Dead Island had zonder twijfel één van de meest indrukwekkende trailers ooit. Maar weet de game aan de verwachtingen te voldoen?

Het verhaal

Dead Island speelt zich af in het fictieve eiland Banoi, gelegen voor de kust van Papua New Guinea. De hoofdpersonages worden wakker in het Palms Resort Hotel, waarna ze al snel tot de ontdekking komen dat het eiland wordt aangevallen door zombies. Op mysterieuze wijze zijn deze personages ook immuun tegen hetgeen wat mensen in zombies verandert. Zij zijn de enige redding in nood om de overige overlevenden te helpen, én om een manier te vinden om het eiland te kunnen verlaten.

De speler kruipt in de huid van één van de vier hoofdpersonages, die elk hun eigen verleden hebben. De speelbare personages zijn als volgt:

 • Xian Mei
  Xian Mei is geboren en getogen in China en is een medewerkster van het Royal Palms Resort. Ze koos voor een bezetting die het haar mogelijk maakte om haar geboorteland te verlaten om zo verschillende mensen en culturen te ervaren. Net aangekomen bij Banoi Island, werd Mei verantwoordelijk gesteld voor de vele ondergeschikte taken in het hotel, vooraleer ze haar taak als receptioniste mocht uitoefenen.
 • Sam B
  Sam B is een one-hit wonder rapper uit New Orleans. Hij werd geboekt door het Royal Palms Resort om zijn welbekende hit “Who Do You Voodoo?” te spelen op een high profile hotel feest. Deze kans liet hij natuurlijk niet aan zich voorbij gaan, dit kan zelfs zijn laatste kans zijn om terug aan de top te geraken. Sam heeft namelijk een duister verleden en een geschiedenis van drugs- en alcoholmisbruik, waardoor zijn privéleven werd gevangen in een waas van valse vrienden en slechte adviseurs.
 • Logan
  Logan is een voormalige NFL ster, verwend door het leven en succesvol op alle mogelijke manieren. Logans ego bracht uiteindelijk een einde aan zijn veelbelovende toekomst. Door deel te nemen aan een roekeloze straatrace brak hij zijn knie, waardoor een einde kwam aan zijn sportcarrière. Maar dat is niet alles, in dit ongeluk kwam een jonge vrouw naast hem om het leven. Zijn val van het sterrendom was onvermijdelijk en al snel stortte hij in een wereld van bitterheid en wanhoop.
 • Purna
  Purna is een voormalige officier van de New South Wales Police Force. Na het verliezen van haar carrière door het schieten op een kinderverkrachter, die niet kon worden vervolgd omwille van zijn rijkdom en connecties, besloot Purna om te werken als bodyguard voor VIP’s op gevaarlijke plaatsen verspreid over de wereld.

GamesnackBE-Dead-Island-Screenshot-01

De gameplay

Hoewel wij het verhaal een beetje flauwtjes vinden, zit de echte kracht van Dead Island in de gameplay. Om specifiek te zijn, het is vooral de speelwereld die zo indrukwekkend is! Dead Island weet je zo te absorberen, waardoor het lijkt dat je zelf op de vlucht bent voor de horde zombies! Zo waren we op het begin elke zombie aan het afslachten die we tegenkwamen, maar van zodra we bij de stad aankwamen en daar krappe steegjes vonden overspoeld met zombies, kwam ons overlevingsinstinct naar boven en renden we voor ons leven! Verbergen, luisteren naar het gebrul van zombies in de buurt, stiekem proberen voorbij te kruipen en vervolgens weg lopen als een horde zombies je heeft gespot… Niet goed voor de inwendige tikker!

Voel je je wel eens veilig in Dead Island? Hell no! Dat is nu namelijk de bedoeling van een zombie game! En Dead Island slaagt op dit punt grandioos goed! Hoe zou jij reageren als je beperkte stamina bar helemaal leeg is en dus niet eeuwig in het rond kunt blijven slaan of lopen? Hoe zou jij reageren als al je wapens het begeven hebben, terwijl er nog tientallen zombies tegenover je staan? Med kits zijn zeldzaam in Dead Island, dus begin maar op zoek te gaan naar power drinks en fruit, met eventuele zombies op je pad. Geen zorgen, want overal is een oplossing voor!

In Dead Island is namelijk alles zelf mogelijk. Jij kiest de wapens, tegen welke vijanden je wil vechten, welke side quests je aanneemt, wanneer je op de vlucht slaat, welke vaardigheden je wil aanleren. Elk personage is uniek. Ik join jouw game en jij bent een wapen expert, terwijl ik dat ook ben, maar jij gebruikt waarschijnlijk andere vaardigheden en vuurwapens dan degene die ik gebruik. Het is net als in de real-life wereld, iedereen is uniek met zijn eigen vaardigheden.

GamesnackBE-Dead-Island-Screenshot-02

Gelukkig sta je er in Dead Island niet altijd alleen voor. Dankzij de co-op mode is het zeer eenvoudig om andere spelers bij te staan in hun overlevingskansen. Uiteraard kunnen wel enkel mensen met hetzelfde level als jou (of lager) jouw speelwereld binnen komen. Wil je liever moederziel alleen je eigen plan kunnen trekken? Geen probleem, even de instelling veranderen naar single player en niemand van de buitenwereld zal je ooit lastig vallen. Toch raden wij aan om de co-op functie aan te laten, aangezien de meeste missies veel aangenamer zijn met enkele medespelers. Alleen spelen is doenbaar, maar met meerdere spelers in zo een grote speelwereld is veel aangenamer.

