Elk jaar organiseren een groepje vrienden van aan de west-kust van Zweden een retro games show, genaamd Retrospellsmässan in Gothenburg. Knorrepot zou zijn geluk niet op kunnen, mocht hij zich nog herinneren hoe hij gelukkig moet zijn.

Het event wordt elk jaar groter en groter. Deze keer vond het plaats in een oud scheepsmagazijn aan de dokken. De setting geeft plaats aan 900 mensen, maar er wilden er véél meer binnen. Een wachtrij was te zien van aan de deur tot voorbij de hoek van de straat. Naar verluid moeten er meer mensen in de wachtrij gestaan hebben dan er binnen in het gebouw waren.

De lucky few die toch binnen zijn geraakt konden door rijen vol cartridges, cassettes en dozen snuffelen. Om te beslissen wat retro is en wat niet is moeilijk, maar hier lijkt de lijn getrokken te zijn net achter de eerste PlayStation, bijna twintig jaar geleden.

Nintendo games waren goed vertegenwoordigd, met gigantisch veel NES, SNES en N64 titels ter beschikking. Er waren ook veel Sega games en accessoires, samen met genoeg van de Amiga en Commodore 64 generatie. Knuffeltjes, T-shirts en andere retro-gaming spulletjes. Een kraamventer verkocht gecustomisede Game Boy units.

Langs de zijkanten was er een speedrun arena, een Tekken 3 toernooi, en een groep muzikanten, juweel ontwerpers en artiesten. Cosplayers liepen door de gangen. De Nintendo DS werd verrassend goed vertegenwoordigd, bijna elke aanwezige had er één in z’n handen.

Maar de grootste trekkracht was toch de arcade, die staat vol met flipperkasten en spelkasten van de voorbije vier decenia.

“We zijn gewoon een groepje vrienden die dit voor het plezier doen,” zegt Mattias Widar terwijl hij een kapotte flipperkast repareert, “we verdienen er geen geld aan.”

Retrospelsmässan heeft natuurlijk niet de bekendheid als evenementen zoals de Classic Gaming Expo, maar de lokale fan base is enorm. Veel groter dan ze kunnen accommoderen. Als er geen onvoorziene dingen gebeuren, kan je het event terugverwachten in 2014. Road-trip naar Zweden volgend jaar?

No more articles