Is de Nanosuit 2.0 bestand tegen de aanvallen van zowel buitenaardse als menselijke tegenstrevers? We testen het uit in de singleplayer versie van Crysis 3 voor Xbox 360.

Heerlijke hoofdschotel?

Door voor de launch van het spel de videoreeks “The 7 wonders of Crysis 3” publiek te maken, kregen we al een voorsmaakje. En nu dient de hoofdschotel zich aan.

Prophet, één van de hoofdspelers van het vorige deel, keert terug naar New York om zijn zoektocht naar de Alpha-Ceph verder te zetten. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn oude teammaatje Psycho, die eigenlijk de corrupte C.E.L.L.-dominantie wil verbreken. Samen beginnen ze in de door de natuur overwoekerde stadsgebieden onder de Liberty Dome hun weg te zoeken naar hun respectievelijke doelen.

New York, New York, de big city anno 2047

New York ligt onder een gigantische nanokoepel en is veranderd in een wereld met zeven verschillende omgevingen: van verroeste metrostellen in weidse graslanden, over verstikkende moerassen tot woeste rivieren en junglevegetatie. Ieder gebied brengt zijn eigen gevaarlijke tegenstanders voort en telkens moet je je tactiek aanpassen aan de omstandigheden en omgeving. Zodra je na hoofdstuk 1 een eerste zicht op de binnenkant van de wereld onder de Liberty Dome krijgt, sta je toch even met verbazing te kijken naar het prachtige uitzicht.

De sandbox-gameplay in deze versie heeft een groot gevarieerd speelterrein waarin je kan kiezen hoe je je doel bereikt, maar uiteindelijk volg je toch een lineaire koers en hoewel dat allemaal netjes weggewerkt is in prachtige, vaak open omgevingen, valt je dat na een tijdje toch meer en meer op.

GameSnackBE-Crysis-3-Screenshot-01

Inschatten, aanpassen en aanvallen

Met je verbeterde Nanosuit kan je voor brute kracht kiezen of  voor stealth: je hebt altijd meer dan één optie en het is dan ook vlot wisselen tussen deze diverse modi.

Ook het gebruik van wapens rouleert goed: je vervangt snel jouw wapen met het – soms betere – wapen van een gevallen vijand en zowel wapentype als magazijninhoud kan je upgraden.

Al vroeg in het spel krijg je de Predatorbow: een boog die geruisloos en in blijvende stealthmodus je tegenstrevers vanop een afstand neerlegt. Er zijn verschillende pijltypes, zodat je creatief kan zijn. Een leuke is die met elektrische lading die je afschiet op een vijand die in water staat.

Helaas is de voorraad pijlen die je tegenkomt op het terrein beperkter dan de munitie voor je andere wapens, zodat je niet te gek moet doen met je boog of anders zit je al snel zonder pijlen.

GameSnackBE-Crysis-3-Screenshot-02

Een man of een bedreiging?

Doordat Prophet meer en meer gebruik maakt van de buitenaardse technologie van zijn nanosuit, wordt hij met argwaan bekeken door zijn medestanders, maar zolang hij de job doet van het ondermijnen van de CELL-dominantie, krijgt hij ondersteuning van Psycho.

Psycho zorgt dat je steeds verse informatie krijgt over je hoofddoel, hij scout de omgeving voor je en geeft feedback over de situatie en zorgt ervoor dat de cutscènes aan elkaar geregen worden. Zodra een cutscène begint, verlies je controle over Prophet en begint je HUD nogal vaak van links naar rechts te bewegen in een hobbelig ritme en dat maakt het soms wel storend.

GameSnackBE-Crysis-3-Screenshot-03

Een nieuwe game, nieuwe aanpassingen

De allernieuwste CryENGINE 3 staat garant voor ongekende visuele effecten, soms zelfs op een heel eenvoudig niveau: schiet je in een stalen deur, dan wordt de impact van de kogels ongelooflijk natuurgetrouw weergegeven. De Stealth-modus is zeer knap uitgewerkt, maar schiet soms tekort, zoals bv. wanneer je onzichtbaar bent, je jouw lichaamsschaduw nog steeds ziet.

De Nanosuit versie 2.0 kan nu optimaal naar jouw wens afgesteld worden door per keer vier verschillende slots in te vullen. Ga je voor stealth, dan kies je bv. voor een langere cloackingtijd, snelheid, betere stealthmodus en deflection. Die set kan je aan één van je controllerknoppen koppelen, zodat je na verloop van tijd snel kan wisselen tussen de verschillende suits.

Deze FPS bevat veel elementen die een goede game in dat genre nodig heeft: een uiterst gedetailleerde en uitgebreide wereld, levensechte actie in een omgeving die zowel afwisselend als uitdagend is en genoeg opties om je door die wereld te bewegen.

GameSnackBE-Crysis-3-Screenshot-04

Slotwoord

Crytek heeft, na de twee eerdere delen van de Crysis-serie uit zijn mouw te schudden, nu het geheel afgerond met deel 3. Het grafische niveau is van een ongekende kwaliteit, de gameplay is iets minder dan we hadden verwacht, maar al bij al hebben de makers er een mooi afrondend geheel van gemaakt.

No more articles