Zoals eerder gezegd, bepaal jij in de game wat je doet. En op het gebied van wapens kan dit heel erg ver gaan. Vuurwapens en munitie zijn amper aanwezig in de game, waardoor je het moet zien te redden met voorwerpen die je tegenkomt als wapen te gebruiken. Maar het gaat zelfs nog verder dan dat. Zo is het mogelijk om helemaal zelf je eigen wapens te maken. Verzamel zoveel mogelijk losse voorwerpen die je op je reis op het eiland tegenkomt, waarmee het mogelijk is om nieuwe wapens te maken. Heb je er ooit van gedroomd om een wapen te maken van deodorant? Geen probleem! Neem een flesje deodorant, een rol duct tape, enkele kabels en klaar is je deo-bomb! Zorg er wel even voor dat je een werktafel in de buurt heb!

Wanneer je een wapen hebt waar je je goed bij voelt, is het tijd om deze in de praktijk te gaan gebruiken door enkele zombies een flinke beating te geven. Zo is het mogelijk om je vijanden op allerlei manieren te martelen (kun je een zombie martelen?) door verschillende lichaamsdelen af te hakken. De verwondingen zijn namelijk dynamisch en gruwelijk realistisch, maar tegelijkertijd moedigen ze je toch aan enkele ledematen van de levende doden te klieven. Onze favoriete manier om onze frustraties te uiten na een stevige overwinning was als volgt: neem een houten roeispaan, sla hiermee op de zombie zijn hoofd totdat hem de grond ligt, waarna je hem vervolgens buiten westen stampt. Héél bevredigend!

GamesnackBE-Dead-Island-Screenshot-03

De eerste momenten op het eiland kunnen bij sommigen onder ons wat saai en gemakkelijk aanvoelen. Op het begin word je namelijk geconfronteerd met langzame, zwakke zombies die je lijken op te wachten. Maar hoe langer je Dead Island speelt, hoe moeilijker het wordt, en hoe vaker de angstmomenten naar boven komen! Ons hart ging meer dan één keer hevig tekeer toen we het gebrul van een horde hondsdolle zombies op ons af hoorde komen! Zulke momenten komen steeds vaker voor naarmate je de game speelt en geloof ons, doe je beste loopschoenen op voorhand maar al aan!

Zoveel goede dingen, dus Dead Island moet wel perfect zijn? Nee, perfect is de game nog lang niet. De game kent veel tekortkomingen, maar deze zijn zo klein dat het niet weet te storen. De textures hebben de neiging om van tijd tot tijd te flikkeren, de cutscènes zijn veel te stijf, visuele gebreken zoals handen die door de deur gaan, geen overtuigende voice acting, en nog meer. Er is niets perfect over wat Dead Island doet, maar het doet zoveel en doet het goed genoeg om de meesten onder ons een goede tijd te bezorgen.

GamesnackBE-Dead-Island-Screenshot-04

Grafisch en audio

Net als de gameplay staat ook het grafisch aspect van Dead Island stevig in zijn schoenen, vooral de speelwereld. Het eiland waar de game zich afspeelt ziet er magnifiek uit, zowel de natuur zelf alsook de gruwelijke vernietiging dat over het eiland is verspreid. De omgevingen zelf zien er prachtig uit en weten je helemaal in de game te absorberen. Alles komt gewoonweg geloofwaardig over, je zou voor minder schrik krijgen als je een horde realistische zombies op je af ziet komen! Ook als je de watereffecten ziet, krijg je onmiddellijk zin om een frisse duik te nemen!

Wat wel spijtig is aan het grafisch aspect is dat de personages met momenten minder mooi zijn vormgegeven. De omgevingen stralen sfeer uit, terwijl de (overlevende) personages dit niet doen. Je hoort ze vaak huilen of kwaad zijn, maar ze tonen geen enkele gelaatsuitdrukking.

Het audio aspect in Dead Island is daarentegen wat minder. De omgevingsgeluiden zoals auto’s, wapens, de wind doorheen de bomen, etc. zitten allemaal goed. Maar de voice acting daarentegen kan veel beter. Hier en daar heb je er eens een goede voice actor bij zitten, waar duidelijk de emotie in zijn of haar stem te horen is. Spijtig genoeg zijn de meesten hun stem veel te saai voor dit soort game. Gelukkig doet de game de trailer wel eer aan op het gebied van de muziek! De soundtrack is gewoonweg formidabel! Deze weet tenminste emotie, passie, actie met zich mee te brengen. En niet te vergeten… het gebrul van de horde zombies! Hier gaat je haar gewoon van rechtop staan en je hart sneller werken uit angst! En natuurlijk het angstzweet niet te vergeten!

GamesnackBE-Dead-Island-Screenshot-05

Conclusie

Als we Dead Island met twee woorden moeten omschrijven: verslavend en ruw. De vele gameplay elementen zullen er al snel voor zorgen dat je niks anders meer dan Dead Island de eerstkomende week wil spelen. Er is zoveel te beleven dat je er zelfs tijd te weinig voor zult hebben! Wel heeft de game zo zijn ruwe kanten vanwege de gebreken, maar dit weet het speelplezier absoluut niet te bederven! Onze raad? Bedenk je niet en ga voor Dead Island! En als je dan toch net aan het shoppen bent, vergeet de bloedzakjes niet because you’ll have a bloody good time!

 

No more articles