Tussen al het Battlefield 1 en Call of Duty geweld, zou je haast vergeten dat ook de hyperkinetische shooter Titanfall 2 nog in de rekken viel.  Een sequel ontwikkeld door Respawn Entertainment met als grootste concurrent misschien wel hun bloedeigen originele Titanfall game. 

Een gebrek aan een single player campagne, overmatig veel DLC’s en een te kleine Xbox One community loodsten de originele game meteen naar de virtuele schroothoop. Een nieuwe kans voor Respawn Entertainment om de puntjes op de i te zetten.

Singleplayer heeft wat om het lijf

De single player campagne bestaat uit negen chapters en is kort maar heel vermakelijk. Je zou vermoeden dat Respawn de kritiek op het ontbreken van een single player snel van de hand wil doen, maar niets is minder waar. Afwisselende omgevingen en conflicten die steeds groter schalen, maken dat de campagne er in een rotvaart vandoor gaat.

Titanfall 2

Titan & piloot worden één

Het flinterdunne verhaal draait om piloot in opleiding Jack Cooper. Wanneer zijn mentor om het leven komt, wordt Jack sneller dan verwacht verantwoordelijk voor de titan BT-7274. Samen met je stalen soulmate moet je de aanval op je thuisplaneet Harmony voorkomen.

Het begin loopt stroef, maar voor je het beseft maak je keuzes tussen hilarisch droge dialogen, ruil je je soldatenoutfit in voor een Titan en valt je mond lichtjes open van verbazing. Niet door een nieuw grafisch wonder, maar door de sfeer die de game neerzet. Het Titanfall universum uitdiepen om hierna de multiplayer kracht bij te zetten. Daar gaat het om en dat begrijpt ook Respawn Entertainment nu bijzonder goed.

Het Titanfall 2 universum is heel afwisselend

Het Titanfall 2 universum is heel afwisselend

Supersonische multiplayer

De focus van Titanfall 2 ligt nog steeds op de multiplayer modus en deze speelt vlotter dan een enkeltje Concorde naar New York. Bewegingen en animaties vloeien naadloos in elkaar over en met de combinatie van Wall runnen en een dubbele sprong benut je space ninja-gewijs elke uithoek van de map.

Deze mappen zijn zo opgebouwd dat er paden zijn voor je Titan, maar ook een netwerk van gangen en beschutte gebouwen om als piloot door te sprinten. Op sommige momenten mocht de map voor ons zelfs nog wat ruimer zijn omdat je in je titan het al snel benauwd krijgt in de kleinere passages.

titanfall-2-multiplayer-homestead

In binnenlocaties ontsnap je aan Titans

Voldoende variatie

Ook in dit deel is er een progressie systeem aanwezig, waarbij je XP verdient en nieuwe weapon levels vrijspeelt. Gaandeweg ontgrendel je extra vaardigheden, specials en camo’s voor je wapen. In de grote lijn is de volledige multiplayer ervaring dezelfde gebleven plus extra’s. En dat is goed ook, want deze was of beter gezegd is nog steeds ondergewaardeerd.

Nieuw is bijvoorbeeld de Bounty Hunt modus, waarbij je met je team waves van vijandige computergestuurde Grunts moet omleggen. Hiermee verdien je geld dat je op het einde van elke wave op een vast punt deponeert op de bank. Verpulver je een tegenstander dan ontvang je de helft van zijn krediet, wat bij het banken vaak tot zenuwslopende maar leuke situaties kan leiden.

Je stelt zelf een piloot en titan modulair samen en vaak valt deze in grote lijn onder één van de bekende klassen: assault, sniper, medic, … Bij de start zijn deze keuzes beperkt, maar investeer je een handvol uren dan beschik je al snel over enkele tactical opties, een map hack, grapling hook of een cloak of invisibility.

Alles bij elkaar vormen deze elementen een perfecte cocktail? Niet volledig. Zo worden de multiplayer matches regelmatig eentonig. En hoewel er een shitload aan keuzes zijn, gaan deze combinaties uiteindelijk vervelen en missen sommige multiplayer modes wat diepgang. Opmerkelijk lichtpuntje: Geen DLC’s of season passes, maar gewoon extra gratis content, woohoew! Hopelijk weet de ontwikkelaar deze extra brokken uit te brengen voor de Titanfall 2 community leegloopt.

Conclusie

Titanfall 2 is een hyperkinetische en bij momenten chaotische shooter die het origineel ook al was. Aangevuld met een relatief korte maar indrukwekkende campagne, zorgt dat er meer pak is aan het Titanfall universum. De mix van pilots en titan’s geeft een leuk David tegen Gloliath gevoel zonder de balans te verliezen.

Titanfall 2 vormt een uitgebreid en zeer degelijk frame, waarin Electronic Arts ook na de release nog (de nodige) gratis content gaat vrijgeven. Als EA erin slaagt een vaste community uit te bouwen, stapt Titanfall hopelijk uit de schaduw van andere populaire shooters als Battlefield 1, Overwatch en Call of Duty.

https://www.youtube.com/watch?v=EXwdWuSuiYA

Wat de originele Titanfall had moeten zijn
Indrukwekkende camagneVlotte gameplayGeen betalende DLC's
Korte campagneWeinig spelers online
87%Degelijke shooter
Gameplay94%
Grafisch78%
Geluid82%
Herspeelbaarheid / Fun92%
Reader Rating 1 Vote
69%
No more articles