Kotaku lanceerde eerder deze week al geruchten over de PlayStation 4k of PlayStation 4.5, een mid-generatie upgrade van de PlayStation 4 en vandaag bevestigt Digital Foundry in een rapport deze geruchten opnieuw. 

Hierdoor krijgen we stilaan zekerheid over het bestaan van de PlayStation 4.5. Sterker nog, prototypes zouden al gebruikt worden in de Reasearch & Development afdeling van Sony. Het project zou onder de codenaam PlayStation 4K opgestart zijn. De codenaam zou verwijzen naar de capaciteit van de nieuwe console om games en media in 4K UHD resolutie te tonen.

De PlayStation 4K zou een krachtigere GPU bevatten en werken op een geüpgraded versie van AMD’s APU technologie, tegenover degene die gebruikt wordt in het huidig model. De nieuwe APU zou ook – door de geëvolueerde technologie – verkleinen van een 28nm chip naar een 14nm of 16nm chip.

ps4 process shrinks

Over hoe Sony de nieuwe PlayStation 4K in de markt gaat plaatsen blijft het voorlopig nog gissen. De krachtigere hardware zou een verbeterde PlayStation VR ervaring kunnen garanderen. De PS4K zou naast het huidig model of een eventuele PS4 Slim kunnen blijven bestaan. Maar dan wordt de markt opgesplitst, wat weer voor de nodige hindernissen zorgt. Het zou ook kunnen gaan om een volledig nieuwe generatie, omdat vooral de PS4 GPU al sterk verouderd is tegenover de high-end PC.

Volgens analyst Michael Pachter zou de PlayStation 4K een verbeterde versie van het huidige PlayStation 4 model zijn. De extra rekenkracht zou volgens hem uitsluitend gebruikt worden om de ervaring met de PlayStation VR te verbeteren. Een soort van geoptimaliseerde VR PlayStation om beter te kunnen concurreren met onder andere Oculus en HTC Vive.

Wat is de PlayStation 4k?

  • Een PlayStation 5 en dus volledig nieuwe generatie?
  • Een verbeterde versie van het huidige model, mogelijk PlayStation Slim?
  • Een geëvolueerde versie met verbeterde grafische mogelijkheden die naast de PS4 blijft bestaan?

Sony opent een heel nieuwe kijk op de console markt, maar waagt zich hiermee tegelijkertijd op glad ijs. Wat verwachten jullie van een PlayStation 4K console?

  • http://creativecircle.be Jef

    Ik hoop dat het enkel gaat over een Slim versie met een aantal nieuwigheden en een lager stroomverbruik. Maar, ik vrees dat er wel eens een andere aankondiging kan aankomen.

    Volgens geruchten heeft Microsoft dezelfde plannen, dus mogelijk willen zij de huidige generatie verlengen met een tussentijdse update. Hoe dat deze keuze de ontwikkeling van games zal beïnvloeden, geen idee. Krijgen we dan incrementele graphics naargelang de hardware die je bezit?

No more articles