Na vijf delen in The Elder Scrolls serie zonder enige vorm van multiplayer, waagt ZeniMax Online Studios zich nu uiteindelijk aan een online ervaring voor spelers binnen het TES universum met The Elder Scrolls Online. Een waar pareltje om naar uit te kijken!

Het eerste dat direct opvalt tijdens onze speelsessie met TES Online is dat de game afstapt van de traditionele MMORPG gameplay en de gevechten veel dynamischer maakt. Bij traditionele MMO’s selecteer je eerst een vijand en voer je daarop aanvallen uit via je hotkeys, en dat terwijl je stilstaat. Bethesda stapt van deze redenering helemaal af; je moet niet langer een vijand selecteren, je kunt gewoon aanvallen wat je zelf wilt. Ook is het echt af te raden om stil te blijven staan, tenzij je een doodswens hebt. Blijven dansen tijdens het vechten is een echte must, en zelfs dan vormt dit nog een hele uitdaging in de latere levels.

Net als bij de vorige TES games bevat ook deze nieuwe telg over een groot aanbod aan customization opties. Misschien niet zo diepgaand als bv. in Skyrim, maar nog méér dan genoeg keuze om jouw eigen unieke character samen te stellen.
Wat ook behouden blijft, is de vertrouwde look and feel van de TES serie. Je zult al snel referenties van de andere games in de serie spotten, en ook in de vertrouwde omgevingen van bv. Morrowind rondwarrelen.

GameSnackBE-Elder-Scrolls-Online-Screenshots-01

The Elder Scrolls Online stapt af van de traditionele MMO gameplay.

Een MMO als geen ander

Zoals eerder aangehaald vormt de game een serieuze uitdaging, zeker naarmate het spel vordert. Vijanden beginnen strategische groepjes te vormen om jouw het leven zuur te maken. Zo zul je in de latere levels te kampen hebben met groepjes die bestaan uit bv. een healer, een tank en twee DD’s (Damage Dealers). Geloof ons als we zeggen dat je hierbij toch het onderste uit de kan moet halen en in het begin meermaals zult sterven. Gelukkig krijg je de keuze om on the spot te reviven of bij de dichtstbijzijnde shrine te respawnen. Houd er wel rekening mee dat on the spot reviven maar enkele keren kan gebruikt worden, dus gebruik dit in jouw voordeel.

Een MMO zou geen MMO zijn als je niet kunt kiezen uit verschillende classes. In TES Online zijn dus ook de standaard classes aanwezig. Tijdens onze speelsessie bij de Bethesda stand op Gamescom hebben we ons gespecialiseerd in sorcery, waarbij twee skills ons echt deden juichen. Zo beschikken magiërs over een skill op een minion te summonen, zodat deze jou een handje kan toestaan in het slagveld. Ook beschikt iedere class over een Ultimate Skill, die voor elke class uniek is. Hiervoor willen we nu nog niet teveel over zeggen, maar geloof ons als we zeggen dat deze schitterend zijn!

Zoals je merkt zijn we al helemaal verkocht van de gameplay, maar ook de overige aspecten hebben ons doen watertanden. Voor een MMO ziet TES Online er gewoonweg adembenemend uit! De bewegingen zijn zeer realistisch, er is een prachtig dieptezicht aanwezig, en ga zo maar verder. Ook de audio in de game werkt zeer stimulerend en motiveert je om steeds beter te presteren in een keihard gevecht.

GameSnackBE-Elder-Scrolls-Online-Screenshots-02

TES Online beschikt over geweldige omgevingen, zoals we gewoon zijn van de serie.

Voorlopige conclusie

Bethesda gaat nu dan eindelijk de kans wagen om de TES fans een online ervaring te bieden. Een half uurtje speeltijd is voor een MMO echt peanuts te noemen, maar wij kunnen wel zeggen dat TES Online er zeer veelbelovend uitziet en een grote kanshebber is om het MMO genre op zijn kop te zetten, net zoals World of Warcraft in zijn tijd dat deed. The Elder Scrolls Online verschijnt pas in de lente van 2014, maar wij wachten nu al vol ongeduld op deze fantastische game!

No more articles