Voor wie het zich afvraagt, ik ben een PC-gamer. Toch is dat niet altijd zo geweest, want mijn gaminggeschiedenis, althans de actieve beleving ervan, begon op de GameCube. Ik ben echter wel opgegroeid in een gezin met drie oudere broers, waarvan het minimumverschil in leeftijd 6 jaar is. Ook zij waren into gaming, dus ja ik heb de PS1 meegemaakt, maar niet actief. Na de Gamecube, had ik altijd wel een computer, maar zoals velen was dat een B-grade laptop, die Halo net kon draaien. Jarenlang heb ik dus bitterweinig gegamed op kwaliteit.

In het vierde middelbaar kwam de Xbox 360 er eindelijk, en kon ik die triple A titles spelen op framerates waar ik dol op was. Ik was een framejunkie geworden, maar je merkt het op een bepaald moment. Je hebt een Xbox of PS3 en je kijkt bij een vriend of kennis naar zijn/haar gamingrig, en dan kijk je naar je Xbox, en dan terug naar dat scherm van je vriend. Dan laat je die Xbox, die je zoveel toffe tijden heeft bezorgd, linksliggen. Terecht. Ik ga hier niemand overtuigen om PC-gamer te worden. Dat zijn personal en budget-preferences, maar eens ik die gamingpc in huis had, ging er een wereld voor me open. Niet alleen titels op een gigantisch goede kwaliteit spelen, ook kunnen spelen met hardware.

Een van de punten die ik na de aankoop van mijn PC echt had beklaagd, is dat ik de Stock AMD-koeler heb opgestoken. Het stofzuigereffect die je krijgt van dat koelertje is ver-schri-kke-lijk, en na lang wikken en wegen had ik dan eindelijk m’n keuze gemaakt. Er zijn veel manieren om je CPU te koelen, maar waterkoeling heeft dat idyllische. Je wordt als een risktaker gezien als je waterkoeling hebt zitten, althans dan toch bij leken.

Zelf steken, daar was ik niet zo op gebrand, integendeel, en kom je natuurlijk uit op een closed-loop systeem. Het voordeel hiervan is dat ze even lang als je systeem meegaan, niet kunnen lekken en dat je pomp niet kapot kan gaan, omdat het systeem hermetisch is afgesloten (het vuil in je water bij gewone waterkoeling komt omdat het water in contact komt met de atmosfeer). Lang twijfelen over welke koeler je moet steken, heb ik ook niet gedaan. Ik heb mijn vol vertrouwen in Corsair, en dan ging ik natuurlijk voor een Hydro 100i. Ik kreeg heel wat eieren voor mijn geld.

Niet alleen kan ik mijn kamer inkomen zonder te denken dat er een kuisvrouw of tien bezig is met stofzuigen, ook is het bijzonder aangenaam om te weten dat je CPU géén 70 graden meer is onder gewoon gebruik. ’t Is te zeggen, gewoon gebruik: UDK draaien en games. Nee, ik heb effectief een temperatuursverschil van 30 graden. 30 graden, ik moet er geen tekeningetje bij maken denk ik. Ik heb die oude FX 4100 zelfs kunnen overklokken, dat ik dat nog mocht meemaken. Ongelofelijk. Die FX 4100 moet binnenkort plaatsmaken, maar hoe kouder je CPU blijft, hoe langer hij zal meegaan. Da’s dan weer mooi meegenomen voor familie of vrienden, omdat zij die dan kunnen gebruiken.

Natuurlijk moet dit allemaal wel haalbaar blijven voor een gewone consument. Wat waterkoeling voor velen afschrikt zijn de halsbrekende toeren die je uithaalt, zoals het testen of er geen lekken zijn. De installatie van de Corsair H100i is een godengeschenk. Ik heb al serieus wat zitten brielen met CPU-koelers, en alweer heeft Corsair aan ons gedacht. Niet alleen is de koelkop te monteren in elke richting, relatief van het waterreservoir, door zijn kantelbare aanvoer, het is nog eens gigantisch gemakkelijk om de koeler te monteren. Koelpasta op voorhand al aangebracht, je kunt nog steeds de brackets op je moederbord gebruiken, en om de koelkop vast te maken, gebruik je een magnetische bevestigingsklip. Je ziet het dat Corsair zelf goed heeft nagedacht over hoe het systeem zou werken. Al zou ik er wel mijn harde schijven mee koelen (dat kan natuurlijk niet, maar toch).

Vervolgens hang je de stroomkabeltjes voor de fans vast aan de koelkop zelf, en er is plaats om vier koelers (om in push-pull configuratie te gebruiken) aan te hangen. Hang je dan nog een kabeltje van je koelkop naar een USB header, dan kan je alles tracken met de handige Corsair Link software.

Het grapje was in 15 minuten geïnstalleerd en up and running. Kan ik die immense koeler van Corsair dus na 14 dagen gebruik aanraden? Vast en zeker. Je moet er enkel voor zorgen dat je case hem kan houden, en voor de rest ben je vrij van zorgen. Heb je een te kleine case, dan kan je nog altijd opteren voor een single fan systeem zoals de Corsair H60, die net hetzelfde doet, maar dan met minder volume en effect.

No more articles