Logitech is sinds jaar en dag een vaste waarde als het op PC gaming peripherals aankomt. Zoek op het internet naar de 10 beste muizen, toetsenborden of headsets en je zal zien dat de Logitech producten steevast in die lijsten voorkomen. Recent zijn zij bovendien bezig met het vernieuwen van hun gamma. Zo kondigden ze reeds een tijdje terug de nieuwe top-of-the-line G502 Proteus Spectrum RGB Gaming Mouse aan en vandaag mogen wij hem reviewen.

Unboxing bliss

Weinig dingen zo leuk als nieuw speelgoed uitpakken. De unboxing van de G502 Proteus Spectrum is wat dat betreft kort maar krachtig. Je krijgt uiteraard je muis, het standaardpapierwerk voor de garantie en de veiligheid, een quick-start gidsje en een klein hexagonaal zwart doosje.

Logitech G502 unbox

We waarderen de no-nonsense verpakking. In de doos zit alles wat je nodig hebt.

De eerste indrukken zijn meteen positief. De muis voelt erg degelijk aan. Voor materialen wordt voornamelijk van kunststof gebruikt gemaakt met een matte uitstraling. Aan de zijkanten vinden we een rubberachtig materiaal terug dat een aangename antislip greep heeft. Verder springt vooral de kenmerkende “G” in het oog.

Extra punten krijgt Logitech ook voor de knoppen die een fijne “clicky” feedback hebben wanneer je ze indrukt. Ze zijn bovendien licht genoeg om zonder moeite in te drukken, maar tegelijkertijd ook zwaar genoeg om je vingers erop te laten rusten zonder dat je ze per ongeluk aanklikt. We moeten bekennen dat we eerst dachten dat het scrollwheel naar de vaantjes was, want dat leek los te zitten. Blijkbaar echter kan je dat met een knopje vastzetten zodat die klikt bij het scrollen, of losmaken zodat die vrij beweegt. Weer iets bijgeleerd!

Buttons galore

Over knopen gesproken, daarvan zijn er massa’s! Uiteraard krijg je je rechtsklik, linksklik en je muiswiel met daaronder nog een knop. Redelijk standaard allemaal. Maar verder krijg je dan nog 2 knoppen aan de zijkant die je met je duim kan bedienen, 2 links bovenop de muis die je met je wijsvinger kan bedienen en dan nog eens 1 in het midden achter het muiswiel. Bovendien kan je ook je muiswiel nog naar links of rechts klikken, waardoor dat ook nog eens 2 extra knoppen zijn. Allemaal hebben ze een standaardfunctie toegewezen, maar vanzelfsprekend kan je elke knop ook zelf een functie geven.

We vergeten haast nog de G-knop. Deze inhouden toggled je DPI-settings tussen 2 waarden. Hierdoor kan je dus je DPI door een simpele klik drastisch verlagen voor dat welgemikt headshot met een sniperrifle. Of, heb je nog meer knoppen nodig op je muis, dan kan je deze knop ook inhouden als een soort van shift-toets waardoor je aan bijna elke knop een tweede functie kan geven.

Software to click my other software

Om gebruik te maken van al deze functies heb je uiteraard software nodig. Deze is op een mum van tijd geïnstalleerd van op de Logitech website en eens gelanceerd herkent hij onmiddellijk alle aangesloten Logitech apparaten. Deze G502 Spectrum dook dus meteen op tussen de mogelijkheden. De software ziet er erg aantrekkelijk uit met een mooie, duidelijke interface en je kan hier alles doen wat we tegenwoordig van dit soort applicaties verwachten. Knoppen programmeren, macro’s opnemen en je DPI veranderen (van 200 tot maar liefst 12000!).

Bovendien kan de software automatisch je games detecteren en er standaard profielen voor laden. Je kan van hieruit je knoppen dus instellen voor Counter Strike, Warframe en Wolfenstein en wanneer je dan de game opstart zal de software automatisch de juiste instellingen selecteren. Handig!

Logitech Gaming Software

Gebruiksvriendelijk en boordevol opties, meer kunnen we niet verlangen

Personalisatie tot de tweede macht

In tegenstelling tot zijn voorganger de G502 Proteus Core, is de G502 Proteus Spectrum een RGB muis en ook die instellingen vind je hier. Je kan hem doorheen zijn 16,8 miljoen kleuren laten cyclen, een breathing effect instellen of gewoon 1 permanente kleur geven aan het logo en/of de DPI indicator. Uiteraard een gimmick, maar als je zoals ons met je set-up bezig bent, is het leuk om je battlestation hiermee net die extra toets te geven.

