September is de maand waarin de twee titanen PES en FIFA het tegen mekaar opnemen voor de titel van beste voetbalgame van het jaar. Ook dit jaar is dat niet anders en zodoende werden PES 2014 en FIFA 14 tegenover elkaar geplaatst in een boksring, waar er maar één als winnaar uit kon komen.

Op de vorige generatie spelcomputers werd PES elk jaar uitgeroepen tot Koning Voetbal, waarbij PES 5 en 6 hier met kop en schouders bovenuit staken, maar sinds FIFA 09 is daar verandering in gekomen. Sindsdien is het telkens weer de vraag of PES eindelijk weer een nieuwe game weet te bouwen die FIFA van de troon weet te stoten.

Of het seizoen 2013-2014 het moment is voor die troonwisseling, kom je hier nu te weten!

Fysische eigenschappen

Belangrijker dan het uiterlijk, is natuurlijk het voetbal zelf. Zowel Electronic Arts als Konami hebben daarom hard gewerkt om het bewegen (zowel van de spelers als van de bal) in beide games weer een stuk realistischer te maken.

In zowel FIFA 14 als PES 2014 beweegt de bal natuurgetrouwer. Speel je FIFA 14, dan merk je hoeveel realistischer het leder over het veld rolt en reageert op hoe spelers ‘m raken. Nieuw is Pure Shot, waarmee je de bal op de millimeter goed kan plaatsen bij een schot.

PES 2014 loopt echter niet ver achter. Zo voelt de bal minder zwaar dan voorheen, lijken een paar rare effecten te zijn verdwenen en blijft de bal dichter bij de spelers tijdens het dribbelen, iets wat we ook terugzien in FIFA 14.

De overgang tussen verschillende animaties is in beide titels ook weer een stuk vloeiender, waardoor voetballers realistischer bewegen, ook wanneer je op topsnelheid bent. Bij sommige spelers kleeft de bal echt nog aan de voet, maar bij de iets slechtere spelers kan die bij een kapbeweging wel eens te ver van de voet springen. Dit was het geval in beide titels en zorgde voor een verbetering van de spelervaring.

De grootste verschillen vinden we terug in de impact enginesPES 2014 heeft nog last van de kinderziektes die FIFA 12 kende bij de introductie van de Player Impact Engine: spelers botsen spectaculair tegen elkaar op, maar echt realistischer is het niet. FIFA 14 doet het hier beter, al hadden we toch soms wel onze bedenkingen bij bepaalde fases waar ons een rode kaart werd gepresenteerd en we duidelijk de bal speelden ( zelfs na het bekijken van de herhaling).

FIFA 14 (1 – 0) PES 2014

GameSnackBE-FIFA-14-Screenshot-03

Strijd op de grasmat

Als iets opvalt aan FIFA 14 op gameplay-gebied is het wel de nadruk die het legt op het middenveld. Daar spelen de duels zich af, terwijl aanvallers de ruimte induiken zodat jij ze vanaf de middellijn de diepte in kan sturen. Voetbal in PES speelde zich altijd al af op het middenveld; de problemen lagen juist aan de zijkant. PES 2014 legt daarom meer dan voorheen de nadruk op voetbal via de vleugels. Opvallend is ook dat het tempo in PES wat laag ligt.

Persoonlijk vonden wij de gameplay dit jaar iets beter in FIFA 14 en belonen het hiervoor met alweer een welverdiend punt.

FIFA 14 (2 – 0) PES 2014

GameSnackBE-FIFA-14-Screenshot-04

Grafische kwaliteiten

FIFA 14

Er is al veel gezegd en geschreven over Ignite, de nieuwe engine waar FIFA 14 op draait. Het resultaat was mooi, heel mooi: spelers en animaties zagen er nog nooit zo echt uit. Het spijtige aan de zaak was dat we deze nog niet hebben mogen aanschouwen in de PS3-versie van FIFA 14, en exclusief voor de next-gen consoles zal zijn.

Dat betekent dat veel spelers FIFA 14 gewoon gaan spelen met de huidige engine. Dat ziet er prima uit, maar betekent weinig vooruitgang ten opzichte van het overigens al prima ogende FIFA 13. Indien je op grafisch gebied liever wat vernieuwing hebt, zal je nog even geduld moeten oefen tot je deze voor de next-gen consoles kan aanschaffen.

