Sims 3 heeft al heel wat uitbreidingen op zijn naam staan. Met Vooruit in de Tijd is er nu een waardige afsluiter uitgebracht, waar fans zeker blij mee zullen zijn. En vooral nu Sims 4 pas ergens in 2014 uitkomt, kan er met Vooruit in de Tijd nog heel wat plezierige uren worden gevuld.

EA heeft er bij de Sims-franchise een handje van om vele uitbreidingen te verkopen, die helaas niet allemaal van even hoge kwaliteit zijn. Critici zien het als een manier voor EA om de populaire reeks steeds verder uit te melken. Vooruit in de Tijd is inmiddels al de elfde (!) uitbreiding voor Sims 3. De vraag is dan ook of het zijn geld waard is, of dat je deze uitbreiding makkelijk kunt overslaan.

Het volmondige antwoord op die vraag is: ja, Vooruit in de Tijd heeft heel veel te bieden. En het is zeker het geld waard (vooral als je zoekt naar scherpe aanbiedingen). Bijzonder aanlokkelijk is het voor de spelers die al één of meer andere uitbreidingen hebben.

In tegenstelling tot andere uitbreidingen (zoals Bovennatuurlijk) voelt het alsof hier wat meer ‘vlees’ aan zit. Het zal vooral de science fiction liefhebbers bekoren. En hoewel het de meest simplistische ideeën over tijdreizen aanhoudt (je Sims houden zich niet bezig met de paradoxen die tijdreizen met zich mee kan brengen), is het zeer vermakelijk uitgewerkt.

GamesnackBE-Sims-3-Vooruit-in-de-Tijd-Screenshots-01

Tweaken

Wat Vooruit in de Tijd zo goed maakt, is dat het verder bouwt op dé aantrekkingskracht van Sims: het (kunnen) beheersen van elk minuscuul detail van je Sims en hun levens. Niet alleen kun je eindeloos blijven tweaken, Vooruit in de Toekomst brengt een extra laag: je ziet veel sneller wat de consequenties zijn van je acties.

Een fijne bijkomstigheid hierbij is hoe handig en simpel het tijdreizen is ingebouwd. Je kunt via een portaal makkelijk reizen naar de stad van de toekomst: Oasis Landing. Bij het gebruik van het portaal kun je altijd kiezen of je iemand uit je huishouden mee wilt nemen.

Naast het gewoon tijdreizen zijn er ook een aantal verhaallijnen rondom de ‘Tijdreiziger’ (diegene die je in eerste instantie kennis laat maken met het portaal). Door allerlei opdrachten uit te voeren, kun je een utopisch of dystopische toekomst in gang zetten. Wil je je hier niet mee bezighouden, dan kun je gewoon in Oasis Landing blijven hangen, waarbij je de ‘normale’ toekomst hebt. Dan bouw je een leven op zoals je gewend bent in de Sims, inclusief carrières.

Wees gewaarschuwd: als je één van je familieleden achterlaat in het heden.. De tijd in het heden loopt gewoon door. Wat betekent dat je een baby kunt achterlaten in het heden, die opeens een jongvolwassene blijkt te zijn bij terugkomst. Maar goed, dit kun je makkelijk oplossen via het Beloningensysteem. Als je genoeg Levenslange Blijdschap punten bij elkaar sprokkelt, kun je een rem zetten op het ouder van je Sim. Of je koopt de Beloning waarmee je je Sim ‘reset’ naar jongvolwassenheid.

GamesnackBE-Sims-3-Vooruit-in-de-Tijd-Screenshots-02

Levenslange Beloningen in de toekomst

Eén van de fijnste aanpassingen bij Sims 3 (ten opzichte van de voorgangers) is de introductie van de Levenslange Beloningen. Bijna alle uitbreidingen hadden briljante Beloningen (denk aan de Kloontegoedbon bij Levensweg). Vooruit in de Tijd is hierop geen uitzondering. Een overzichtje van de Beloningen in Vooruit in de Tijd:

Sim van de Toekomst (5.000 punten) – Je krijgt een nieuwe telefoon waarmee je in Oasis Landing meer mogelijkheden hebt, en wat sneller je plek kan vinden.

Portaal-immuniteit (10.000 punten) – Je hebt geen last meer van Tijdsziekte.

Eigenschappenchipsbundel (10.000 punten – Je krijgt een setje voor eigenschappenchips voor je Plumbots, zonder dat je ze eerst zelf hoeft te maken.

Onderhoudsmeester (15.000 punten) – Een Plumbot met als titel Onderhoudsmeester hoeft niets meer te doen aan eigen onderhoud.

Afstandsbediening voor de tijd (25.000 punten) – Hiermee kun je makkelijk wisselen tussen de utopische, normale en dystopische versie van Oasis Landing.

Hoewel Portaal-immuniteit zeer handig is, was onze favoriet toch wel de Afstandsbediening. Het is handig voor de ongeduldige spelers en je hebt veel meer grip op de wisselwerking tussen heden en toekomst.

GamesnackBE-Sims-3-Vooruit-in-de-Tijd-Screenshots-03

Futuristische feel

Vooruit in de Tijd heeft een strakke look. EA heeft duidelijk gekozen voor een simpele futuristische feel, die goed werkt. Dit trekken ze in alles door, ook in de items die je kunt kopen om het leven van je Sims wat makkelijker te maken. Vooral de Alles-in-één-Badkamer maakt het happy houden van je Sim easy peasy.

Ondanks alle technologische handigheidjes geldt er een gewenperiode voor de Sims die je overbrengt naar Oasis Landing. Niet alleen kunnen ze soms behoorlijk Tijdziek worden, ze moeten eerst wat tijd investeren in de toekomst voordat ze zich thuis voelen. Door gebruik te maken van de nieuwe technologieën versnel je dat proces en komen er steeds meer speelopties vrij. Denk aan het rondcruisen met je jetpack, of online daten via je holo-computer.

Een andere manier om te ‘wennen’ aan de toekomst is door je nageslacht te bezoeken. Hoewel dat voor ons (vreemd genoeg) juist wat onpersoonlijk aanvoelde, is het toch een leuke touch.

GamesnackBE-Sims-3-Vooruit-in-de-Tijd-Screenshots-04

Een enkel verbeterpuntje

We zijn fan van Sims, laat dat duidelijk zijn. En Vooruit in de Tijd is een zeer welkome en toffe uitbreiding. Maar als we dan toch iets mogen verbeteren, dan is het Oasis Landing zelf. De stad voelt soms wat basic aan. De reden daarvoor is dat het ‘heden’ zó kleurrijk en gevarieerd is (dankzij de vele verkrijgbare uitbreidingen), dat het jammer is dat de toekomst alleen maar uit Oasis Landing bestaat. Wij hebben Vooruit in de Tijd gespeeld vanaf een tropisch eiland (via Exotisch Eiland). Dan kan het wat karig aanvoelen, dat de toekomst maar uit één enkele stad bestaat.

Conclusie

Maar vergis je niet, hoewel je sommige uitbreidingen makkelijk kunt overslaan (Jaargetijden was een wat fletse uitbreiding), is Vooruit in de Toekomst zeker één van de aanraders. Wie van de Sims houdt, zal zich weken (misschien wel maanden) bezig kunnen houden met het nieuws van Vooruit in de Toekomst. En daarmee lijkt Sims 4 gelukkig iets minder ver weg.

No more articles