Dit najaar keert PES 2013 terug en Konami biedt hiermee de voetballiefhebbers een ongekend niveau van controle.

Zoals verwacht mag worden, wordt de game bekrachtigd door Cristiano Ronaldo, een speler die de vaardigheden en de gratie van het hoogste niveau voetbal representeert. Met PES 2013 keert de serie weer terug naar zijn roots, waar de nadruk ligt op de individuele vaardigheden van de beste spelers ter wereld, die totale vrijheid hebben over de bal. En dat betekent dus voor het eerst volledige controle over de shots. Dit vloeit voort uit overleg met voetbal- en PES fans, met als resultaat de meest accurate nabootsing van het hedendaagse voetbal met spelers die passen bij de lopende bewegingen, vaardigheden en speelstijlen plus de bewegingen en wendingen van hun tegenstanders.

Drie belangrijke elementen, PES FullControl, Player ID en ProActive Al, vormen met alle toevoegingen de basis voor de innovatie van PES 2013.

PES FullControl (PES FC): Nooit eerder heeft een voetbal game een dergelijk niveau van controle aangeboden waarmee gespeeld kan worden.

 • Total Freedom of Control: Pro Evolution Soccer introduceert het concept van de totale controle over de beweging. De nieuwe ‘PES FC’ in PES 2013 gaat hiermee verder dan de totale controle over de bal.
 • Dynamic First Touch: PES 2013 introduceert geraffineerde manieren om de bal te ontvangen vanuit een shot, het passeren van de tegenstander met de bal en nog meer bewegingen. De ‘First touch’ is erg belangrijk, spelers kunnen de bal voortaan vangen met behulp van de R2 toets, de snelheid van de pass aanpassen, het meteen weer onder controle brengen van de bal of de dynamiek van de pass aanpassen om zo de tegenstander te omzeilen.
 • Full Manual Shooting and Full Manual Passing: PES 2013 biedt naast het volledig handmatig passeren voor het eerst handmatig schieten, zodat de gebruikers zelf de hoogte en de kracht bepalen waarmee ze schieten. Lange en lage schoten kunnen plaatsvinden op het veld waar de speler de totale controle over heeft. Vaardigheden en precisie zijn nodig van spitsen om deze passes te kunnen beheersen op open plekken, waardoor er een ongeëvenaarde variatie bestaat om te scoren.
 • Dribbling: De snelheid waarmee de speler de bal beweegt is vertraagd zodat dit overeenkomt met een echte wedstrijd. Het gebruik van R2 stelt gebruikers in staat verschillende stijlen toe te passen om zo de controle te behouden. Gebruikers kunnen tijdens het dribbelen variëren van snelheid en kunnen de bal gemakkelijker vangen omdat ze zich kunnen verplaatsen binnen een cirkel van 360 graden. Het nieuwe systeem stelt spelers in staat een bal langs een speler te spelen om vervolgens weer de controle over de bal te krijgen of juist het spel op te houden door de bal af te schermen, totdat een van de teamgenoten vrij staat.
 • Full Manual One-Two: Actieve een-tweetjes kunnen gemaakt worden, waarbij de tweede speler in verschillende richtingen verplaatst kan worden. Hierdoor worden verschillende tactische bewegingen vergemakkelijkt.
 • Response Defending: Met het prachtig uitgebalanceerde afweersysteem kunnen de aanvallende opties, die het nieuwe dribbelsysteem biedt, worden tegengegaan. Met behulp van R2 en X kunnen spelers de aanval vertragen en het tweemaal indrukken van de X-knop biedt een perfect getimede uitdaging. De volledige 360-graden controle stelt spelers in staat hun aanvallen te controleren en de bal te stelen vanuit een parallelle positie. Verder kunnen wereldberoemde verdedigers met behulp van hun individuele talent en fysieke dominantie de bal veroveren.
 • Goalkeepers: Ook de keepers krijgen meer controle. De keepers zijn preciezer dankzij het toevoegen van een krachtmeter als zij de bal gooien, wat nieuwe kansen creëert voor snellere tegenaanvallen.

Player ID: Player ID focust zich op de afzonderlijke elementen en bewegingen waarover elke speler beschikt:

 • Player Individuality: In PES 2013 zijn de beste spelers herkenbaar via de ongelofelijke gelijkenis van eigenschappen, vaardigheden en trucs, die de spelers tot leven brengen. De manier waarop ze lopen, draaien, schieten, de bal verplaatsen en het vieren van een goal zal duidelijk anders zijn tijdens het spelen…
 • Individuality to Goalkeepers: De individualiteit van de beweging is ook uitgebreid tot en met het doel. Keepers zijn volledig versterkt met nieuwe animaties en speelstijlen. Nieuwe variaties van reddingen en reacties zijn toegevoegd, zodat de inspanningen van de keepers in lijn staan met het verdedigen van het doel in een echte wedstrijd. Het niveau van realisme geldt ook voor de topkeepers in de game als het gaat om bewegingen om een aanval af te breken, zichzelf voor het doel te gooien als een bal net het doel mist en de acrobatische bewegingen binnen het doel.

ProActive AI: ProActive Al herenigt de controle en het realisme, waardoor spelers reageren en ruimte opzoeken zoals het hoort in het spel:

 • Balance of Play: Het ontwikkelteam heeft nauw samengewerkt met de PES fan base om zo onlogische elementen in de bewegingen van de spelers te vermijden in PES 2013. Het ‘ProActive Al’ systeem verbetert de snelheid en biedt een uitgebalanceerd resultaat aan in de vorm van een meer realistische game-ervaring.
 • Tactical Precision: Het evenwicht tussen de verdediging en de voorste lijn is ook verbeterd, door een betere organisatie als de teams naar voren of juist naar achteren gaan, het inzetten van een moeilijk verslaanbare verdedigingslinie en het sneller aanpassen na balwinst of -verlies, waardoor snellere tegenaanvallen mogelijk zijn.
 • Enhanced Goalkeepers: De verbetering aan de keepers is door de voetbalfans uitgeroepen tot de belangrijkste verbetering die zij wilden zien in PES 2013. Het team heeft hard gewerkt met echte keepers om de Al besluitvorming enorm te verbeteren. Keepers reageren nu met betere acties, zijn effectiever bij het verdedigen van hun lijnen en het tegenhouden van de bal, die veiliger wordt weggewerkt in plaats van in de gevarenzone.

PES 2013 zorgt ook voor een betere verbinding en sfeer. De populaire myPES applicatie wil de verbindingen en de communicatie tussen de PES facebook-gebruikers uitbreiden. Daarnaast worden de audio effecten in de game meer aangepast aan de actie op het veld. Het geluid bij topwedstrijden wordt nagebootst, waarbij het publiek steeds enthousiaster wordt als het team druk uitoefent op de tegenstanders.

Aldus Jon Murphy, Europese PES Teamleider:
[blockquote]“Dit is een spannende tijd voor een deel van de PES community. PES 2013 markeert een nieuw niveau van speelbaarheid met de terugkeer van onze belangrijkste ethos van totale controle en vrijheid. Bij voetbal draait het allemaal om de magie van de vaardigheden en precisie, PES 2013 sluit hier echt op aan. Nieuwe gezichten binnen het ontwikkelteam en nieuwe spannende ideeën blazen een nieuw leven in de PES-serie. We kijken er naar uit om te laten zien wat wij de komende maanden gaan doen.”[/blockquote]

PES 2013 staat gepland voor de herst van dit jaar voor de PlayStation 3, Xbox 360, PC, PlayStation 2, PSP, 3DS en Wii.

No more articles