Maandag 05u30, de wekker van mijn gsm trekt me met zijn irritant ‘biep biep biep’ geluid abrupt uit mijn zalige diepe slaap. Dus ik strompel mijn verheven bed uit en drink zoals gewoontegewijs eerst een kop koffie zodat ik, suf als ik ben zo vroeg, toch een beetje meer besef krijg van de realiteit, de dingen om me heen, mijn suikerwaardes en de dag die me te wachten staat. Terwijl ik dit doe sla ik mijn laptop open, als er ’s morgens twee dingen zijn waar ik echt op gesteld ben is het wel mijn koffie en mijn pc. Even de gigantische berg mails checken, bankgegevens checken, het nieuws, de redactie… check check check. En dan, social media: twitter, facebook, …

Elke dag is er wel één of andere so called friend die foto’s upload van zijn/haar nieuwe console. Statussen zoals: “Yes Finally!” of “Check it out” en dergelijke, met een gedwee foto eronder geposted van de Xbox One of PS4 zijn een feit. Fanboys schreeuwen uit hoe goed en prachtig hun console wel niet is en reacties draaien uit in hevige discussies. Want wie schakelt over naar de next-gen consoles? Wie niet? Welke voor- en nadelen zijn eraan verbonden? Wat gaan we doen? Een Xbox One halen? Een PS4? En welke vrienden halen wat? Want het is wel altijd leuk nieuwe mensen te leren kennen, maar uiteindelijk wil je toch altijd met je vaste crew vrienden blijven gamen ook. Of laten we alles voor wat het is en schakelen we over naar pc gaming? Misschien halen we wel beide consoles, misschien ook niet… De prijskaartjes die eraan hangen swingen dan ook de pan uit. Misschien toch beter wachten tot ze een beetje goedkoper zijn… Twijfels en vragen omtrent heel het console circus steken ons dagelijks de kop op. Het is een ware battle!

Dus even op een rijtje, als we wat research doen en de twee consoles met elkaar vergelijken, dan komen we tot de conclusie dat de CPU van beide consoles gelijk zijn, wat het GPU en RAM geheugen betreft blijkt de PS4 er toch voordeel uit te halen. Bij de harddisk en optical drive blijken beide consoles aan elkaar gewaagd. Wat USB en communicatie betreft blijkt de Xbox One iets meer aan vertrouwen te winnen, met als simpele reden dat deze ondersteund wordt voor Kinect. Hetzelfde liedje voor a/v aansluitingen en camera. De controllers zijn beter bij PS4, qua techniek dan, maar de Xbox One controller ligt dan weer makkelijker in de hand. Dus technisch gezien hebben beide consoles zowel voor- als nadelen.

Het is dus eigenlijk aan de koper om uit te maken welke het dichtst bij zijn wensen en persoonlijke voorkeuren ligt. En dat is het hem nu juist… Technisch gezien kan iedereen een makkelijke beslissing maken voor zichzelf. Maar dan hebben we ook nog de psychologische en sociale effecten. En juist deze maken de beslissingen omtrent consoles allesbehalve makkelijk. Want je mag een lonewolf eersteklas zijn, uiteindelijk proberen we toch allemaal altijd ergens bij te horen, dat zit nu eenmaal in de natuur van de mens.

Zelf ben ik een fervent Xbox 360 gamer, ik game al een leven lang. Ben ooit begonnen met een draagbare mini console waarop je Donkey Kong kon spelen, daarna Atari, Nintendo, een gameboy met zo’n typisch vergrootglas erop bevestigd, God, hoe lomp was dat! En tegen dat ik vijftien jaar was had ik mijn eerste PS1, indertijd een ware revolutie op vlak van gamen. Daarna de PS2. Deze staan trouwens nog altijd ergens in een doos op zolder onder een fikse hoop stof, toch zalig dat ik die nog heb, ik weet nog heel goed hoe fier ik was indertijd, en als zeker als meisje, want toen, zovele jaren geleden (jaja, ik word vlug oud(er)) werd gamen aanzien als iets waar meisjes geen verstand van hadden, meisjes deden dat gewoon niet. Maar ik was natuurlijk niet het zoveelste doorsnee meisje, tot op de dag van vandaag, honderden games en tonnen ervaring verder. Ik zal nooit een doorsnee vrouw zijn, maar wel altijd een gamer.

Als mensen mij vragen welke next gen console ik ga aanschaffen, dan antwoord ik dat ik alles graag een beetje wil gaan afwachten, ook zou ik één van de twee, of beiden, graag de mijne maken als de prijzen wat gezakt zijn. Ook de vrienden waar ik nu mee game hebben (bijna) allemaal nog een Xbox 360 staan, en het probleem is, als ik dan een Xbox One aanschaf, ik met niemand nog in party kan. Van Xbox 360 naar Xbox One kan je niet in party, enkel berichten sturen. Je kan ook niet zien wat een Xbox One gamer aan het spelen is, terwijl de Xbox One gamer dit wel nog kan zien van de 360 gamer. Een belemmering voor de 360-gamer, een verijdeling voor de One-gamer…

Dus op zich blijft het concept ‘Xbox’ wel het concept ‘Xbox’, maar toch merk je dat er nu ook tussen deze twee een kloof is ontstaan, net alsof ze zich in twee werelden hebben gepositioneerd en nu ook elkaars rivaal zijn geworden. En dan zullen we nog maar zwijgen van het feit dat de Xbox 360 games niet backwards compatible zijn waardoor ik, moest ik een Xbox One aanschaffen, hier zou staan met een belachelijk aantal van zo’n 300 games, die ik dan niet eens op de One zou kunnen spelen. Wat mijn beslissing ook is in de toekomst, ik zal altijd een bepaalde voorliefde blijven koesteren voor mijn 360 console(s). En ik besef ook maar al te goed dat dit binnen een paar jaar zal weerspiegelen in pure nostalgie, maar daar ben ik niet bang van.

Je hebt natuurlijk ook ‘gamers’ en ‘gamers’. De ene groep is zo het typische ‘schaapjes’ groep die braafjes de kudde volgt, in de aard van: “Als hij springt, spring ik ook” en de andere groep is er eentje waar gamers echt diep voor zichzelf gaan afwegen welke console nu het meeste geschikt is voor de gamer in zich. Ze kunnen zich daarvoor baseren op verschillende facetten, namelijk: het design, de technische mogelijkheden, de services (marketplace, online-mogelijkheden, enz.), de kosten en de games. Op basis van deze trachten ze dan hun gehele persoonlijkheid te linken aan de console die op zijn beurt dan ook weer gelinkt wordt naar hun eigen persoonlijkheid. Op die manier komen ze, diep in zichzelf tastend, tot een beslissing met geen enkele of weinig invloed van buitenaf. Respect voor deze!

En weet je, twijfels, meningen, jaloezie… In het echte leven heb je dit ook, maar in de game-wereld is de druk gewoon hoger. Want het is een zeer grootste wereld waarin iedereen de ‘beste’ console wil om dan met enige fierheid hun gamegedrag daar op te hanteren, om een hoge status op te bouwen tegenover anderen en/of zichzelf, om hip te zijn en zoveel meer…

Maar uiteindelijk… we vechten allemaal ons gevecht, we racen allemaal onze race, we puzzelen allemaal onze puzzel. Dus voor mij is het simpel, welke console bij jou ook je voorkeur krijgt, in hoeveel discussies je ook al bent verwikkeld geraakt of nog in verwikkeld zal raken, wat je ook kiest, als je nu een ware retro of full next-gen gamer bent, we zijn allemaal gamers en dus ook allemaal sowieso gerechtvaardigde winnaars! High five!

Charlotte Moens/D4RK Ink Ang3l

No more articles