PES 2014

Op basis van de technische achterstand van vorige edities, wilde ontwikkelaar Konami PES 2014 een grote grafische stap laten maken. Het is al lang zo dat ze op grafisch gebied een beetje achterop huppelen, terwijl dat vroeger toch wel heel wat anders was. In de tijden van Pro Evolution Soccer 5 en 6 deden ze het in onze ogen zelf ieder jaar beter qua grafische pracht dan de concurrent FIFA. Dit was sinds hun intrede op de PS3 niet meer het geval, maar daar hebben ze nu verandering in gebracht.

Dat doet Konami met een nieuwe engine, met de naam Fluidity. Spelers en stadions zien er een stuk beter uit, op de huidige generatie spelcomputers en PC. PES 2014 komt namelijk niet naar de PlayStation 4 en Xbox One. Dat betekent dat je met je huidige console meer vooruitgang in PES dan in FIFA zal zien.

Op de huidige consoles en PC geniet PES dus bij ons de voorkeur.

FIFA 14 (2 – 1) PES 2014

GameSnackBE-FIFA-14-VS-PES-2014-Screenshot-01

Strategische & tactische eigenschappen

PES 2014 voert de nodige verbeteringen toe op tactisch gebied. Met de opnieuw opgebouwde editor zet je eenvoudig je spelers op de juiste plek en de nieuwe Strategy Indicator geeft je controle over wat spelers doen op bepaalde plekken op het veld.

FIFA 14 daarentegen introduceert weinig toevoegingen op dit gebied. Hoewel we weinig te klagen hebben over het tactische gedeelte van FIFA – dat nu toch al een paar jaar hetzelfde is gebleven – zou enige innovatie hier wel op zijn plaats zijn.

FIFA 14 (2 – 2) PES 2014

GameSnackBE-PES-2014-Screenshot-02

Spelmodi en extra features

Laten we maar met de deur in huis vallen: FIFA 14 wint gemakkelijk op dit gebied. De (mateloos populaire) FIFA Ultimate Team-modus is beter dan ooit én huisvest dit jaar ook nog eens een aantal legendarische voetballers – exclusief voor de Xbox – uit het verleden. Ook is FIFA koning op het gebied van licenties, waardoor je al je favoriete clubs, spelers en stadions terug kan vinden in de game.

PES 2014 stelt daar alleen de Champions League-licentie tegenover. Verder is het een klein drama met deze editie van Pro Evo op het gebied van licenties. We zouden dit volgend jaar graag eens een beetje anders zien. Dit jaar kwam er weer een competitie bij, de Chileense competitie, maar wat stelt die competitie nu voor? In vergelijking met de Premier League wel te verstaan.

Op het gebied van spelmodi en extra’s kunnen we niets anders dan het laatste punt aan FIFA 14 toe te kennen.

FIFA 14 (3 – 2) PES 2014

GamesnackBE-FIFA-14-Featured-01

Conclusie

Speel je voetbalgames, dan heb je ongetwijfeld een voorkeur voor Pro Evolution Soccer of FIFA. Heb je dit jaar nog niet besloten, bedenk dan vooral welke aspecten van een voetbalgame je het belangrijkste vindt. Wij hebben hierboven een overzicht gegeven van alle features die de meesten onder jullie ook wel belangrijk zullen vinden.  Wat ons betreft weten beide series zich te vernieuwen, maar komt FIFA 14 er toch uit als overwinnaar, door het ruim arsenaal aan licenties en Spelmodi. Jullie zijn hier natuurlijk nog vrij in om te kiezen of je dit een doorslaggevend element vindt of niet. Na het lezen van deze vergelijking mogen jullie zelf eens de jury spelen en punten uitreiken aan de zaken die jullie belangrijk vinden. Dit kan altijd in een reactie hieronder!

PES 2014 FIFA 14
Spelmodi en extra features 0 1
Strijd op de grasmat 0 1
Strategische & tactische eigenschappen 1 0
Fysische eigenschappen 0 1
Grafische kwaliteiten 1 0
No more articles