Nu zowel de PlayStation 4 als de Xbox One aangekondigd zijn op E3, is het de hoogste tijd om een vergelijking op te maken tussen beide consoles. We proberen de Sony PlayStation 4 en de Microsoft Xbox One console op een zo objectief mogelijke manier tegenover elkaar te zetten en vergelijken de specificaties, games en prijs. Laat in de reacties achter welke jouw favoriete console is en natuurlijk ook waarom!

Specificaties – PS4 vs Xbox One

Functie PlayStation 4 Xbox One
Prijs € 399 € 499
GPU Semi custom AMD Radeon AMD Radeon variant (binnenin APU)
CPU x86 AMD “Jaguar” processor Microsoft aangepaste CPU
Cores 8 8
RAM 8GB GDDR5 8GB DDR3
Dvd lezer Blu-ray & DVD Blu-ray
Opslag 500 GB harde schijf 500 GB harde schijf
Externe opslag Onbekend Ja: USB
Cloud opslag Ja Ja
Connectiviteit Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 (EDR), USB 3.0 Gigabit Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, USB 3.0
Vereiste internetconnectie Nee Ja
Backwards compatible Nee Nee
Live streaming Ja Ja
Regio locked Nee Ja

Design – PS4 vs Xbox One

Het oog wil ook wat en daarom besteden beide fabrikanten voldoende aandacht aan het ontwerp en design van hun nieuwe console. Beiden proberen ze de console zo compact en sexy mogelijk te maken. De Xbox One is een slordige 10% groter dan de Xbox 360 en is hiermee een pak groter dan de PS4. Ook het ontwerp op zich lijkt bij de PS4 net iets verfijnder en je hebt de mogelijkheid om deze horizontaal of verticaal te plaatsen. Afwachten wordt de geluidsproductie, die bij de kleinere PS4 wel eens wat hoger zou kunnen zijn. Buiten de verschillende afmetingen gaat het hier natuurlijk over smaak en daar valt nog steeds niet over te twisten, oordeel zelf!

[one_half]

Playstation 4 Console

PlayStation 4 Console

[/one_half]

[one_half_last]

Xbox One console

Xbox One console

[/one_half_last]

Controller – PS4 vs Xbox One

De PS4 controller heeft deze keer ook een grondig redesign gekregen. Zo is de vorm net iets anders en is de voorkant voorzien van een touchpad, welke ook dienst doet als extra knop. Daarboven is er ook een in gebouwde speaker en  ‘Share’ knop voorzien, waarmee je met één klik je opnames kan delen. Aan de achterkant is een lichtbalk aanwezig die functioneert als een move controller. De PlayStation Eye kan hiermee je bewegingen opvangen en gebaren herkennen.

In het kamp van Microsoft merken we op het eerste zicht niet veel wijzigingen op. De twee knoppen in het midden zijn vervangen door anders vormgegeven knoppen, er is een geïntegreerd batterij compartiment en de controller is voorzien van nieuwe triggers. De meest aanpassingen zitten volgens Microsoft aan de binnenkant en zouden vooral met ergonomie te maken hebben. Ook de motoren om de trilfunctie te generen zijn aangepast, waardoor een meer geavanceerde gewaarwording mogelijk is.

Terwijl de Xbox One werkt op Wi-Fi Direct voor het contact maken met de controller, zal de PlayStation 4 functioneren met Bluetooth 2.1+EDR. Door de eigenschappen van de gebruikte techniek zal de Xbox One normaal gezien een groter bereik en een grotere bandbreedte hebben. Deze bandbreedte kan gebruikt worden om voice, video of andere informatie van accessoires gekoppeld aan de controller door te geven.

[one_half]

Playstation 4 Controller

PlayStation 4 Controller

[/one_half]

[one_half_last]

Xbox One Controller

Xbox One Controller

[/one_half_last]

Game exclusives – PS4 vs Xbox One

Een vaak doorslaggevende factor voor de aankoop van een nieuwe console zijn de game exclusives. Deze games verschijnen enkel en alleen voor één bepaalde console. Neem dus rustig de tijd om te bekijken welke exclusieve games je het beste liggen, zodat je achteraf geen spijt hebt van je keuze. Hieronder een greep uit de exclusieve games per console. Denk eraan: Het gras is altijd groener aan de overkant!

[one_half]

Sony PlayStation 4 exclusives

Killzone Shadow Fall

PS4 Killzone Shadow Fall (launch game)

Killzone Shadow Fall – PS4

Drive Club

PS4 Drive Club (launch game)

Drive Club – PS4

Knack

PS4 Knack (launch game)

Knack – PS4

InFamous: Second Son

PS4 InFamous: Second Son

InFamous: Second Son – PS4

Deep Down

Deep Down - Xbox One

Deep Down – PS4

The Order 1886

The Order 1886 - Xbox One

The Order 1886 – PS4

[/one_half]

[one_half_last]

Microsoft Xbox One exclusives

Dead Rising 3

Dead Rising 3 - Xbox One

Dead Rising 3 – Xbox One

Forza Motorsport 5

Forza Motorsport 5 - Xbox One

Forza Motorsport 5 – Xbox One

Halo 5

Halo 5 - Xbox One

Halo 5 – Xbox One

Killer Instinct

Killer Instinct - Xbox One

Killer Instinct – Xbox One

Ryse: Son of Rome

GameSnackBE-Ryse-Son-of-Rome-Featured-01

Ryse: Son of Rome – Xbox One

Quantum Break

Quantum Break - Xbox One

Quantum Break – Xbox One

[/one_half_last]

Opinie – PlayStation 4 vs Xbox One

Zoals je kan lezen is de strijd nu echt losgebarsten en gaat elke fabrikant tot het uiterste om van zijn console ‘the next big thing’ te maken. Zowel de PlayStation 4 als de Xbox One hebben zijn voor- en nadelen. Wanneer ik zelf moet oordelen (en dat is puur persoonlijk) staat de PlayStation 4 er net iets beter voor. Maar zoals wel vaak in het verleden gebleken, doet de console die op papier er het beste uitkomt het vaak minder goed.

Laat in de reacties achter welke jouw favoriete console is en natuurlijk waarom!

No more articles