16 jaar geleden waagden we ons de eerste keer aan het leven van meesterdief Garrett en nu is het al een goede 10 jaar geleden dat we van hem afscheid namen in een 20 uur durende game: Thief: Deadly Shadows. Garrett is nu terug, maar staat deze Thief even sterk in zijn schoenen als zijn voorgangers? Kom dit in deze review te weten!

Garrett staart uit het raam, draait zich om en ziet een uitgetelde man in zijn bed liggen. Wat er zich afgespeeld heeft in de slaapkamer hebben we te raden naar. Laten we gewoon hopen dat Garrett er voor niets tussen zit. In deze kamer maken de nieuwelingen meteen kennis met wat Garrett allemaal in zijn mars heeft in de vorm van een tutorial.

Jouw doel is het bemachtigen van een duur halsketting, maar je moet het al snel op een lopen zetten wanneer voetstappen het dak doen trillen. Je had al een klein vermoeden, maar eens je buiten bent, zie je Erin. Erin is een amateurdief met iets te veel ambitie. Zo sleurt zij je in een benarde situatie die niet goed afloopt voor jullie twee.

GameSnackBE-Thief-4-Screenshot-03

It looks like he’s waking up…

Een jaar later word je wakker in The City, jouw geboortestad, maar nergens valt Erin te bespeuren. Deze industriële middeleeuwse stad, die trouwens op vlak van technologie enkele eeuwen voor staat, valt onder de leiding van ‘de Baron’. Een ware tiran die niets doet aan de heersende pest behalve de zieken af te maken en te dumpen, terwijl de rijken in isolatie en goede gezondheid verkeren. Dat klinkt als een ideale stad om naar terug te keren…

The City is er, een interessante proloog is van de partij en we kunnen Garrett weer enkele uren volgen. Helaas staan deze niet garant voor een goed verhaal. De proloog lijkt ons enkel een bindmiddel voor de verschillende chapters te zijn en om te verklaren hoe je aan één van je tools geraakt bent.  The City is op haar beurt dan weer vrij te verkennen, maar splitst zich op door laadschermen, waardoor het verkennen niet bepaald leuk is.

GameSnackBE-Thief-4-Screenshot-04

Gelukkig draait het in Thief meer rond de coregameplay: infiltreren en stelen. Het is geheel aan jou om te bepalen hoe je dit doet, want elk gebouw of kamer heeft verschillende manieren om binnen te geraken. Stealthgamers zullen zich als ware dieven in de schaduwen verschuilen en als een echte geest bijna letterlijk in rook opgaan om de wachters en inwoners van een huis te verschalken. Als meesterdief moet je immers iedereen een stapje voor zijn en daarvoor heb je verschillende skills.

Garrett kan zich in een vloeiende beweging van de ene naar de andere schaduw begeven, zonder dat daar ook maar iemand van bewust is. Als een meester in het vak ben je natuurlijk ook erg lenig en kan je in een kwestie van seconden op kasten, muren en door ramen klimmen.  Voor zover het infiltreren, maar je doet dat natuurlijk niet voor de fun. Je hebt een doel voor ogen: een grote buit binnenhalen.

GameSnackBE-Thief-4-Screenshot-08

Give me a locked door, I’ll show you an open one

Als Garrett kan je in elk hoekje, elke lade of achter elke deur wel iets vinden. Deze laatste moet je natuurlijk wel eerst zien te openen, maar ook deze zijn geen partij voor Garrett. Met een lockpick krijg je elke deur wel open, maar hier moet je voorzichtig mee zijn. Maak je een fout, dan kan een rondslingerende wachter jou misschien wel gehoord hebben.  Weglopen en later opnieuw proberen is dan aangeraden, want Garrett is geen vechtersbaas. Hetzelfde geldt voor een gesloten kluis, waar wel eens een wachter naast durft te slapen. Een foutje en de wachter schiet wakker. Maar niet alle kluizen kan je openen met een lockpick. Sommige gesofisticeerde kluizen vragen je een cijfercombinatie. Deze combinatie moet je dan gaan zoeken of via een raadsel zien te vinden.

Hiervoor heeft Garrett wel nog iets achter de hand. Met een speciaal zicht licht alles waar iets in kan zitten blauw op. Van deze skill kan je wel niet constant gebruik maken en moet je van tijd tot tijd je metertje aanvullen met het innemen van een speciale bloem.

Fight!

Of niet? Neen! Je bent een dief, geen vechter. Als inbreker kan je wel eens de occasionele vijand een tikje geven of een pijl in zijn pens jagen, maar wanneer je oog in oog staat met één of meerdere wachters, speel je best haas. Ontwijk de slagen en probeer je zo snel mogelijk uit de voeten te maken, want een soldaat in The City geeft niet snel op. De enige wapens die je hebt, zijn een boog en een kleine knuppel en beide zijn nutteloos in een gevecht.

GameSnackBE-Thief-4-Screenshot-01

Waar deze tools dan wel handig voor zijn, is het afleiden van mensen die een infiltratie kunnen bemoeilijken. Verschillende pijlen hebben verschillende doelen. Met een waterpijl doof je een vuur, met een touwpijl kan je een beklimbaar touw in hout schieten en met doffe pijlen kan je lichtschakelaars van op afstand gebruiken. En zo zijn er nog enkele.

Pijlen kan je samen met health en focus aanvullen bij handelaars, die je vanzelfsprekend enkel kunt betalen als je veel steelt in een level.

Oooh, shiny!

Wat je steelt ziet er vaak glimmend en mooi uit. Maar dat is de game ook. The City is donker en grauw en wordt echt prachtig neergezet. De sfeer is dik in orde en deze versterkt nog eens door de grimmige soundtrack.

Toch heeft Thief enkele grafische glitches en verloopt de lipsynchronisatie niet altijd van een leien dakje. Hardhorige gamers zullen hun volume ook hoger moeten zetten, want de ondertiteling is niet helemaal betrouwbaar. Deze komen vaak een eind achter en in sommige gevallen zelfs te vroeg.

Love it or hate it

Twijfel je na het lezen van deze review nog altijd over jouw aankoop? Dat kan goed zijn, want Thief is een apart geval. Je houdt er van, of net niet en de één zal de game sneller vergeten dan de ander. Wie een deftig verhaal verwacht laat deze beter schieten, alsook de hardcore fans van de eerste twee games. Deze reboot heeft namelijk meer weg van Deadly Shadows en kan een fan wel op de tenen trappen.

Maar wie meer inzit over de gameplay haalt met Thief een perfecte blockbuster in huis. Fans van Dishonored, de oude Hitmans en Deadly Shadows verdienen slaag als ze deze game niet in huis halen.

GameSnackBE-Thief-4-Screenshot-07

Verdict

Deze Thief heeft lang op zich laten wachten en zet echt een topper neer. Helaas is het verhaal niet om over naar huis te schrijven, maar toch zullen de echte fans zich goed vermaken met deze Thief. De gameplay is authentiek en zal iedere stealthliefhebber wel enkele dagen bezighouden.

No more articles