Wanneer we DICE en de hype rond Battlefield 3 mogen geloven, kunnen we direct een score van 100% neerpennen en de review hier afsluiten. Weken of zelfs maanden op voorhand werd het grote publiek warm gemaakt voor de nieuwe Battlefield. Adembenemende trailers werden op de wereld los gelaten en het spel was al een hit nog voor het effectief in de winkelrekken ligt.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af rond Sergeant Blackburn, die ondervraagd wordt door twee militairen. Naarmate het verhaal zich ontplooit, verzamel je alle stukken van de puzzel door fragmenten van flash-backs te spelen.
Het verhaal is matig, maar de actie is zeer gevarieerd. De traditionele ontmoetingen met de vijand, die steeds in filmische gevecht scènes uitdraaien, worden afgewisseld met alternatieve spelervaringen. Het grootste deel trek je te voet erop uit met je squad. Af en toe neem je ook plaats in een straaljager, een tank of een ander karakter om het doorsnee schiet & knalwerk te doorbreken.

Single Player

Tijdens het doorlopen van de missies kom je in verschillende decors terecht en heb je een groot arsenaal aan wapens ter beschikking. Hierdoor voelt elke missie uniek aan en onderscheidt het zich genoeg om niet in herhaling te vallen.

Hoewel de voetgevechten heel leuk en uitdagend aanvoelen, zijn de alternatieve missies dit niet. In de straaljager bijvoorbeeld kan je enkel de wapens bedienen, de stuurknuppel niet. Dit gecombineerd met een veel te lange missie zorgt ervoor dat deze al snel gaat vervelen en je meer op een reeks tussenscènes aan het kijken bent dan het spel zelf te spelen.

Doorheen het spel kom je ook een aantal man-tot-man gevechten tegen. Deze worden afgehandeld door sporadisch een toets te drukken. De eerste keer past dit nog, maar het komt gewoon te vaak voor dat een spannende scène onderbroken wordt door dit soort van ‘trage’ gevechten.

De AI van je tegenstanders is wisselend. Soms zijn ze een echte uitdaging, maar op andere momenten vragen ze gewoon om afgemaakt te worden. Je teammakkers lijken hetzelfde lot beschoren, omdat zij te pas en te onpas recht in je vuurlinie lopen.

De meeste van de tegenstanders zijn wel geduchte tegenstanders, omdat ze over een bovennatuurlijke sterke hand en richtingsvermogen lijken te beschikken. Ze vuren letterlijk hun heel magazijn op je neer vanop verschillende meters en dit direct nadat je tevoorschijn komt.

GameSnackBE-Battlefield-3-Screenshot-01

Teamplay in tijden van oorlog, ook tijdens de multiplayer

Multiplayer

Battlefield 3 staat natuurlijk vooral bekend voor zijn multiplayer gedeelte en na het online spelen van Battlefield 3 vergeten we de kleine minpuntjes van de single player campagne al snel. Met het voltooien van de single player heb je de controls al wat beter onder controle en ben je volledig klaar voor het echte werk.

De multiplayer is met voorsprong het grootste deel van het spel. Je gaat het samen met je teamgenoten opnemen tegen een vijandig team. Hierbij staan teamwork en samenspel centraal. Je zal tactisch te werk moeten gaan om samen met je team het hoofd boven water te houden in een intensieve online strijd.

Deze strijd kan je aangaan in een aantal spel-modi, zoals: Conquest, Conquest Assault, Team Deathmatch, Squad Deatmatch, Rush en Co-op. Door samen te werken bereik je de overwinning sneller en vlotter, maar spijtig genoeg komt het regelmatig voor dat het ieder voor zich wordt. Je zal er dus goed aan doen om een squad te vormen met je vrienden en allemaal te beschikken over een headset.

Verder heb je de keuze uit vier verschillende klassen. Je kan kiezen uit Assault, Support, Recon en Egineer met elk zijn eigen voordelen. Door het spelen met een klasse ontgrendel je gaandeweg meer en betere uitrustingen, wapens, …

Tot slot kan je in de multiplayer modus terug beschikken over verschillende voertuigen. Je neemt plaats in buggy’s, tanks en vliegtuigen. Je legt er sneller grotere afstanden mee af en ze zijn een handig hulpmiddel om je slagkracht te verhogen. Hou er rekening mee dat een voertuig makkelijk de aandacht van anderen trekt, dus je zal al snel in het vizier van de vijand verschijnen.

GameSnackBE-Battlefield-3-Screenshot-02

Wat een routinecontrole moet zijn, loopt al snel uit de hand.

Grafisch

Buiten het sporadisch traag laden van een texture en een framedrop links en rechts is Battlefield 3 grafisch gezien absoluut een hoogvlieger. Door het gebruik van de nieuwe Frostbite 2 engine heeft Battlefield 3 de minste moeite om al deze grafische pracht op je scherm te toveren. Je komt in een waaier van omgevingen zoals een straatlandschap, een woestijn, een vliegdekschip, enz.

Werkelijk elk element is met dezelfde aandacht behandeld. Lichteffecten, stof, karakters, voertuigen en animaties zien er allemaal even mooi uit en zijn allemaal weer net dat tikkeltje realistischer.
Wanneer superlatieven tekort schieten voor de PS3 versie van Battlefield, durf ik me bijna niet afvragen hoe uitmuntend de PC versie grafisch uit de verf komt.

De spelwereld is voor het grootste deel vernietigbaar. Een muur kan in stukken van elkaar geschoten worden of een dekking kan explosief verwijderd worden. Dit alles geeft openingen voor een andere manier van spelen. In plaats van een verscholen vijand langs achter te benaderen, blaas je gewoon zijn dekking aan flarden en kan de actie beginnen. Het leuke hieraan is dat je tegenstanders exact hetzelfde met je zullen doen.

Aan explosies geen gebrek, boem!

Aan explosies geen gebrek, boem!

Conclusie

DICE heeft het met Battlefield 3 weer voor elkaar gekregen. Battlefield 3 is een zeer goede en vermakelijke shooter die grafisch hoge toppen scheert. Het kan niet alle verwachtingen inlossen, maar dit doet zeker geen afbreuk aan het eindproduct. De single player is aan de korte kant en biedt een matig verhaal met hier en daar enkele pieken. De multiplayer daarentegen maakt dit ruimschoots goed en zal alle shooter fanaten tot in de vroege uurtjes aan hun console gekluisterd houden.

No more articles