Grid Autosport, de opvolger van Grid 2, is een game die heel wat race liefhebbers zal kunnen bekoren. Net zoals zijn voorgangers merk je dat ook deze game voornamelijk puur rond het racen draait. De campaign draait om een ‘championship’ waarin je in vijf klassen (Touring, Endurance, Street Racen, Open Wheel en Drifting) het publiek moet weten te overtuigen dat jij de beste racer ter wereld bent. Een game zonder poespas waar old school racen centraal staat.

De gameplay

Wanneer je je in het beginstadium van de game bevindt, heb je de keuze tussen de campaign (carrière-modus), de multiplayer en de mogelijkheid om losse races te rijden. Deze zijn verdeeld over vijf verschillende disciplines: formulewagens, tourwagens, lange afstandsraces, getunede straatauto’s en standaard straatauto’s. Zo kan je racen in de wagen die jou op dat moment het meeste ligt. Vanuit deze beginfase groei je door in een reeks seizoenen waar je keer op keer een steeds groter aantal wordende races moet voltrekken. Op die manier kan je je opwerken tot A1GP-chauffeur en zelfs tot Indycar Coureur. Per seizoen wordt bepaald aan welke tak van de autosport je zal meedoen. De opzet hiervan kan je vergelijken met de oudere DTM Race Driver Games en Race Driver: Grid. Je progressie in elke categorie wordt bepaald door het aantal ervaringspunten dat je bij elkaar weet te sprokkelen. Deze kan je vlugger omhoogtrekken door doelstellingen te behalen, op een hoger niveau te racen of hulpmiddelen (zoals tractie regeling) uit te schakelen.

GameSnackBE-Grid-Autosport-Screenshots-02

Verschillende circuits

Circuits zijn er in overvloed in Grid Autosport! Codemasters Racing heeft hun game wel zo verwerkt dat je soms banen waarop je al hebt gereden in een bepaald circuit, deze in een ander circuit nog eens herberijdt, maar dan in tegenovergestelde richting. Er zijn veel klassieke circuits aanwezig, zoals Brands Hatch, Mount Panorama en Spa. De modernere circuits zijn dan weer het Jas Marine Circuit of Instanbul Park. Ook deze zijn wel nog de moeite waard. De rijke variatie aan banen zijn een pluspunt.

Online racen: multiplayer

In het multiplayer gedeelte kan je een eigen livery kiezen voor je wagens. Je start met een standaard auto, naarmate je hoeveelheid racen stijg je in level, met het geld dat je verdiend hebt kun je dan nieuwe wagens aanschaffen. Hoe hoger je race positie, hoe sneller je geld zal verdienen. Online kan je dan met je eigen wagen een playlist joinen. Je kan zelf allerhande wijzigingen inbrengen bij je instellingen. Een minpuntje is dat de laadtijden nogal aan de lange kant zijn.

GameSnackBE-Grid-Autosport-Screenshots-01

Grafisch, muziek en sfeer

De Ego Engine die Codemasters Racing heeft gebruikt voor de vorige generatie consoles is aan het afzwakken. Grafisch gezien komt Grid Autosport hierdoor niet zo netjes over en is de game nogal wanordelijk en knoeierig uitgewerkt. Het oogt allemaal wat wazig en er is screen tearing aanwezig. Zelfs in Grid 2 waren de graphics verzorgder. Ook de audio is niet zo fijn uitgewerkt, bij het botsen bijvoorbeeld klinken de motoren nogal mat en vaal. De sfeer is nogal gestrest, andere bestuurders zijn nogal agressief en anticiperen op elke beweging of manoeuvre dat je maakt. Al deze elementen samen maken dan ook de sfeer een beetje pips. Enorm veel valt er niet te beleven, deze game is ontwikkeld voor gamers die puur op het racen op zich uit zijn.

GameSnackBE-Grid-Autosport-Screenshots-03

Conclusie

Grid Autosport is een race game voor wie puur in het racen zelf fun wilt beleven. De nadruk ligt in deze game meer op de klassiekere en traditionelere soorten autosport. Er is veel variatie in klassen en circuit. Dit is een game zonder al te veel poespas, grinden of tuning. Een minpuntje is dat je verplicht bent om elke categorie te gamen. De auto’s ogen niet supermooi en grafisch is deze ook niet optimaal. Je kan in de singleplayer ook geen eigen team opbouwen. Al bij al toch een relatief geslaagde Grid game voor deze generatie consoles.

 • http://gamesnack.be/ Jef

  Spijtig, ik vond de vorige GRID game nog wel de moeite. Hopelijk krijgen ze met een eventuele next-gen GRID wel alles terug op orde.

 • Indy

  Wat wordt er bedoeld met screen tearing?

 • Charlotte Moens

  @Indy: een frame die wordt weergegeven en wordt overgeschreven door een nieuwe frame, maar stukken van het oude frame zijn dan nog zichtbaar doorheen de nieuwe frame @Jef: idd! 🙂

  • Indy

   Ja, ik weet wat screen tearing is. Maar had nooit gedacht dat dit op een console mogelijk was. Sinds dit normaal gezien een probleem is op de PC dat ontstaat door het gebruik van een monitor die het aantal frames van jouw game niet ondersteunt. :p

  • http://gamesnack.be/ Jef

   TV’s hebben ook een bepaalde refresh rate (60Hz), waardoor screen tearing echt wel kan optreden.

   Neemt natuurlijk niet weg dat screen tearing vaak verward wordt met andere grafische glitches. Daarboven hangt het ook van je TV toestel af, welke speciale bewerkingen en optimalisaties deze nog uitvoert.

   Deze hebben meestal een negatieve impact en daarom heeft je TV toestel vaak een dedicated ‘Game mode’. Deze modus zorgt voor een optimale prestatie, waardoor je minst mogelijk input lag en grafische glitches ervaart.

 • Charlotte Moens

  Op consoles kan je dat ook hebben hoor. Op de next gens zal dat natuurlijk het geval niet zijn, maar heb dat toch al meegemaakt op de 360 en al gehoord van mensen die een Ps3 hebben ook.

No more articles