je iets van equalizers kent, dan kun je het geluid bijstellen. Voor games zou dit probleem zich niet mogen voordoen, omdat je sound-profiles kunt gebruiken die van het internet te downloaden zijn.

Dan moet je echter wel de USB-dongle gebruiken en daar zit hem een beetje het probleem.  Omdat er extra weerstand is door de dongle, hoor je op hogere volumes een duidelijk geruis; iets wat je niet hebt wanneer je werkt met de 3.5-jacks. Het geluid is effectief hoorbaar en maakt het toch niet de perfecte headset. Ik hoop dat dit bij een volgende iteratie zeker wordt opgelost.

GameSnackBE-Logitech-G430-Screenshot-01

Ik begrijp dat Logitech een soort  service heeft willen leveren om te kunnen kiezen tussen 3.5-jack en USB, maar hadden ze enkel voor USB gekozen, dan hadden ze met die weerstand rekening kunnen houden. Daar hebben ze, jammer genoeg, toch de bal wat misgeslagen.

Voor het beluisteren van Podcasts en YouTube-filmpjes is Virtual Dolby 7.1 niet zo aangenaam, omdat ik niet meteen een meerwaarde vond. Bovendien kwam de stem uit een soort void, maar in games is het zeker leuk om een surround sound te ervaren, al lijkt het eerder blikkerig qua sound. Je hoort echter effectief waar het geluid vandaan komt, en in competitieve games zoals Counter-Strike is dat zeker een meerwaarde.

Het geluid die de microfoon opneemt, is dan wel bijzonder goed. Enkele potjes Borderlands 2 verder, heb ik nooit klachten gekregen van mijn co-op partner. Dat geluid klinkt dan weer echt vol, wat een beetje in contrast staat met het matig geluid.

Conclusie

De G430 geeft zeker value voor zijn prijs, waarmee het in het prijssegment zit van de Razer Elektra. Daar mikt Logitech ook duidelijk naar, door het feit dat ze ook doelen op de unboxing experience. Toch zijn er enkele flaws waar de G430 zal moeten aan werken. De USB-dongle moet zeker verbeterd worden. Anderzijds heb ik nog nooit zo’n goed comfort gezien bij een headset. Als je het ruis niet dermate storend vindt, dan hoef je daar niet over na te denken (Het geruis merk je natuurlijk enkel als er geen geluid afspeelt). Verder krijg je in tegenstelling tot die Razer er wel een fantastische microfoon bij, voor dezelfde prijs.

Logitech G430 Headset Review
Geweldig uiterlijkGoede bouwkwaliteitFijne microfoonFris rond de oren
Geluid klinkt blikkerigUSB-Dongle
78%Overall Score
Comfort91%
Uiterlijk81%
Prestaties66%
Extra's72%
Prijs/Kwaliteit78%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles