Iedereen in de gamewereld kent ze wel, Collector’s Editions, games waar je een aantal extra’s bijkrijgt. Dat kan variëren van beeldjes die je netjes in een verzamelkast of ergens anders kan plaatsen, DLC pakketjes, goodies, action figures, posters, sleutelhangers, medailles, artbooks, doosjes, sjaaltjes, … Noem maar op! Je kan het zo gek niet bedenken of het kan er bijzitten. Ik herinner me bijvoorbeeld de game Catherine nog, bij deze zat zelfs een heus pizzadoosje met een roze t-shirt in verstopt! Uiteraard zijn deze ‘extra’s’ ook te merken aan het prijskaartje die eraan vasthangen, want je betaalt toch een dik pak meer voor een Collector’s Editie dan voor de gewone standaard game. Meestal heb je tussen deze twee ook nog de Special Editions. Deze zijn wat lager in prijs, omdat er iets minder spullen bijzitten. Maar échte verzamelaars, zij die willen pronken met hun felbegeerde epische aanwinsten, kijken op geen euro meer of minder en de game-industrie weet daar krachtig op in te spelen.

Er zijn verschillende verzamelaars. Gamers die meer dan enthousiast elke, maar dan ook echt elke Collector’s Editie aanschaffen die op dat moment op de markt verkrijgbaar zijn. Omdat ze meer dan een casual gamer zijn, omdat het nostalgie teweegbrengt, omdat het hun dromen een bredere context geeft, om de meest uiteenlopende redenen. Dan is er een groep toekomstgerichte verzamelaars, mensen die overal markten, evenementen en winkels gaan afschuimen om nu allerhande te collectioneren, omdat het binnen x aantal jaar met een beetje geluk hen hopen geld kan opleveren. En dat is meestal dan ook wel het geval, op sites zoals ebay wordt tegenwoordig al heel wat retrogevoel tot uiting gebracht als je actief op zoek gaat naar speciale collector’s spullen uit de tijd dat je wellicht nog met blokken zat te spelen. Het Legend of Zelda gold vintage nes box bijvoorbeeld staat maar eventjes te wachten op verzamelfreaks (positief bedoeld) die hier 300 euro voor op tafel willen gooien! Op rommelmarkten en dergelijke worden items als deze soms voor het dubbel verhandeld. Afhankelijk van wat de koper bereid is ervoor neer te willen tellen. En als slot heb je dan ook nog selectieve verzamelaars die echt alles van een bepaalde game-reeks in de kast willen hebben.

Natuurlijk speelt de industrie hieromtrent maar al te graag in op de wensen van de gamer. Niet alleen worden ze er rijker van, hoge marges zijn voor hen een must, maar zo zorgen ze er ook voor dat potentiële gamers ook echt blijven gamen. Eenmaal je namelijk begint met verzamelen, is de drang groot dit te blijven doen. De link gamen/verzamelen blijft bestaan.
Zelf ben ik ook wel fan van het collectioneren van special en collector’s edities. Niet al te fanatiek, maar van de games die me écht bevallen heb ik toch ook graag een extra in huis, voor zover mijn budget dit toelaat tenminste. Als de game een pareltje is ben ik hier en daar wel bereid extra te investeren hierin. Zo staan er enkele steelcases op de kast te pralen van onder andere Halo, Gears of War, Bioshock, Mass Effect. De grotere titels eigenlijk. Bij Disney Infinity zaten er zelfs vier figures die op een usb plaatje staan, als je de game speelt lichten deze op, dit maakt het gamen op zich meer fun hebben, en daar ik zelf enorm graag teken vind ik vooral de artbooks bij een editie erg leuk, het geeft nieuwe inspiratie en een extra dimensie aan het gamen zelf.

GameSnackBE-Disney-Infinity-Screenshots-01

Sommige mensen vinden dit verzamelgedrag infantiel of banaal, omdat je er in principe niet echt iets mee kan doen. Voor verzamelaars is het dan ook meer het mentale aspect dat voorhanden ligt, ze worden er gelukkig en blij van om speciale edities gewoon te hebben. Of ze vinden het fijn als andere mensen opkijken naar hen en hun collectie. Je kan het een beetje vergelijken met een muzikant die op zoek is naar die ene gitaar, die net dat extraatje meer weet te geven. Soms is het zelfs niet om echt muziek te maken, maar om gewoon in hun collectie te hebben. Maar als je nu als gamer collector’s editions verzamelt of als iemand van een oudere generatie postzegels of dergelijke, iedereen moet doen waar hij zelf gelukkig van wordt, waar hij/zij inspiratie door krijgt. Het zijn net die dingen die ons leven draaglijker en mooier maken, de kleine dingen, die maken het groots. Zij maken het verschil, iedere Collector’s editie is dan ook uniek, net als iedere gamer.

No more articles