Het OFT ( Office of Fair Trading ) voert momenteel een onderzoek naar web en mobiele games naar aanleiding van zorgen dat ze misschien misleidend, commercieel aggresief, of op een andere manier oneerlijk zouden zijn.

Microtransacties en free-to-play games zijn misschien wel controversieel met gamers, maar ze zijn niet de enige die bezorgd zijn dat game bedrijven misbruik maken van spelers met beloftes van ‘gratis’ games.

Het Office of Fair Trading (OFT) is bezorgd dat games kinderen gaan ‘dwingen’ om voor extra content te betalen, ook al is de basis gratis. Een vorderende meerderheid van web en mobiele games zijn nu gratis te downloaden, maar moedigen de spelers aan om kleine bedragen te betalen voor nieuwe objecten, characters en levels.

Het OFT heeft reeds contact gehad met game-ontwikkelaars en -uitgevers, maar willen ook het verhaal horen van de ouders die bezorgd zijn over de bedrijven hun ‘pushy’ tactieken. Ze zullen ook geen tekort aan voorbeelden hebben, aangezien verhalen van kinderen die duizenden euro’s aan aankopen opstapelen schering en inslag zijn geworden de laatste maanden.

Regulator PhonePayPlus claimt dat het een stijging van 300 per cent van consumenten klachten over het laatste jaar heeft gezien.

We zijn bezorgd dat kinderen en hun ouders het onderwerp van oneerlijke druk om te kopen wanneer ze een game aan het spelen zijn waarvan ze dachten dat die gratis was, maar die eigelijk aanzienlijke kosten kan opstapelen.

De OFT heeft al bepaald dat het de in-game aankopen niet wil bannen, maar in de plaats daarvan wel zeker wil zijn dat ze conform zijn met de bestaande wetten, die er zijn om ‘directe vermaningen’ om te kopen naar kinderen toe te voorkomen.

Hoewel dit enkel van toepassing zou zijn in het VK, is het OFT zijn bedoelingen omtrent deze kwestie al internationaal kenbaar aan het maken.

In februari heeft uitgever EA al controverse veroorzaakt onder de gamers wanneer een bestuurslid impliceerde dat al hun toekomstige games microtransacties zouden bevatten en dat “consumenten die gang van zaken leuk vonden”. Later helderde hij op dat hij het enkel over de mobiele en web games had.

Weken later zorgde EA weer voor controverse rond hun smartphone game Real Racing 3, die  één van de meest restrictieve microtransacties bevatte en kreeg een rammeling in de reviews als resultaat.

EA hield wel vol dat de gameverkoop een succes was en dat zij die klaagden over de microtransacties en in-game aankopen een “luidruchtige minderheid” was.

No more articles