Steam heeft verschillende indie-games voor een klein prijsje en het spel Dynamite Jack valt in deze categorie. Wij testen uit of het de moeite waard is om aan te schaffen.

Het pad naar de vrijheid

Dynamite Jack is een top-down 2D puzzel avonturen spel waarbij jouw Jack zijn weg moet vinden naar de vrijheid, enkel gewapend met een zaklantaarn of een afstandsbediening voor bommen en natuurlijk: zijn gezond verstand.

Een licht in de duisternis

Dynamite Jack is een oorlogsheld die gevangen genomen wordt en in de Anathema mijnen arbeid moet verrichten. Op een dag kan hij van zijn werkplaats ontsnappen en door grot per grot de uitgang te bereiken, baant hij zich door 28 levels een weg naar het daglicht. Hij moet daarbij de bewakers met hun zaklantaarn verschalken, nieuwsgierige wetenschappers die in hun helverlichte labo rondlopen ontwijken, geblokkeerde toegangen vrijmaken en grottentrollen en spinrobots vermijden.

Valt de lichtstraal van de zaklantaarn van een bewaker op jou, valt een grottrol je aan of ziet de wetenschapper jou in zijn kantoor? Dan ben je direct dood. Gelukkig zijn er save-points, waar je je vooruitgang in dat level kan opslaan én waar je je kan verschuilen als je het even niet meer weet.

GamesnackBE-Dynamite-Jack-Screenshot-01

Ieder level bevat meer moeilijkheden: soms is er extra bewaking, soms is het eerst zoeken naar toegangspasjes – al dan niet in een bepaalde volgorde – en soms moet je eerst een detonator gaan oppikken vooraleer je verder kan. Later wordt het dan een combinatie van alle mogelijke problemen.

De kunst is om de ideale volgorde van handelen uit te denken, naar een zwakke plek in het patroon van de lichtbundels van de bewakers te zoeken en je verplaatsingen te timen. Lukt het even niet, dan kan je nog steeds alles en iedereen omverblazen met je bommen: je hebt daar immers een onbeperkte voorraad van.

Een lichtend voorbeeld

De gameplay is zeer eenvoudig: om je voort te bewegen gebruik je de cursorpijlen, een map krijg je door op “M” te drukken (opgelet: voor een azertykeyboard wordt dat “,”) en bommen plaats en detoneer je met de spatiebalk. Ook de achtergrondmuziek is heel simpel gehouden: sfeervolle muziek met hier en daar een spannend streepje geluid onderstreept het spelverloop en dit valt mooi samen met de graphics.

GamesnackBE-Dynamite-Jack-Screenshot-02

Ben je het beu om overnieuw de voorgekauwde levels te spelen zodra je Jack bovengronds hebt gekregen? Via de gemakkelijke level-editor kan je je eigen levels in enkele minuten maken. Zet jouw creatieve bedenksels online en deel deze met je vrienden en de gemeenschap. It ain’t over yet!

Met de speedrun leaderboards kan je op elk level je ontsnappingssnelheid testen: op welke tijd klokt jouw Jack af en hoeveel sneller is hij in vergelijking met de rest van de gemeenschappelijke tijden?

Een bom van een game

Het is een redelijk compacte game: levels voltooien met zijn specifieke obstakels, waarbij elke speler op zijn manier kan kiezen hoe hij dat uitvoert. Simpel van opzet en toch mooi vormgegeven. Een aanrader voor tussendoor.

No more articles