Twee jaar geleden kwam voor het eerst Grand Theft Auto V uit op de PlayStation 3 en Xbox 360. Vorig jaar kregen ook de PlayStation 4- en Xbox One-gebruikers de kans om zich in de uitgestrekte wereld van Los Santos uit te leven. Het was dan wachten en wachten voor de PC-gebruikers vooralleer ook zij hun kans kregen om te proeven van wat GTA V te bieden heeft. Die dag brak aan op 14 april 2015, wanneer de Windows-versie op de wereld werd losgelaten. Was het het wachten waard, moeten de consolegamers deze versie ook in huis halen?

De Singleplayer

In vele games krijg je enkel de mogelijkheid om de singleplayer maar met één hoofdpersonage te doorlopen. In GTA V kan je dat doen met maar liefst 1 van de 3 hoofdpersonages, de ene al wat gestoorder dan de ander. Tijdens je singleplayeravontuur is er geen moment om je te vervelen. De missies zorgen voor genoeg afwisseling, de wereld waarin je gedropt wordt is zo groot dat je dagen nodig zal hebben om alle geheimen te ontdekken en het ruim arsenaal aan voertuigen, wapens, outfits, enz. zorgen er mede voor dat je op een sombere dag waarin je niets te doen hebt, meteen zal teruggrijpen naar GTA V.

GameSnackBE-Grand-Theft-Auto-5-PC-02

GTA V Online multiplayer

Heb je jezelf helemaal door het singleplayerverhaal gespeeld, dan wacht je nog een leuk onlineavontuur waar je samen met je vrienden de server op zijn kop kan zetten. Ook online krijg je heel wat leuke missies aangeboden, maar onze voorkeur ging toch uit naar de Heists. In deze missies zal je met je teammates moeten samenwerken om je doorheen een reeks van kleinere missies te worstelen om zo bij de finale missie te belanden.

GameSnackBE-Grand-Theft-Auto-5-PC-03

Wat mogen we verwachten van de grafische kwaliteit?

Het belangrijkste onderdeel misschien voor vele mensen die zaten te wachten op de pc-versie, de grapfische kwaliteit van de game. Hoe is het daarmee gesteld?

Ook al schitterde de game ook al op alle eerdere versies, de pc-versie doet ze allemaal vrijwel meteen verbleken. Op pc worden heerlijke resoluties van 4K ondersteund, is het mogelijk om los te breken van de trage 30 frames per seconde en kun je uitpakken met legio visuele effecten en tweaks. Van gedetailleerde reflecties en water-physics tot aan de meest realistische schaduwvormingen. Wil je natuurlijk genieten van de beste graphics dan zal je wel wat geld moeten steken in je pc, maar dat bepaal je natuurlijk zelf.

De  graphics van een game zijn natuurlijk niet alles. Het hele spel moet goed in balans zijn. Wat ben je namelijk met goede graphics en een slechte gameplay? Niets… .Gelukkig is de grafische kwaliteit alleen maar een pluspunt op PC.

GameSnackBE-Grand-Theft-Auto-5-PC-01

Rockstar Editor

In de pc-versie kan je trouwens ook aan de slag met de Rockstar Editor, een vrij uitgebreide maar simpele video-editor ingebakken in GTA 5. Het leuke aan deze editor is dat je niet bent gebonden aan de beelden die je hebt opgenomen. Je kunt natuurlijk standaard filters toepassen, maar je kunt ook een opgenomen actie vanuit een heel ander camerastandpunt bekijken en zo ook dingen in beeld brengen die eigenlijk buiten beeld waren toen je speelde. Ook het radiostation is naderhand nog aan te passen. Indien je tijdens het opnemen van jouw content een muziekje had opstaan dat niet meteen bij de video past, dan kan je dat achteraf nog veranderen. Het is zelfs mogelijk hele films met andere personages of zelfs dieren in scène te zetten en teksten in beeld te plaatsen bij wijze van op- of aftiteling. Indien je dus plannen had om filmpjes te maken van je avonturen in Los Santos, dan is de Rockstar Editor daar de ideale tool voor!

Om toch een nadeel op te noemen van deze editor is het feit dat de Rockstar Editor niet standaard beelden opneemt. Ook de Action Replay-functie, die op de computer zoals de PS4 en Xbox One de laatste zoveel seconden speeltijd opneemt en pas opslaat als jij dat wil, moet je zelf aanzetten. Dat had wat ons betreft standaard aan mogen staan.

Conclusie

We hebben het gevoel dat de pc-versie van Grand Theft Auto V zich al helemaal thuisvoelt op de PC. Dat mag ook wel aangezien Rockstar ons hier 2 jaar op liet wachten, maar liever 2 jaar dan een port die helemaal niet in orde is. Je ziet dat Rockstar kosten noch moeite gespaard heeft om alles tiptop in orde te krijgen. We hebben alle versies gespeeld, zowel op de vorige generatie consoles als next-gen, en we moeten toegeven dat er geen betere versie is om de sfeer in Los Santos weer te geven dan de pc-versie.

GTA V PC Review
91%Overall Score
Grafisch96%
Gameplay90%
Geluid82%
Herspeelbaarheid / Fun96%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles