Sims 4 is grappig en leuk, het is zeker een stap voorwaarts in de franchise. De emotionele inhoud is naar een nieuw level getild en de game oogt strakker en mooier. Maar kan Sims 4 goed op eigen benen staan, of heeft het de uitbreidingen nu al hard nodig?

Het antwoord op die laatste vraag is zowel ja en nee. In principe kun je heel wat fijne uurtjes kwijt in de Sims 4 wereld. Maar er zijn een aantal ‘gaten’ in de wereld die opgevuld moeten worden. Zo lijkt het ons waarschijnlijk dat EA nog wat gaat doen met het carrière maken van je Sim. En ook wel belangrijk: je kunt naast je eigen huisje niet zo heel veel beleven. Zeker, er zijn wat andere buurten waar je heen kunt, maar het lijkt toch allemaal erg op elkaar. Er zit niet genoeg variatie in de locaties om er echt van te kunnen genieten. En vooral daarin wordt wel duidelijk dat er nog aanvullingen gaan komen, zoals reizen en universiteit. Het leven van je Sim voelt af en toe wat te ‘klein’.

GameSnackBE-Sims-4-Screenshot-04

Dit betekent trouwens niet dat Sims 4 niet genoeg uitdagingen biedt. Binnen bepaalde grenzen kun je je volledig uitleven. Zo is er veel meer keus in de uiterlijke kenmerken, en hoe je je Sim opbouwt. Daar tegenover staat weer dat je minder eigenschappen mag kiezen dan in de vorige Sims. Maar ongetwijfeld gaat ook daar weer een uitbreiding voor verandering zorgen.

Werken, werken, werken.

Uiteindelijk bleek vooral het opbouwen van een carrière nogal een (idiote) uitdaging. Want best belangrijk: hoe verdient je Sim zijn of haar kostje? En is het beroep een beetje leuk? Waar wordt je Sim happy van? Sims 4 biedt helaas niet echt verrassende nieuwe mechanismes als het aankomt op een baan vinden. Wel zitten er wat leuke nieuwe keuzes tussen, zoals interstellair smokkelaar. Wij waren vooral benieuwd: wat gaat er allemaal gebeuren als je Sim eenmaal op het werk is? Het antwoord is: helemaal niets.

Want, je Sim verdwijnt gewoon vanaf de stoep om vervolgens 8 uur later weer terug te komen. We hadden verwacht dat er enige interactie zou zijn met werk, maar helaas. Wat eigenlijk best irritant is, vooral omdat de tijd niet automatisch vooruit springt. Handig als je meerdere Sims in je huishouden hebt, maar als je alleen bent ‘wacht’ je dus in fast forward modus en dat voelt alsof het zonde is van de speeltijd.

GameSnackBE-Sims-4-Screenshot-03

Als je Sim echt carrière wil gaan maken, dan moet je flink wat tijd investeren in skills. Bovendien moet je in een goed humeur op het werk verschijnen. Hierdoor ben je vlak voor het werk ook weer extra tijd kwijt aan het ‘groen’ maken van de Sim. Want hoe beter de Sim in z’n vel zit, hoe beter het gaat op het werk (het lijkt de echte wereld wel). Hierdoor is het nogal een taak om alles goed te laten lopen. Op zo’n punt is het wel handig als je Sim een huisgenoot heeft, want dan vult de sociale meter zich weer een stuk sneller. Ook dat spaart weer tijd uit. Bij onze Sim liep de sociale meter namelijk nogal achteruit toen ze op het werk was. Misschien toch niet zo’n lieve collega’s?

Multitasken met emoties

Overigens is het sociale element stukken beter uitgevoerd in deze Sims. Niet alleen heeft je Sim nu Emoties (waarover zo meer), hij/zij kan ook opeens multitasken. Dus nu kun je een lekker eitje bakken en tegelijkertijd honderduit vertellen over je dag. Onze Sim kon zelfs op het toilet nog gewoon doorkletsen met haar partner. Wel zo handig! Je kunt je Sim ook simpelweg naar een bar sturen (in een goed humeur) en hoppa, ze wordt zo meegenomen in een groepsgesprek. De sociale meter vliegt in vrij veel situaties naar groen.

GameSnackBE-Sims-4-Screenshot-02

Hierbij spelen de eerdergenoemde emoties een enorm belangrijke rol. Wij vonden het een van de meest toffe dingen uit Sims 4. Vroeger had je vooral interacties gebaseerd op de karaktereigenschappen van je Sim. Nu spelen de gevoelens ook een rol. Dus ben je in een ondeugende of wijsneuzerige bui? Dan krijg je opeens interactiemogelijkheden die daarmee te maken hebben. Wat zorgt voor ontzettend dynamische gesprekken. Vaak is het leuk om gewoon te kijken naar wat de Sims elkaar allemaal vertellen.

GameSnackBE-Sims-4-Screenshot-05

Beter management

In het algemeen is het leven in Sims 4 een stuk makkelijker. De Sims zijn namelijk echt beter in staat om zichzelf te managen. Even afhankelijk van de karaktereigenschappen die je de Sim meegeeft natuurlijk. Wij gaven onze Sim de eigenschap mee dat ze snel geïnspireerd raakte (Creatief), met als fijn gevolg dat ze graag nieuwe dingen ontdekte. Dat had op zijn beurt weer als gevolg dat ze vrij veel vaardigheden ontwikkelde in haar vrije tijd, geheel vrijwillig.

Zoals onze Sim elke keer stráálde bij mooie voorwerpen, zo blij werden wij soms ook. Als je namelijk van de kleine details bent, dan zal Sims 4 je wel bekoren. Met name de voorwerpen die je kunt kopen hebben een enorme grafische boost gekregen. Het voelt qua inrichting veel meer ‘af’ aan dan Sims 3. Wanneer je de instellingen van de game overal maximaal zet, dan is Sims 4 echt een plaatje. Bouwmodus is ook zeker verbeterd en is makkelijker vooral ten opzichte van Sims 3. Zo kun je ruimtes nu op meerdere manieren aanpassen en verplaatsen. Het element van kant-en-klare ruimtes komt ook nu weer terug, maar dan nog strakker uitgevoerd.

GameSnackBE-Sims-4-Screenshot-01

Conclusie

Het is duidelijk: Sims 4 is een stap vooruit. Het ziet er beter uit dan zijn voorgangers, door de emoties heeft het meer diepgang, maar het is het nog nét niet helemaal compleet. Waarschijnlijk zullen de uitbreidingen voor wat meer sjeu zorgen. Nu voelt het soms te basic aan, alsof het echte leuke werk nog moet komen. Sims 4 is een prima game, zowel voor beginners als die hard fans. Toch voelt het voor ons meer als een basis voor de toekomstige uitbreidingen. Uitbreidingen zullen het gemis aan interessante locaties waarschijnlijk oplossen. Tot die tijd kun je goed vooruit met Sims 4, met de emoties, het multitasken en het simpelweg ontdekken van de wereld.

Sims 4 Review
78%Overall Score
Grafisch80%
Gameplay78%
Geluid64%
Herspeelbaarheid / Fun88%
Reader Rating 0 Votes
0%
No more articles