In deze Final Fantasy XIV: A Realm Reborn PS4 review keren we wederom terug naar het prachtige Eorzea. Niet de PC-versie, ook niet de PS3-versie, maar ditmaal wel op de PS4-versie. En het moet gezegd: naast de PC siert ook de PS4 in glorieuze wijze! Wil je de vergelijking maken, lees er dan even de  Final Fantasy XIV: A Realm Reborn PS3 review op na.

Eorzea in adembenemend Full-HD

Geloof het of niet, maar deze auteur is al in de ban van A Realm Reborn sinds de Phase 1 bèta op PC, die op 22 februari 2013 zijn deuren opendeed voor een select aantal spelers. Het verkennen van het indrukwekkende Eorzea, het clearen van dungeons, virtuele meetups met de Free Company… Het moge duidelijk dat Square Enix er übergoed in geslaagd is om heel hun hart en ziel in Final Fantasy XIV: A Realm Reborn te steken, en dat is juist wat zoveel mensen aantrekt tot deze game. Je speelt niet ‘zomaar’ eventjes online, nee, je beleeft een volledig avontuur met moeilijke en minder moeilijke tijden. Je pusht jezelf om éindelijk die laatste dungeon boss op zijn knieën te krijgen met jouw Free Company, waarna het voor iedereen in de FC een heus feestje wordt. Ditzelfde gevoel ontbrak wat op de PS3-versie, door zijn gebrekkige besturing en de grafische tegenslagen door de beperkingen van de console.

Wel, met veel plezier in ons hart kunnen we jullie nu vertellen dat alle tegenslagen op de PS3 volledig van de kaart zijn en de PS4-versie een waar pareltje te noemen is. Grafisch loopt de game in volledige Full-HD 1080p resolutie, wat zowel Eorzea alsook alles gaande van de omgevingen tot character modellen adembenemend doet uitzien. A Realm Reborn demonstreert echt wel de grafische capaciteiten die de PlayStation 4 voor ons in petto heeft. Om eerlijk te zijn kunnen we zelfs moeilijk zeggen of de PC-versie met de hoogste instellingen beter oogt dan de PS4, dus belooft al wat.

GameSnackBE-Final-Fantasy-A-Realm-Reborn-PS4-Screenshots-01

Revenant’s Toll, de thuishaven in Mor Dhona voor lvl 50 spelers.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, zo hoort een console MMO te zijn

Het grafische verschil tussen de PS3 en PS4 is als dag en nacht, maar daar stopt het nog lang niet. Op de PS3 was het redelijk moeilijk om tekst te lezen, wat je nu naar gelieve kunt aanpassen in de settings. Zo kun je de fontgrootte, maar ook de kleur aanpassen. Verder had de PS3 ook veel last van frame drops, pop-in en het laden van data zodat je 20 meter vooruit kon zien, maar zeg ook daar vaarwel tegen op de PS4! Lichte frame drops komen hier en daar enkel nog eens voor wanneer er een grote hoeveelheid spelers aanwezig zijn, wat alleen bij grootschalige FATE’s en in Revenant’s Toll (de thuishave voor lvl 50 spelers) voorvalt.

Natuurlijk is het even wennen wanneer je de game op console speelt, maar toch is de game zo functioneel zoals een MMO op ooit op een console zou moeten zijn. Jouw skills plaats je op een crossbar, waarbij je jouw gewenste skill kunt activeren door een combinatie van L2, R2, face buttons en het d-pad in te voeren. Dit principe is onveranderd gebleven als dat van de PS3. Ook is het nog steeds mogelijk om je crossbar layout zelf in te stellen hoe deze voor jou het vlotste werkt.
Het touchpad op de DualShock 4 maakt het toch makkelijker navigeren doorheen menu items, doordat deze kan dienen als virtuele cursor. Toch blijft het een heel geknoei om fatsoenlijk met de map te werken, ookal heb je het touchpad van de DS4 ter beschikking. Nu, voor de echte Eorzea verkenners onder ons zal dit niet echt een probleem zijn, maar voor nieuwkomers tot de wereld zullen hier toch veel moeite mee hebben.

GameSnackBE-Final-Fantasy-A-Realm-Reborn-PS4-Screenshots-02

Episch gevecht tegen de primal Garuda (Hard Mode).

Voel je nooit meer verveeld

Uiteraard wil je al deze pracht en praal met de hele wereld delen als jij aan het spelen bent, en door een simpele druk op de knop op de DS4 kun je video’s en screenshots delen met je vrienden. Hell, je kunt zelfs streamen, dus waarom zou je dat niet doen? Een extra leuke feature aan de combinatie van een PS4 en PS Vita is Remote Play, waarmee je PS4 games op je PS Vita kunt spelen. Ook dit is mogelijk met FFXIV:ARR. Deze auteur heeft helaas geen Vita (I feel so ashamed!), maar verscheidene medespelers in zijn Free Company zijn toch aangenaam verrast over de vlotte werking en bediening van deze toevoeging.

De content van A Realm Reborn is ongelooflijk gegroeid sinds de launch in augustus vorig jaar, mede dankzij de release van patch 2.1 en 2.2, die zo enorm waren dat de patch notes alleen al pagina’s lang zijn. Om alles kort samen te vatten, brengen deze twee patches enkele optimalisaties in de grafische schil en technische werking, nieuwe boss encounters, uiteraard nieuwe dungeons, maar ook een raid en housing systeem. Nieuwkomers tot het Eorzea rijk zullen niet snel vervelen!

GameSnackBE-Final-Fantasy-A-Realm-Reborn-PS4-Screenshots-03

Battle tegen Titan HM.

Verdict

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is op PC een fantastische game, en Square Enix is er uitermate goed in geslaagd om deze transformatie om te zetten in een succesvol PS4 pareltje. Wij durven deze game zelfs de next-gen Final Fantasy te noemen, en een trendsetter van hoe een console MMO ooit op console zou moeten werken. En als dat nog niet voldoende is, PS3-spelers die een PS4 bezitten kunnen gratis hun exemplaar upgraden naar de PS4-versie!

No more articles