Van de makers van Endless Space krijgen we nu een nieuw strategy game voorgeschoteld dat in een fantasy setting is gehuld. De vergelijking met Age of Wonders is niet zo ver weg zij het wel nog een werk in uitvoering, want Endless Legend is voorlopig nog in early access beschikbaar. Amplitude Studios heeft nog wat werk voor de boeg maar zit duidelijk op de goede weg om een stevige strategy game af te leveren.

Het strategy genre

De vergelijking met Age of Wonders en andere strategy games van dat genre zit hem in het feit dat je als speler op een map de slag aangaat met andere spelers. Voorlopig kan je het echter alleen tegen de AI opnemen, maar houd er rekening mee dat er voorlopig nog geen campagne of tutorial voorhanden is. Wie wat ervaring heeft met strategy games zal snel zijn draai vinden in de algemene gameplay, maar nieuwkomers zullen misschien wel wat moeten zoeken. Je eerste taak bestaat er uit om een stad te vestigen op een locatie naar keuze die dan als je thuisbasis dienst doet. Hierna kan de pret beginnen.

GameSnackBE-Endless-Legend-Screenshot-05

Op je map kan je vervolgens op verkenning gaan naar ruïnes en andere steden of dorpen. Ondertussen kan je op je thuisbasis meer eenheden aanmaken of constructies opzetten die je stad of legers gunstig van pas komen. Het zou natuurlijk geen strategy game zijn mocht je geen research kunnen doen naar een waaier van zaken en op dat gebied lijkt de game reeds goed voorzien.

Tijdens het verkennen van de map kom je niet alleen vijanden tegen, maar ook mogelijke bondgenoten waarmee je een samenwerking kan aangaan. Binnen je management kun je ook verdiende punten spenderen aan welk soort beleid jou het meest interesseert. Zet je alles in op je militaire mogelijkheden of verkies je liever een stad met een bloeiende economie, het kan allemaal.

Je hero

Nog een grote overeenkomst met andere strategy games is dat je over een hero beschikt. Deze hero kan je uit verschillende rassen kiezen die natuurlijk elk over hun eigen eigenschappen beschikken. Naarmate het spel vordert stijgt je hero in level, maar ook je eenheden doen dat. Als je hero verslagen wordt betekend dat echter niet game over. Je bent hem gewoon kwijt voor de duur van twintig beurten. Let wel dat je hero eens verslagen zijn level blijft behouden terwijl je eenheden dat niet doen bij een verloren veldslag.

GameSnackBE-Endless-Legend-Screenshot-03

Mappen in vormen en maten

Mappen heb je in verschillende maten die je zelf kan bepalen voor de start van een nieuw spel. Daar houd het echter niet bij op, want ook het klimaattype en de formatie kan je selecteren. Zo heb je bv. zonnige woestijnen en ijzige sneeuwlandschappen, maar ook bergen dien je rekening mee te houden. Het klimaat speelt met name een rol op de beweegbaarheid van je eenheden en de productie in je stad. Bij sneeuw bv. kun je je minder ver bewegen tijdens een beurt en bij dalen of bergen moet je vaak in een kringetje rond gaan. Reken daar nog eens bij dat tijdens je spel de seizoenen ook elkaar afwisselen en je hebt een mooie variatie aan factoren je spel beïnvloeden.

GameSnackBE-Endless-Legend-Screenshot-04

Enkele randpunten

Voor een mooie soundtrack haal je deze titel niet in huis natuurlijk, want veel meer dan geluidseffecten is het voorlopig niet. Een beetje schraal denk je misschien, maar storend werkt het niet. Grafisch gezien is de game ook geen hoogvlieger, maar slecht kun je het ook niet noemen en tijdens het spelen let je daar al vlug niet meer zo op. Dit laatste betekend ook dat de systeemeisen aan de milde kant zijn wat ook positief is. De ontwikkelaar lijkt ook op ondersteuning van de community te rekenen daar er reeds een kader is voorzien in het startscherm voor mods. Wellicht word het aantal rassen en hun eenheden dus nog uitgebreider, alsook andere zaken in het spel zoals constructies en dergelijke.

GameSnackBE-Endless-Legend-Screenshot-06

De kracht van de gameplay

Deze schuilt zich natuurlijk in het feit dat je met een partijtje spelen uren zoet kan zijn en deze Endless Legend scoort op dat vlak nu al heel goed. Wie dus een degelijke strategy game zoekt kan zich nu al inschrijven op de early access versie. Let wel dat je voorlopig nog geen multiplayer partij kan spelen tegen andere spelers en je het dus moet stellen met de aanwezige AI. Slecht is dat echter niet, want de AI kan een geduchte tegenstander vormen. Van wat we kunnen opmaken lijkt de game zich ook te zullen focussen op multiplayer partijtjes, hoewel die menselijke multiplayer vooralsnog ontbreekt.

GameSnackBE-Endless-Legend-Screenshot-02

Inschrijven of afwachten

Endless Legend lijkt een geduchte concurrent te zullen vormen voor andere titels binnen het genre. De afwerking van de algemene gameplay is al vrij goed verzorgd. Alleen ontbreekt nog een multiplayerluik en een singleplayer campagne. Liefhebbers zullen zich nu al goed kunnen amuseren, maar wie een volledig afgewerkt game verkiest wacht dus beter nog wat af.

No more articles