Toeval of niet, maar exact een jaar geleden droomden we eens dat het vet zou zijn als er een game met een everzwijn zou verschijnen. Eind 2013 werd die droom ingehuldigd met de 2D puzzelgame Full Bore: Part One – The First Dig. En geloof het of niet, maar ons liefste everzwijn keert ook dit jaar terug naar de spotlight met het aankomende Full Bore: Part Two – Into Hard Earth!

Welkom in everzwijnen land

Wanneer je de game opstart, moet je uit twee everzwijntjes jouw favoriet kiezen. Het ene is een mannetje met de naam Frederick en de ander is een vrouwtje met de naam Hildi. Niet getreurd als je moeilijk kunt kiezen tussen deze twee schattige snuitjes, want het is enkel het geslacht dat verschilt en geen andere bepaalde gamestats.

Gelijk ieder ander gelukkig everzwijn loop je, na jouw heel moeilijke keuze, achter vlindertjes aan in het bos, tot op een moment de grond instort. Je valt … en valt … en valt … en valt nog steeds… Totdat je uiteindelijk de bodem raakt, na toch wel enkele futuristisch-achtige scenario’s gezien te hebben op je weg naar de afgrond. Wonder boven wonder overleef je deze zeer lange val en probeer je je een weg naar het oppervlak te banen, wat al snel geen easy opdracht lijkt te worden…

GameSnackBE-Full-Bore-Preview-Screenshots-01

Open puzzel wereld

Full Bore: Part 1 – The First Dig verscheen vorig jaar en bracht ons een open, niet-lineaire omgeving die spelers de uitdaging bood om een assortiment aan blok puzzels op te lossen, die steeds duivelser werden. In Full Bore draait het niet om het vrijspelen van vaardigheden, in tegendeel zelfs, de grootste uitdaging zit hem juist in de verschillende game mechanismen. De mensen bij Whole Hog Games leggen je alles mooi uit, waarna ze je inzicht op de mechanismen testen door een spel van puzzels die steeds ingewikkelder worden.

De vreugde van het open karakter van de game betekent dat er weinig frustratie te vinden is. Al vrij vroeg ontdek je dat jouw everzwijn in een mijnbouw operatie is beland, waarvan de kluis is opgeblazen en dus alle waardevolle edelstenen verdeeld liggen over het hele ondergrondse mijngebied. Je kunt het waarschijnlijk al raden, je moet inderdaad op zoek gaan naar deze edelstenen en je zult dit ook moeten doen in bepaalde puzzel kamers. Echter zul je vaak merken dat verscheidene kamers meerdere ingangen hebben, waardoor je deze tijdelijk zult moeten verlaten om de andere ingang te vinden. Verkennen is dus de boodschap om alle waardevolle stenen te vinden.

GameSnackBE-Full-Bore-Preview-Screenshots-02

Back to the past

Zoals het echte mijnzwijntjes beaamd, kunnen ook onze twee heldjes hun weg banen door losse stenen, vuil en zand uit hun baan te graven. Wel oppassen dat je niet teveel weg graaft, aangezien de meeste puzzels zorgvuldige manipulatie van de omgeving vereisen om bepaalde gebieden te bereiken. Soms heb je juist dat hoopje zand nodig wat je zonet gesloopt hebt om op het volgende platform te geraken. Timing is dus zeer belangrijk, en het is daarom dat de ontwikkelaar jou ook met tijd laat spelen. Zo heb je de beschikking over een handige terugspoelknop, waarmee spelers de mogelijkheid krijgen om stapjes terug in de tijd te zetten. Of je kunt ook gewoon op de reset-knop drukken waarmee je terugkeert naar de laatste checkpoint die je bent gepasseerd.

Full Bore is een goed in elkaar gezet spelletje, en wordt bovendien geleverd met een mooie blues soundtrack. Ook de speelwereld is prachtig ontworpen voor een game van dit kaliber, dat bij de meeste spelers (waaronder ons) lekker nostalgisch zal aanvoelen en je doet terugdenken aan de tijden van vroeger.

Toch gaat de game gepaard met enkele onvolmaaktheden. Het verhaal en de achtergrond verhalende context die je oppikt via ondergrondse terminals zijn niet echt boeiend te noemen. De edelstenen die je moet verzamelen hebben ook geen klaar duidelijk doel. Verder bevat de game net te weinig impuls om nogmaals op te starten na één playthrough. Full Bore zijn kracht ligt echt in de puzzels, die serieus uitdagend kunnen zijn met momenten, maar dat is helaas net niet voldoende om menig gamer te bekoren.

GameSnackBE-Full-Bore-Preview-Screenshots-03

Verdict

Wetende dat het team achter Full Bore bestaat uit slechts drie man, heeft de game zeker een positieve indruk op ons achter gelaten. Ben jij een rasechte puzzel fan, dan mag jij deze serie zeker en vast niet aan jou voorbij laten gaan!

No more articles