Microsoft heeft de ontwikkelaar van Minecraft, Mojang, voor 2,5 miljard dollar (omgerekend 1,93 miljard Euro) overgenomen. Dit bevestigde Microsoft maandag.

Minecraft is een bouwgame die volledig is opgebouwd uit rechthoekige blokken, men noemt de game ook vaak de digitale Lego. Het is de bedoeling dat spelers in een uitgestrekte wereld op zoek gaan naar verschillende materialen om zo hun eigen wereld te creeëren.

Met de overname van Minecraft en Mojang blijkt Microsoft ook meteen de meeste medewerkers in dienst te hebben in de Zweedse studio. De bedenker van Minecraft, Markus Persson, verlaat de studio alsook de andere mede-oprichters, Karl Manneh en Jakob Porsér. De volgende stappen die zij gaan ondernemen, zijn momenteel nog onbekend.

Via een blogpost van Mojang kon Persson de blijvende verantwoordelijkheid niet meer aan, dit door de groeiende populariteit van de game. Eigenlijk is hij sinds eind 2011 al niet meer de hoofdontwerper van de game, maar zijn naam wordt nog altijd onvermijdelijk met de game gelinkt.

GameSnackBE-Minecraft-Screenshot-01

In een persoonlijk statement over de verkoop zei hij: ” Ik ben geen ondernemer, geen ceo, ik ben alleen maar een nerdy comuterprogrammeur die het leuk vindt om via Twitter persoonlijke meningen de wereld in te sturen.” Persson verwacht wel wat boze reacties op de overname, maar legt uit dat dit voor hem absoluut noodzakelijk was. Hij vindt dat het allemaal niet draait om geld maar om zijn geestelijke ingesteldheid.

Wat de vervolgens de plannen zijn met Minecraft, is niet duidelijk, maar het bedrijf belooft voor andere platformen de ondersteuning te blijven voortzetten. Minecraft is zowel voor Xbox 360 als voor de Xbox One verkrijgbaar, maar verscheen eerder al op mobiele platformen alsook op pc, Playstation 3, Playstation 4 en Playstation Vita. Dankzij dit succes op deze verschillende platformen is deze game de bestverkochte betaalde game tot op heden die men los moet aanschaffen.

Mojang had ook nog andere projecten lopen, zoals de kaartgame Scrolls. Hij verklaarde nog niet precies te weten wat hiermee zal gebeuren. De overname van het bedrijf door Microsoft zou normaal gezien eind dit jaar worden afgerond. Het overnamebedrag is bijna negen keer zo hoog als de jaaromzet van Mojang in 2013 die toen zo’n 220 miljoen euro bedroeg. Dit jaar boekte het bedrijf een winst van om en bij de 99 miljoen dollar.

Charlotte Moens/D4RK Ink Ang3l

No more articles