Is het een snelle racewagen? Is het een ronkende raceboot? Is het een supersonisch vliegtuig? Ja, het is dat en nog zoveel meer. Sonic & friends are ready for some racing on Xbox360!

Start your engines

In 2010 hadden we Sonic & Sega All-Stars Racing; twee jaar later is er Sonic & All Star Racing Transformed. Het spel is nog steeds een kartinggame, waarbij spelers hun mascottes tegen elkaar laten racen, maar in deze Transformed-editie zitten een aantal leuke twists. Zowel de consoles, de portables en de computer kregen een versie, maar wij speelden de Xbox 360 versie.

Get ready! 3, 2, 1, GO!

De hoofdmoot van het spel is de Career Mode waarbij je afwisselende Cups moet racen: van de standaard rechttoe rechtaan races tegen het ganse deelnemersveld tot verschillende uitdagingen waarbij je door het verkeer moet racen, grote tanks moet bevechten, tijd bijeensprokkelt door te driften, ghostdrivers moet uitschakelen, … variatie genoeg om het interessant te houden en om sterren bijeen te sprokkelen. Met genoeg sterren kan je geheime paden openen en nieuwe levels vrijspelen en dan ben je weer vertrokken voor een hele tijd.

GameSnackBE-Sonic-All-Stars-Racing-Screenshot-02

Je gebruikt explosieve hot rods, bevriezende sneeuwballen, zwermen wespen en andere middelen om je mederacers het te bemoeilijken. Zelf kan je een grote handschoen proberen op te pikken om andere aanvallen in op te vangen. Grand Prix, Time Attack and Single Race situeren zich hoofdzakelijk in de World Tour mode: je volgt een traject waarbij je na iedere geslaagde race, een nieuw pad kunt unlocken. Iedere racetrack heeft elementen van de Segagames erin verwerkt zoals bv. Super Monkeyball en heeft zij- of binnenwegen, die je op een racekaart die in de hoek van je scherm staat, kan zien. Neem daarbij dat sommige racetracks veranderen van landschap bij iedere nieuwe lap (de zee, een canyon, een vliegdekschip, de wolken, een rivier met een draaikolk, …) en je zit snel aan een gevarieerd speelparcours.

Maar de meeste fun van alles is het wisselen van je voertuig wanneer je door een blauwe ring gaat: je racewagen wordt opeens een boot waarmee je te gekke jumps kan maken maar waarbij je wel moet opletten voor het effect van de golven en de turbulentie, En een boot wordt bij een volgende blauwe ring een vliegtuig waarmee je zowel vertikaal als horizontaal de gekste moves en stunts kan doen zoals air-drifting rond hoeken en rolls.

GameSnackBE-Sonic-All-Stars-Racing-Screenshot-04

Who’s hot en who’s not?

Net zoals ieder racespel begin je met een beperkt aantal karakters met hun eigen kenmerkend racevoertuig dat dan weer elk zijn voor- en nadelen heeft qua drift, hanteerbaarheid, snelheid, boost, etc… Door op de baan sterren te verzamelen of de vereiste limieten te halen, kan je ook je karakter en voertuig upgraden en betere karakters vrijspelen.

De racefun delen met anderen is des te leuker

Sommige careermodes zijn ook bespeelbaar in split-screen multiplayer en dit werkt uitstekend: samen op de bank speelt elk voor zich tot aan de eliminatie of tegen elkaar op om uit te maken wie de race wint. Het enige nadeel daarbij is dat er dan geen kaart van het parcours op je scherm wordt getoond en het daardoor veel moeilijker wordt om de binnen- en zijwegen te ontdekken.

GameSnackBE-Sonic-All-Stars-Racing-Screenshot-03

Populariteit van racinggames

Racinggames zijn verre van dood en ook de funracing heeft nog niet aan populariteit ingeboet. Waar Nintendo met Mario Kart altijd in poleposition stond, kan deze SASRT gemakkelijk mee op het erepodium staan.

Door een mix van populaire – voornamelijk – Segafiguren te gebruiken, vindt iedere speler wel zijn favoriete karakter uit het aanbod van 29 vrijspeelbare karakters:

  • Kinderen vinden Amigo van Samba de Amigo, of AiAi en MeeMee van Super Monkey Ball wel leuk,
  • Tieners gaan meer voor Beat of Gum uit Jet Set Radio,
  • Volwassenen kiezen waarschijnlijk proffessioneel NASCAR racer Danica Sue Patrick of een personage uit de FPS Team Fortress.

GameSnackBE-Sonic-All-Stars-Racing-Screenshot-01

Conclusie

Wie al racend door een kleurrijke, afwisselende en vibrerende wereld wil ontdekken hoe leuk het is om van voertuig en omgeving te transformeren, is “in” voor een dik aantal uren gamen. Hoort mee voorraan in het klassement van de funracinggames.

No more articles