Een intense shooter ervaring met strak evenwichtige actie en een prachtig scala aan wapens, weten Resistance 3 onweerstaanbaar te maken!

Het verhaal

Het is vier jaar na de spectaculaire ontknoping van het tweede deel, dat zich afspeelde in een alternatieve versie van de jaren vijftig. Negentig procent van de wereldbevolking is dood of gemuteerd tot Chimera. De onverschrokken en moedige Joseph Capelli is aan het einde van zijn Latijn na de strijd tegen de Chimera-dreiging. Samen met zijn gezin en andere overlevenden houdt hij zich schuil in de ruïnes van de stad Haven in Oklahoma. Maar dan verschijnt een zekere Dr. Fyodor Malikov met de mededeling dat de Chimera mogelijk zijn te verslaan. Capelli laat zijn gezin achter en gaat op weg naar New York, dwars door het verwoeste Amerikaanse landschap.

De gameplay

De gameplay van het onlangs verschenen Dead Island vonden wij lekker, maar kan niet op tegen Resistance 3. Geloof ons als we zeggen dat de gameplay in deze game enorm zalig is! De vijanden zijn agressief, talrijk en gevarieerd, waardoor je genoodzaakt bent om een doordachte strategie te gebruiken. In een kleinschalige strijd tegen enkele vijanden is het aangeraden om het “cover, pop out, shoot” principe te gebruiken, maar vaak zal dit niet voorkomen in Resistance 3. De speler krijgt letterlijk horden vijanden op zich af, die je al snel weten te flanken of doorheen je dekking heen weten te schieten waardoor je genoodzaakt bent om je strategie aan te passen.

Gelukkig heb je in Resistance 3 verschillende soorten wapens ter beschikking. Oude vertrouwden zoals de Bullseye, Auger en de Rossmore shotgun zijn ook in deze game weer van de partij. Niet getreurd! Er zijn nog tal van nieuwe wapens in het arsenaal voorzien. Zo zijn er wapens die Chimera’s doen bevriezen, elektrocuteren, en zelfs laat muteren! Dit laatste wordt gedaan met het ‘Mutator’ wapen, waardoor vijanden snelgroeiende puisten krijgen die vervolgens opzwellen en exploderen. Natuurlijk heeft ook ieder wapen een secundaire vuurfunctie, dat kan gaan van een granaatwerper tot een wervelende elektrische vortex!
Om het wapenpakket nog wat uit te breiden, heeft Insomniac een level systeem voorzien. Elk wapen gaat een level omhoog naarmate je het gebruikt, waardoor het dodelijker wordt en soms extra bonussen ontvangt, zoals ontvlambare munitie of een beter bereik. En laten we er nog een schepje bovenop doen: er is geen limiet aan het aantal wapens dat je met je kunt meedragen! En geloof ons, you’ll definitely need it!

GamesnackBE-Resistance3-Screenshot-01

Elke kill in Resistance 3 voelt uitermate bevredigend. Hoe zou jij je voelen als je levend doorheen een hele fabriek, vanaf kelder niveau tot het dak, vol met Grimms je weg weet te banen? Inderdaad ja, je gaat spontaan een vreugdedansje doen! Maar zal dit dansje lang duren? Gelukkig niet, want wij verkiezen volharde spanning en dat is wat Insomniac met Resistance 3 weet te bieden! Om af te rekenen met de horden vijanden moet je vaak je wapens tot hun limiet rekken, waardoor je nauwelijks nog munitie overhoudt. Begin dan maar snel te improviseren! Zeker als je weet dat je levensbalk zich niet meer vanzelf regenereert. Gezondheid pickups zijn wel talrijk voorzien in de game, maar er zijn toch wel veel momenten waar de Chimera het grote voordeel heeft en jijzelf laag zit met gezondheid, munitie of zelfs wel beide! Vergeet het dus maar om op z’n Rambo te spelen!

Hoeveel de single player aan de korte kant is (wij speelden het uit na ongeveer 8 uur rustig spelen), weet de game totaal niet te vervelen. Insomniac is er geweldig goed in geslaagd om de meest voorkomende missies subliem in de game te werken. Missies als boot levels, trein levels en escort missies zijn perfect in de game verwerkt om de variatie in de actie hoogstaand te houden. Daarbovenop heeft het Insomniac team van schrijvers een indrukwekkende verhaallijn gecreëerd die de spanning hoog weet te houden met zijn onverwachte momenten, vooral in de tweede act van de game. We gaan niets verklappen, maar wel kunnen we vermelden dat het verhaal een verrassende omweg neemt door enkele donkere grondgebieden alvorens terug te keren naar de eigenlijke missie. Wij waren alvast onder de indruk!