We hadden misschien wel wat meer uitleg gewenst bij sommige onderdelen. De RGB-lichtjes zijn vrij rechttoe rechtaan, maar voor macro’s en DPI blijven nieuwkomers wat in de kou staan. De helptoets aanklikken brengt je weliswaar naar een hulpvaardige handleiding. Maar een woordje uitleg als je over een knop zweeft bijvoorbeeld had dit net dat tikkeltje gebruiksvriendelijker gemaakt.

Verder zal je meteen merken wanneer je de G502 Proteus Spectrum uitpakt dat deze muis heel erg licht is. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren misschien zelfs te licht. Daarvoor dient het mysterieuze zwarte doosje. In dit eigenaardigheidje zitten namelijk 5 gewichtjes van 3,6 gram elk die je eenvoudig in je muis kan stoppen. De onderkant van de G502 klikt er namelijk met een magneetje af. Alles samen kan je zo de muis dus tot 18g zwaarder maken. Dat klinkt niet veel maar geloof ons als we zeggen dat het wel degelijk een wereld van verschil is.

Logitech G502 gewichten

5 Gewichtjes om de Logitech G502 letterlijk en figuurlijk naar je hand te zetten

Boom headshot!

Maakt de Logitech G502 Proteus Spectrum van elke noob een gaming god? Nee, tuurlijk niet. De eerste muis die dat doet moeten ze nog uitvinden. Maar het is onmiskenbaar dat dit een oerdegelijke gaming muis is die mogelijk je K/D toch wat omhoog zal krikken. Wij legde ze in ieder geval op de testbank voor verschillende FPS games gaande van Counterstrike tot de nieuwe Unreal Tournament Alpha en konden het apparaat niet op missers of haperingen betrappen.

Logitech’s G502 ligt trouwens erg aangenaam in de hand zodat we ook na langere sessies geen krampen of ongemakken ondervinden. Wel is de muis eerder aan de grote kant. Wij kunnen met onze “normale” handen prima bij alle knoppen, maar voor zij die kleinere handen hebben, kunnen we ons wat moeilijkheden voorstellen en is deze Logitech misschien niet de beste keuze. De muis is ook enkel in een rechtshandige variant te krijgen, dus de Southpaws onder ons zullen sowieso elders moeten kijken.

Conclusie

Deze Logitech G502 Proteus Spectrum RGB Gaming muis maakt je bankrekening 89,99 euro armer. Dat is niet voor niets natuurlijk, maar als je kijkt naar de vele features die je voor dit geld krijgt, kunnen we dit niet anders dan een zeer redelijke prijs vinden. Het zou een behoorlijke uitdaging zijn om een evenwaardige muis voor minder te vinden.

Logitech G502 Proteus Spectrum

Als we al moeten zagen over de textuur van het muiswieltje om toch maar een minpunt te verzinnen, weet je dat dit bijzonder goed materiaal is!

Als we dan toch een minpuntje moeten zoeken is het dat de gevlochten USB-kabel wel erg veel drag veroorzaakt. Meer dan bijvoorbeeld onze Razer Deathadder, hoewel die ook een gevlochten kabel heeft. Bovendien is de kabel erg dik en laat die zich niet altijd makkelijk in een mouse bungee passen, mocht je die hebben. Maar we vonden een oplossing door deze kabel vast te maken aan de usb-kabel van ons toetsenbord, dus onoverkomelijk is het niet. Nog een kleinigheid (en nu zijn we echt aan het muggenziften) is dat het scrollwheel wel een erg stugge klik heeft en de metaalachtige afwerking van dit wieltje te glad is, waardoor je vinger er al eens af wil schuiven bij het scrollen.

Toch is dit, zelfs ondanks deze twee zeer kleine minpuntjes, niet minder dan een uitzonderlijke goede gaming muis en de standaard waartegen nieuwkomers zullen getoetst worden. Vooral voor diegenen die hun FPS-gaming serieus nemen is deze G502 Proteus Spectrum een van de beste, meest ergonomische muizen waarin je vandaag kan investeren. Dat het ding er met zijn RGB-lichtjes er ook nog eens slick as fuck uitziet is alleen maar een extra pluspunt. Kortom sterk aanbevolen dus!

 

Logitech G502 Proteus Spectrum Review
ergonomischPersonaliseerbaar tot in de kleinste detailsPrijs-kwaliteitverhoudingUitstekende 12000 DPI sensor
stugge kabel werkt soms tegenmuiswieltje niet op hetzelfde hoge niveau als de rest van de muisNiet geschikt voor kleine handenGeen linkshandige variant
90%Top gaming muis voor een meer dan redelijke prijs. De standaard voor de toekomstige reviewkandidaten.
Comfort83%
Uiterlijk92%
Prestaties95%
Extra's88%
Prijs/Kwaliteit90%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles