In de reeks reviews van Science Wins, zijn de Logitech muizen aan de beurt. Twee weken lang twee muizen testen, brengt ons tot een conclusie of de G500s de beste keuze is voor de FPS-gamer en de G700s comfortabel genoeg is om vele uren na elkaar te gamen.

Een gewichtige kwestie

Logitech heeft al altijd een groot marktaandeel bij gamingmuizen, en terecht. Enkele handige features zorgen ervoor dat het effectief aangename muizen zijn om mee aan de slag te gaan. De kwalitatieve finish en het feit dat je met het gewicht kunt spelen, zorgen er altijd voor dat je je speelstijl kan afstemmen op jouw kunnen.

In de G500s zijn de gewichten terug en is er wat getweaked. Waar je voorheen in de G5 acht gewichtjes kon plaatsen, is dit teruggeschroefd tot zes, wat ervoor zal zorgen dat je weer even zal moeten puzzelen tot je het ideale muisgewicht hebt gevonden. Of je kunt beginnen rekenen en converteren.

De gewichtjes zijn zoals bij de vorige editie verdeeld in twee groepjes, de gewichtjes van 4.5 gram en de gewichtjes van 1.7 gram. Doordat het gewichtenroostertje een ander design heeft gekregen, kun je hem ook niet inwisselen met je gewichtenroostertje van de G5, maar op zich vormt dat geen enkel probleem.

De G700s echter heeft geen gewichtjes, maar je kunt toch spelen met het gewicht. In tegenstelling tot de G500s, is de G700s een draadloze muis. Een draadloze muis in gaming, daar staan velen kritisch over en terecht, want de implementaties die we de revue zagen passeren hadden altijd last van lag, of batterijen die het einde van de dag niet zagen. De G700s lost die problemen op. Van lag hebben we geen last gehad en Logitech beweert dat de G700s 250 uur mee kan zonder opladen. Of het echt zo is, zijn we niet zeker. Wij hebben hem nog maar één keer opgeladen bij het begin en de batterij is nog altijd niet leeg, dus de batterijen gaan naar onze ervaring lang mee.

GameSnackBE-Logitech-G500s-Screenshot-01

Een gezandstraalde finish

De muizen liggen geweldig in de hand, zeker voor mensen met grote handen. De concaved shape is iets sterker dan de vorige generatie, maar volgens Logitech komt dit door het empirisch aftesten van het meest ergonomische concept.

Zijn deze muizen dan meer ergonomisch dan hun voorgangers? Daar kunnen we niet meteen op antwoorden, maar het design heeft wel enkele andere implicaties. We merkten dat de macrokeys die op de muis zitten een stuk meer gebruikt worden dan op de G5. Daarom vinden wij ze makkelijker in gebruik.

De muis is ergonomisch gezien dan wel fantastisch, maar over de afwerking hebben wij wel iets te zeggen. De muizen zijn onderverdeeld in twee materialen. Het hard plastic en een softtouch plastic. Dat softtouch plastic waar je duim tegen rust, heeft echter een soort korrelige afwerking, wat wij niet zo aangenaam vonden. Meerdere malen zat er net een korreltje in de weg, wat op zich niet zoveel kwaad kan, maar als Logitech voor een andere finish had gekozen, was dat toch een stukje beter geweest. Voor meer grip zorgt het in ieder geval niet.

Een kleine opmerking echter, is dat het minder opvalt naarmate je hem in gebruik neemt. Het kan dus goed zijn dat het een kwestie is van gewoon worden.

On the fly DPI

Bij de muizen vinden we naast de macrokeys, die gemakkelijk bij de duim zijn geplaatst, nog enkele andere knoppen. De DPI-switches zijn terug van de partij, die het mogelijk maken om snel te wisselen tussen een DPI die meer gepast is voor SMG-gunplay en een soort Sniper-stand met lage DPI (bij de G500s). Wat jij het beste vindt, kun je makkelijk aanpassen in het Logitech-centrum, waar je ook je geluid kunt aanpassen, als je een Logitech-headset hebt. Verder heb je nog een knop om van muisprofiel te wisselen.

Zo kun je de macrokeys meerdere malen programmeren, en via een druk op de knop kun je ze wisselen van stand. Erg handig was dit wanneer we even wilden surfen op het net. Zo kon ik een muisprofiel instellen die naar de vorige pagina ging en één het volume uitzette, en wanneer ik ging gamen, dienden die knoppen dan om een granaat te gooien en gear op te rapen. Da’s toch iets om lovend over te zijn, zo’n kleine feature met grote implicaties.

GameSnackBE-Logitech-G700sFeatured-01

De G700s heeft geen dedicated keys om je DPI te veranderen, maar dat kan je wel instellen in het Logitech Centrum. Omdat de G700s voornamelijk op MMO-gamers gericht is, kunnen we ons voorstellen dat DPI-instellingen niet echt een prioriteit waren voor Logitech. Maar het is toch fijn dat je dat kunt instellen als je dat nodig vindt.

Heb je echter een G500s gekocht en vind je DPI niet belangrijk, dan kun je de dedicated keys toch wijzigen in iets anders. Je hebt dus de volledige controle over je muis.

Remember me

Het gebruik van macrokeys is gemakkelijk, maar wat als je de muis op een ander systeem gebruikt, moet je dan de gepersonaliseerde keys weer herprogrammeren? Het antwoord is neen. Er zit wat geheugen op de muis die onthoudt wat de instellingen waren, je kan dus wisselen van PC zonder hem telkens opnieuw te moeten configureren.

Je kunt in het Logitech Centrum bepaalde presets voor Windows koppelen aan de keys, of toetsenbordaanslagen emuleren, of volledige macro’s opnemen. Je kunt dus alle mogelijke opties instellen, ook al herkent de game je keys niet.

GameSnackBE-Logitech-G700s-Screenshot-01

Freewheeling

Het scrollen is bij beide muizen toch wat anders dan bij een gewone muis. Op de muizen zit een Gear-shift knop. In het begin begrepen we niet waarvoor die diende, maar je gebruikt deze om je muiswieltje te laten freewheelen. Je kunt je muiswieltje een goede draai geven, dan je vinger eraf halen en zien dat het wieltje blijft doordraaien. Handig voor het doorscrollen van pagina’s, maar een directe applicatie kunnen we niet meteen bedenken. Toch is het fijn dat je hier weer wat customizability hebt.

Conclusies

Logitech levert met beide muizen een quasi perfecte line-up af. De muizen zijn qua afwerking en ergonomie sterk, en zijn gebreideld voor FPS-gamers of MMO-gamers. Ben je een allround gamer, dan kies je best voor de G700s, omdat die het meeste features heeft, en ook het meeste premium aanvoelt. De draadloze implementatie van die muis is dan ook geweldig. Door één van deze muizen te kopen, stap je ook in het Logitech Centrum, wat goed werkt. En daarbij moet je dit ook niet verplicht mee opstarten om je macro’s te doen werken. Gamers maken zeker een goede keuze bij één van deze twee muizen.

No more articles