Naast een sterke single player campagne weet Resistance 3 ons ook te bekoren op het online aspect. Velen onder ons zullen wellicht teleurgesteld zijn met de terugschroeving van 60 spelers naar slechts 16 spelers, maar als je het nagaat komt dit de multiplayer juist ten goede. Als je bedenkt hoe anders de speelwereld is in Resistance 3 in vergelijking met Resistance 2, is het nogal logisch dat het aantal spelers omlaag wordt gehaald. 90% van de wereldbevolking is namelijk dood of gemuteerd tot Chimera. Daarnaast maakt dit de multiplayer persoonlijker en minder chaotisch, wat ons niet zo zeer aansprak in de vorige game.

GamesnackBE-Resistance3-Screenshot-02

Naast het verlagen van het aantal gelijktijdige spelers is er nog een andere grote verandering doorgevoerd, namelijk de introductie van ‘Abilities’. De abilities in de multiplayer van Resistance 3 kun je vergelijken als bonussen. Sommige abilities zijn passief, zoals meer munitie en snellere aim speed. Andere abilities moeten daarentegen geactiveerd worden, zoals een bubble shield of ammo beacon. Dit klinkt allemaal heel bekend in de oren, maar toch zitten er nieuwigheden tussen. Wat denk je bijvoorbeeld van een holografische versie van jezelf die bij je loopt? Of de mogelijkheid om anderen hun recente voetsporen te zien? Combineer deze passieve en actieve abilities met het enorme arsenaal aan wapens en je bent al snel enkele uurtjes zoet!

Net als in de single player is het mogelijk om je wapens te upgraden en te levellen. Hoe hoger het level van je wapen, hoe meer wapens je vrijspeelt. Wanneer je pas de multiplayer start, krijg je enkel de M5A2 Folsom Carbine of de Bullseye ter beschikking, maar na enkele potjes knallen kun je al snel nieuwe wapens vrijspelen, zoals de Rossmore shotgun en de Auger. Heb je te maken met een camper in de multiplayer? Geen probleem! Gebruik de speciale functie van de Auger om doorheen muren en andere obstakels te kijken en te schieten! Wedden dat de camper al snel op de vlucht slaat?

Ook de co-op mode is terug in Resistance 3, maar spijtig genoeg wel met veranderingen. Zo hebben ze ook bij deze mode het aantal spelers verlaagd van acht spelers in de vorige game naar slechts twee spelers in Resistance 3. Sommigen zien dit als een nadeel, maar het biedt toch ook zo zijn voordeel: je beleeft nu een veel intensievere co-op ervaring. Ook is het mogelijk om deze mode in split screen te spelen met een vriend om samen de Chimera de kracht van de overlevenden te tonen. Wat wij wel spijtig vinden aan deze modus is dat er geen matchmaking is, waardoor je zelf een partner moet gaan zoeken.

Daarnaast zijn ook de gebruikelijke modi terug, zoals: Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the Flag. Naast deze gebruikelijke modi zijn er ook nog enkele nieuwelingen toegevoegd: Deathmatch Small, War Games, Breach en Chain Reaction. Deathmatch Small is voor mensen om de echte intieme kill festiviteiten boven te halen. De War Games modus zorgt voor objective-based wedstrijden, zoals we die bv. in Killzone kennen. In de Breach modus moet een groep van aanvallers de verdedigende ploeg hun reactors proberen te vernietigen. Onze favoriete modus is zonder twijfel de Chain Reaction. In deze modus moeten spelers een poging ondernemen om meerdere gebieden op een map te veroveren om zo een wormgat te openen of te stoppen.

GamesnackBE-Resistance3-Screenshot-03

Grafisch en audio

Niet alleen het gameplay aspect van de game staat stevig in zijn schoenen, maar ook het grafisch aspect van Resistance 3. De personages zien er realistisch uit, alsook de bewegingen die ze maken, hun gedrag en spraakbewegingen. Maar dan de omgevingen… Creepy! De steden zijn verwoest en bevatten overal details van de oorlog tegen de Chimera. Omgevingen zoals mijnen, grotten, riolen en zelfs een gevangenis zijn niet weggelegd voor de gevoelige gamers onder ons. Ze stralen echt de wanhoop en ellende uit die een oorlog met zich meebrengt!

Maar ook het geluid is zonder twijfel sterk te noemen. Wanneer je een Chimera neerhaalt, luidt het een destructieve grom dat je vertelt dat zijn laatste uur is geteld. Ook de geluiden die de Chimera in het algemeen maken, doen je met momenten even snel naar het toilet lopen! Daarnaast komen de voice-actors van de verschillende personages realistisch over en weten de omgevingsgeluiden de juiste sfeer aan de game toe te voegen!

GamesnackBE-Resistance3-Screenshot-04

Conclusie

Insomniac is er geweldig goed in geslaagd om een volwaardige top shooter van Resistance 3 te maken. Deze game is ongetwijfeld de donkerste en meest gewelddadigste game in de serie, die je bijna continue op het puntje van je stoel doet zitten. De ijzersterkte gameplay weet ons op alle vlakken te bekoren en heeft ons veel meer dan één keer het angstzweet doen uitbreken. Combineer dit met realistische omgevingen en je wil al snel niks anders meer dan Resistance 3!

 

No more articles