“Never stop playing”, dat is Sony’s slogan wanneer het aankomt op gamen. Altijd en overal connected zijn, toegang hebben tot je Playstation 4 en zo ook je game collectie. Na de remote play functies van de PSVita, komt deze utopie opnieuw een stapje dichterbij met de Playstation TV. Dit compact toestel ondersteunt PS4 remote play en tovert zo elke TV of monitor om tot een alternatieve spelconsole. Het lijkt wel dat er in de clash voor de TV geen verliezers meer zijn.

Playstation TV vs PS4

De Playstation TV is een micro console met de interne hardware van een PSVita, maar verpakt in een sexy jasje. Alle PSVita functionaliteiten – waaronder remote play – zijn dus ook beschikbaar op Playstation TV en deze laatste maakt het nu net heel interessant. Een jaar geleden verscheen dit product al op de Japanse markt als Vita TV en nu dus ook bij ons, omgedoopt als Playstation TV. Geen nieuw multimedia wonder dat de concurrentie moet aangaan met Apple TV, maar een klein toestel met een focus op gaming.

De Playstation TV verbinden doe je net als je PS4 console met een HDMI kabel met eender welk TV-toestel of PC monitor welke over een HDMI uitgang beschikt. Verder vinden we achteraan de Playsation TV nog een Ethernet poort voor een fysieke internetverbinding, een USB poort, een slot voor een geheugenkaart en een sleuf aan de zijkant voor het plaatsen van een PSVita cartridge. De Playstation TV ziet er heel strak en modern uit en verdient zo een plaats in de woonkamer. Het toestel is klein en verlicht, waardoor met de minste beweging in de kabels, de aangesloten kabels wel eens met je PSVita aan de haal gaan.

Playstation TV

Playstation TV heeft in totaal slechts 4 in- en uitgangen

Allereerst verbindt je je Playstation TV met internet via de fysieke kabel of WiFi. Hierna krijg je meteen toegang tot één van de leukste functionaliteiten, namelijk remote play. Het komt erop neer dat wanneer je PS4 aanstaat, je deze kan overnemen via de Playstation TV en hierop verder gamen. Zo kan een tweede scherm via je intern netwerk met een PSTV omgetoverd worden tot een ‘volwaardige’ PS4 console. Volwaardig tussen aanhalingstekens, want de PSTV heeft wel degelijk zijn beperkingen.

Playstation TV

Dezelfde hardware, maar toch het ‘kleine broertje’

Streamen van PS4 content kan in 480p, 720p of 1080i, wat niet de volwaardige PS4 resolutie is, maar in de praktijk toch dezelfde beeldkwaliteit op je scherm kan toveren. Best maak je gebruik van een fysieke netwerkverbinding, want met een slechte draadloze verbinding streamen kom je al snel in de problemen. Is je kamer verder verwijderd van je router in de woonkamer bijvoorbeeld, dan volstaat de beperkte bandbreedte verbinding van deze draadloze verbinding niet. Het beeld is wordt aangevuld met stereo geluid en geen surround.

Een ander euvel waar je mee te maken gaat krijgen is input lag. Dit soort lag is de vertraging die ontstaat tussen het aanslagen van je controller en de effectieve actie op je beeldscherm. Deze lag kan veroorzaakt worden door je TV, maar we hebben spijtig genoeg moeten vaststellen dat ook de Playstation TV hierbij zijn duid in het zakje doet. Na intensief testen kunnen we stellen dat er net iets teveel input lag aanwezig is om bijvoorbeeld snelle shooters als Call of Duty vlot te kunnen spelen.

Playstation TV

Sexy vormgeving, dat staat vast!

PSVita games op Playstation TV

Doordat de Playtation TV voorzien is van gelijkaardige hard- en software aan de PSVita, is het ook mogelijk om  ook PSVita, Playstation Portable en Playstation One games te spelen via deze compacte console. Spijtig genoeg is niet de volledige game catalogus beschikbaar. Games die gebruik maken van je Playstation Portable of de touch mogelijkheden van je PSVita vallen spijtig genoeg uit de boot.

Vreemd genoeg beschikt de Playstation TV slechts over een zeer beperkt intern geheugen van 1GB. Je kan deze uitbreiden via de geheugensleuf, die dezelfde type kaartjes slikt dan je PSVita. Je hoeft bij het wisselen deze zelfs niet aan te passen, want de Playstation TV kan gewoon overweg met alle geïnstalleerde games en toepassingen op je PSVita geheugenkaart, mooi!

GameSnackBE-PSVita-Featured-04

Slot voor PSVita games

De Playstation TV wordt dus niet bedient door een speciaal touchpad of extra controller, maar simpelweg door je Dualshock 3  of 4 controller. Handig voor als je hier ineens over beschikt, maar tegelijkertijd draagt deze controller niet de touch mogelijkheden van de PSVita op zich. Het draadloos wisselen van controller gebeurt ook niet geheel naar verwachting. Je kan deze via bluetooth gebruiken, maar wissel je dezelfde controller tussen PSTV en PS4, dan zal je om deze te pairen toch nog even via de kabel moeten inprikken.

Ook de multimedia mogelijkheden zijn te beperkt om van de Playstation TV een absolute must-have te maken. We zijn er heilig van overtuigd dat enkele sterke multimedia applicaties als Netflix, Youtube of Plex, de PSTV mee zouden helpen om ingang te vinden bij het grote publiek.

 Conclusie

Op papier is de Playstation TV een toestel waar je moeilijk omheen zou kunnen als console liefhebber. In de praktijk blijkt het potentieel niet voldoende benut en verschillende functionaliteiten steeds voorzien van een ‘maar’. Zo kan je slechts over een beperkte games catalogus beschikken, zijn de multimedia mogelijkheden eerder beperkt en ervaren we (zelfs met een fysieke netwerkverbinding) teveel merkbare input lag om snelle games als bijvoorbeeld Call of Duty te spelen. Dit alles zal de prijs van de Playstation TV niet voor iedereen kunnen rechtvaardigen. Toch hopen we dat toekomstige software updates op zijn minst een deel van deze tekortkomingen kunnen rechtzetten, want het trio Playstation 4, PSVita en Playstation TV is en blijft iets magisch.

Playstation TV Review
Gamen op elk schermGoede beeldkwaliteitZeer compact design
Kleine games catalogusBeperkte multimedia mogelijkhedenInput lag
73%Overall Score
Comfort80%
Uiterlijk92%
Prestaties68%
Extra's60%
Prijs / Kwaliteit64%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles