Na een drukke hectische dag besluit je ’s avonds een rondje te gamen, je gamed wat Assasin’s Creed, daarna wat Final Fantasy. De avond vervoegt zichzelf met de nacht en met je controller in de hand val je in een diepe slaap. Je droomt dat je over straat loopt. Plots zie je naast je Ezio uit Assasin’s Creed, Faith uit Mirror’s Edge, Lightning uit de Final Fantasy reeksen, Masterchief uit Halo of één of andere befaamde game figuur opduiken… ’s Morgens ontwaak je en één van je eerste actieve hersenspinsels fluistert je toe: “kon deze droom maar werkelijkheid zijn, kon ik maar heel even transformeren in het personage van mijn favoriete game figuur”. Niet getreurd! In Japan en delen van Amerika is deze droom een dagelijks fenomeen en kijkt niemand hier nog van op! En ook hier in België is cosplay met een serieuze opmars bezig…

Velen onder jullie hebben er wellicht wel al van gehoord, anderen vragen zich af wat cosplay nu feitelijk is en wie zich daar mee bezighoudt. Misschien denk je wel aan één of ander gezelschapsspel of iets in die aard, maar dat is het niet. Cosplay (costume role play) is namelijk het verkleden in bekende figuren uit anime, manga en videogames. Het is de bedoeling het personage waarin je wilt converteren, zo authentiek mogelijk uit te beelden met eigen gemaakte kostuums. Dus een beetje behendigheid met naald en draad zijn in deze mooi meegenomen. Ook zijn er mensen die iets minder behendig zijn en hun uitverkoren kostuum gewoon via online webshops weten te bemachtigen. Sommigen doen dit af en toe een dagje puur voor de fun, om even te proeven van die maffe bizarre wereld waarin je eventjes een andere individu kan worden ,anderen zijn er een heel jaar door fanatiek mee bezig. Tot het krankzinnige toe… Briljante zelfgemaakte kostuums, accesoires, kapsels, props (zwaarden, maskers, wapens, …). Alles tot in de puntjes toe uitgewerkt en geperfectioneerd, deelnemers transformeren volledig tot een levensechte kloon van hun favoriete anime, manga of game figuur. Er worden kosten noch moeite gespaard om er net als hun favoriete figuur uit te zien en zich helemaal te kunnen verplaatsen in hun persoonlijkheid. Heel eventjes worden niet alleen de personages, maar ook sommige games zelf voor een stuk tot leven gewekt.

GameSnackBE-Cosplay-Column-Screenshots-01

Ikzelf heb ook zo enkele van die vrienden, ze worden door de menigte meestal bestempeld als outsiders, die evenement na evenement afschuimen en er niet voor terugdeinzen zich in het kielzog van de cosplay-wereld te nestelen. Denk maar aan Animecom, Made in Asia, Tsunacon, Abunai, … En de bekendste in ons eigen landje waar iedereen wel al eens van heeft gehoord en sommigen onder jullie hebben bijgewoond is Facts (Fantasy, Animation, Comic, Toys and Space) en Epicon natuurlijk ook. Er bestaat immers, voor diegenen die zich willen binden in een officieel kader, ook een Belgische cosplay vereniging, CosplayCloud genaamd. Op deze evenementen kunnen liefhebbers zich uitleven, andere fanatiekelingen ontmoeten en leren kennen, maar er worden ook heel wat spullen verhandeld en beurzen opgesteld. Inderdaad, commercialisering op hoog niveau.

GameSnackBE-Cosplay-Column-Screenshots-02

Sommigen vinden dit een bevallige attractieve vorm van kunst, anderen, meestal oudere generaties die geen besef hebben van wat er tegenwoordig speelt (en al helemaal niet in de game wereld) een flauw afkooksel van carnavalistische toestanden. Ik persoonlijk vind vooral dat gamen en cosplay hand in hand gaan, waar je kortstondig een droom in vervulling kan laten gaan. Waar je heel eventjes een compositum kan zijn van wat je bezighoudt en waar je naar opkijkt. Het is een epische wereld waar game personages en fantasy in elkaar vloeien, waar virtuose gameplay omgezet worden in realiteit en creativiteit.

Charlotte Moens/D4RK Ink Ang3l

No more articles