Liefhebbers van de racegame Gran Turismo komen op woensdag 15 mei aan hun trekken in het Britse Silverstone. Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) viert dan op het wereldberoemde racecircuit van Silverstone de vijftiende verjaardag van ‘The Real Driving Simulator’.

Gran Turismo is een race-simulator waarbij in elke uitgave steeds naar de ultieme combinatie van speelbaarheid en simulatie gezocht wordt. De eerste Gran Turismo werd in 1997 ontwikkeld door Kazunori Yamauchi en zijn Polyphony Digital, en een jaar later uitgebracht door Sony Computer Entertainment voor de PlayStation 1. Intussen zijn we al aan Gran Turismo 5 en vlogen er al miljoenen GT-exemplaren over de toonbank gedurende de afgelopen vijftien jaar.

GT-bezieler en miljonair Kazunori Yamauchi zal op het racecircuit van Silverstone een tipje van de sluier lichten over de toekomst van zijn game, Gran Turismo. Yamauchi’s passie voor de automobielindustrie blijkt uit de steeds hogere mate van realisme, de aandacht voor detail en natuurlijk het gigantische auto-aanbod in Gran Turismo. De goede relaties met de vele fabrikanten uit de reeks hebben geleid tot fascinerende samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn de Red Bull X2010, een ultieme racewagen, de GTbyCitroën, een dashboardscherm voor de Nissan GT-R en een innovatieve app voor de Toyota GT86.

Nissan PlayStation GT Academy

De samenwerking tussen Nissan en PlayStation leidde tot de Nissan PlayStation GT Academy, geïnspireerd door Gran Turismo. Dit nu befaamde trainingsprogramma voor coureurs deed de grenzen tussen virtualiteit en realiteit vervagen en brengt nog steeds de snelste GT-gamers ter wereld samen op het echte circuit. De competitie ging van start in 2008 en is sindsdien alleen maar beter geworden. Er hebben tot nu toe drie miljoen mensen meegedaan en de Academy-alumni hebben voor indrukwekkende resultaten gezorgd, waaronder een tweede plaats in de LMP2-klasse van de 24 uur van Le Mans. Tijdens het event op Silverstone, op woensdag 15 mei, komen vijf GT Academy-kampioenen met een Gran Turismo-achtergrond in actie. Deze ‘Nismo Athletes’ laten passagiers zien hoe snel ze in het echt zijn tijdens supersnelle rondjes op het circuit, dat tot op heden nog nooit in Gran Turismo heeft gezeten.

Dankzij het wederzijdse respect tussen de organisator en Silverstone en de toenemende vervaging van de grenzen tussen virtualiteit en realiteit hebben ook een groot aantal andere fabrikanten hun ondersteuning van het event aangekondigd, waaronder Audi, BMW, Ford, Honda, Jaguar, KTM, Mercedes-Benz, Tesla en Toyota. De echte versies van hun oude en nieuwe auto’s, welbekend onder Gran Turismo-adepten, worden op 15 mei tentoongesteld en ingezet op het circuit van Silverstone.

“De Gran Turismo-reeks blijft van enorm belang voor PlayStation”, aldus Jim Ryan, president van Sony Computer Entertainment Europe. “We vonden dat we 15 jaar GT moesten vieren met onze collega’s uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Japan. We zijn onze partners uit de auto-industrie dan ook erg dankbaar voor hun medewerking aan dit fantastische evenement. Het wordt een interessant inkijkje in de ontwikkeling van de game en ik kijk nu al uit naar Yamauchi’s visie voor de toekomst van Gran Turismo.”

GameSnack ging al eens op onderzoek uit over welk nieuws Yamauchi zou kunnen aankondigen in Silverstone. De geboorte van Gran Turismo 6 is nakend…

No more articles